Vloerbekleding.net

Kurkvloer Eigenschappen

Laat ons bij wijze van introductie beginnen met het geven van een antwoord op de vraag: “Wat is kurk?”
Kurk is een natuurlijk materiaal dat bestaat uit verschillende soorten cellen, vergelijkbaar met een honingraat. In deze cellen zit lucht waardoor kurk zijn eigenschappen krijgt.

Kurk wordt gemaakt van de schors van de kurkeik. Deze bomen komen vooral voor in Portugal en Spanje en groeien in zogenaamde kurkbossen. Jaarlijks wordt er rond de 340.000 ton aan kurk geproduceerd.

Er kan begonnen worden met oogsten van een kurkeik wanneer deze boom rond de 25 jaar oud is. Vanaf dat moment kan er elke 9 jaar kurk van de eik gehaald worden. Dit proces wordt het schillen van de kurkeik genoemd. Met het materiaal wat hierdoor gekregen wordt kunnen de producten van kurk gemaakt worden. Omdat elke boom wel 200 jaar kan worden, kan er soms wel 20 keer geoogst worden van één enkele boom.

Kurk is een milieuvriendelijk product, dit komt doordat de productie duurzaam is gemaakt en daarnaast kan kurk, evenals de bijproducten die ontstaan bij het produceren van kurk, gemakkelijk gerecycled worden.
Kurk is voornamelijk bekend als dop voor op flessen zoals bij wijn het geval is. Hiervoor is kurk uitermate geschikt omdat kurk zorgt voor een prima isolatie. Dit komt voornamelijk omdat kurk elastisch is. Een kurk kan tot wel 35% van zijn oorspronkelijke diameter in elkaar gedrukt worden.

De belangrijkste eigenschappen van kurk zijn: thermische isolatie, geluiddempende werking, veerkrachtig en antistatisch.

Kurkvloer: Kenmerken.

Kurk is heel zacht en heeft een isolerende werking. Het blijft een volledig natuurlijk product dat een geluidsisolerende functie heeft door de luchtbellen die in de kurkvloeren zitten. Omwille van de zachtheid van een kurkvloer, is dit ideaal voor mensen met pijnlijke gewrichten. Omdat de vloer ‘veert’ en schokken opvangt, is er veel minder druk op heupen en knieën.

Voor gezinnen met kinderen is dit ook positief, want als je kind valt, dan zal dit minder hard aankomen dan bij laminaat, parket of vloertegels.

Mensen die problemen hebben met de luchtwegen, of gevoelig zijn aan een allergie kunnen ook gerust voor kurk kiezen, omdat deze meestal wordt behandelt met een vuilafstotende laag. Dit vergemakkelijkt het onderhoud van je kurkvloer en het stoot het stof af. Stofzuigen is in principe voldoende om je kurkvloer te onderhouden.
Omwille van de stof Suberin die in kurk terug te vinden is, kan kurk ook afstotend werken tegen ongedierte en insecten. Deze stof zorgt er ook voor dat kurk niet kan rotten, zelfs indien de vloer in contact komt met water.

Meer informatie over kurkvloeren kan je terugvinden in onderstaande artikelen.

 

Offertes voor een kurkvloer ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers

 

 

 

kurkvloer vloerbedekking offerte

Kurkvloer offerte

Een kurkvloer laten plaatsen door een vakman? Vraag nu gratis en vrijblijvend een offerte aan en ontvang van maximaal 4 vakmannen een offerte op maat.
⇒ Lees artikel

kurkvloer

Kurkvloer kenmerken

Kurkvloeren zijn een warm en gezellig type van vloerbedekking. Het is een natuurlijk product en uiterst duurzaam. Bekijk de kenmerken.
⇒ Lees artikel

kurkvloer voordelen nadelen

Kurkvloer voor- en nadelen

Kurk is onder andere veerkrachtig, waardoor mensen met gewrichtsproblemen minder last ondervinden. Kurk is van nature ook heel duurzaam.
⇒ Lees artikel

kurkvloer leefruimte

Kurkvloer Prijs

Wat bedraagt de kostprijs van een kurkvloer? Op het gebied van prijs/kwaliteit kent een kurkvloer een goede prijs, maar is dat voldoende?
⇒ Lees artikel

een kurkvloer onderhouden

Kurkvloeren onderhouden

Kurkvloeren onderhouden is zeer eenvoudig, maar af en toe moet deze toch een behandeld worden opdat de vloer beschermd blijft.
⇒ Lees artikel

kurkvloer vloerverwarming

Kurk en vloerverwarming

Kan je kurkvloeren en vloerverwarming combineren? Zeker. Maar je moet toch oppassen welk soort kurkvloer je kiest.
⇒ Lees artikel

kurktegels

Soorten kurkvloeren

Welke mogelijkheden heb je als het op keuzes aankomt. Zijn er verschillende soorten kurkvloeren? Wat is allemaal mogelijk?
⇒ Lees artikel