Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vloerbekleding.net Info, inspiratie & prijsadvies over vloerbedekking.
Vergelijk meer dan 1250+ vloer experten online!
header image
Vloerbekleding.net

Vloerverwarming: voor- & nadelen

Benieuwd naar de verschillende voor- en nadelen van vloerverwarming? In dit artikel staan we even stil bij zowel de positieve als negatieve eigenschappen van deze verwarmingsmethode. Wil je graag meteen vrijblijvend advies aanvragen? Maak dan gebruik van onze gratis offertedienst.

 

 

Vloerverwarming: voordelen

De warmte dat voorkomt uit vloerverwarming wordt ervaren als een prettige warmte, omdat er een groter stralingsoppervlak is in vergelijking met radiatoren, waardoor de temperatuur lager kan blijven. Doordat vloerverwarming 100% stralingswarmte geeft blijft de relatieve luchtvochtigheid in de verwarmde ruimte op peil.

Het energieverbruik is laag omdat er een lagere luchttemperatuur is om de ruimte te verwarmen. Op die manier kan de woning ook regelmatiger opgewarmd worden.
Wie vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt bespaart ruimte uit van de plaatsing van radiatoren.

Vloerverwarming vergt weinig of geen onderhoud en doet ook geen stof circuleren.
Het systeem is eenvoudig te combineren met zonne-energie (zonnepanelen) of een warmtepomp.

Vloerverwarming: nadelen

Eerlijk is eerlijk, ook vloerverwarming kent nadelen. Het grootste nadeel van dit type verwarming is dat er leidingen in de vloer moeten worden gelegd. Dat gaat natuurlijk niet als de vloer een gladde betonnen laag is. In die laag moeten sleuven worden gefreesd en dat is doorgaans alleen mogelijk bij nieuwbouw of een grootschalige renovatie.

Wanneer u in een villa van honderd jaar oud woont, is vloerverwarming wel een optie, maar er komen extra kosten bij kijken om de vloer te bewerken. Voor nieuwbouwhuizen is het doorgaans echter niet een heel groot probleem om de benodigde aanpassingen te maken.

Een ander nadeel is dat vloerverwarming niet makkelijk verplaatst kan worden en daardoor voor de fanatieke klusser dus een extra horde kan betekenen. Wanneer u een muurtje ergens omlaag haalt of juist opbouwt, past de vloerverwarming zich vanzelfsprekend niet daarop aan. U heeft dit probleem natuurlijk ook met normale verwarmingsradiatoren, dat staat vast. Vloerverwarming is echter nog iets gecompliceerder, waardoor u goed dient na te denken over waar u uw vloerverwarming gaat leggen.

Eventuele lekken bij vloerverwarming kunnen enkel hersteld worden door de vloer open te breken. Vergeet ook niet dat het gebruik van een tapijt of andere isolerende vloeren een deel van de warmte zal tegenhouden ten opzichte van vloertegels.
Tot slot moet je er ook rekening mee houden dat vloerverwarming een inert systeem is, wat betekend dat het trager zal opwarmen in de winter en trager zal afkoelen in de zomer.

 

TIP: laat je bijstaan door een ervaren vakman

Van plan om vloerverwarming te laten plaatsen en benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende vakmannen kan via de offertepagina.

 

 

Belangrijke aandachtspunten

Als je geen klusser bent en in een nieuwbouwhuis woont, kleven er daarentegen geen nadelen aan dit type verwarming. Wel is er een aantal zaken waarvan je goed op de hoogte dient te zijn alvorens vloerverwarming in huis te halen. Zo is niet elk type vloer even geschikt als geleider van warmte.
U kunt een prachtig systeem aanleggen dat vervolgens wordt verstikt door een dik hoogpolig tapijt. Het resultaat is een warm tapijt en koude lucht in huis; niet precies waar u naar op zoek bent.

Ook belangrijk om te weten is dat er speciale ondervloeren voor verwarmde vloeren in omloop zijn. Die hebben doorgaans een aanzienlijk beter geleidingspotentieel dan normale ondervloeren. Deze ondervloeren zijn misschien een tikkeltje duurder, maar ze verhogen de prestatie van uw vloerverwarming behoorlijk.

U kunt uw ondervloer het beste bedekken met tegels. Die geleiden de warmte het best en leveren dus ook een hoger rendement voor uw gloednieuwe verwarming op.

U dient te allen tijde isolatie aan te brengen. Zonder isolatie gaat een groot deel van de warmte verloren en is de warmteverspreiding moeilijk te regelen. Wanneer u een goede ondervloer heeft, kunt u wel wat zuiniger zijn met de isolatie.

TIP: Laat u dus altijd uitgebreid informeren over isolatie bij vloerverwarming want er komt meer bij kijken dan u wellicht zou denken. Vrijblijvend advies en prijzen op maat aanvragen bij erkende vakmannen kan via onderstaand offerteformulier.

 

vloerverwarming voordelen

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs