Vloerbekleding.net

Parket: Vragen en antwoorden

mozaiekparket

Op deze website kon je al veel lezen over parket, maar misschien blijf je nog met enkele vragen zitten. Misschien kan je op deze pagina wel je antwoord terugvinden.

 

 

Op deze vragen kan je alvast een antwoord vinden:

 

Kan je vloerverwarming met parket combineren?

Parket (of andere houten vloerbedekkingen) combineren met vloerverwarming is meestal wel mogelijk. Hiervoor moeten aan een aantal voorwaarden voldaan zijn. Meer informatie over vloerverwarming en parket kan je op deze pagina terugvinden.

 

Wat is de ideale dikte en lengte voor een parketvloer?

Een ideale dikte of lengte bestaat niet, enkele richtlijnen zijn er wel. Zo zal je bij massief hout het best brede planken gebruiken, zeker als dat in combinatie is met vloerverwarming. De kwaliteit van de hechting van het bovenparket aan het onderparket en van het onderparket aan de ondergrond spelen ook een grote rol bij de bewegingen van het hout.

Factoren zoals het vochtgehalte, de vlakheid, mechanische sterktekarakteristieken van de dekvloer spelen hierbij ook een rol. Een meerlagig parket is een goed alternatief voor massief parket omdat het door zijn opbouw minder beweegt en vormvaster is dan massief hout.

 

Kan parket bovenop elke vloer gelegd worden?

In principe is dat wel mogelijk, zolang de ondervloer egaal is. Toch wordt meestal aangeraden om bestaande vloerbedekkingen te verwijderen en om dan alle oneffenheden weg te werken. Een specialist kan je zeker assisteren bij de beslissing of het nodig is om de vloer te egaliseren. Het vochtgehalte moet ook bekeken worden, een parket leggen op een vochtige ondervloer is nooit een goed idee.

 

Van plan om parket te laten plaatsen en benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende vakmannen via de offertepagina.

 

Wat is de beste legrichting van parket?

De ruimte zal smaller en langer lijken als de planken worden gelegd in de lengte van de kamer. Omgekeerd zal de ruimte breder en korter lijken als de planken in de breedte worden geplaatst.

Een andere mogelijkheid is om het parket diagonaal te plaatsen. De hele ruimte zal hierdoor iets groter lijken, maar hiervoor zal je meer hout nodig hebben omdat er meer stukken zullen afgesneden worden.

 

Heeft parket een behandeling tegen houtworm nodig?

Parket heeft geen speciale behandeling nodig tegen houtwormen of ander ongedierte. Voor parket van kwaliteit wordt immers kernhout gebruikt van hardhoutsoorten en dit moet niet behandeld worden.

 

Welke afwerking gebruik je best voor parket?

Parket afwerken kan met Lak (vernis), olie, was of hardwaxolie. Elke afwerking heeft zo zijn eigen voordelen en nadelen. Als het aankomt op een lange levensduur, dan zullen olie, hardwaxolie en boenwas jouw beste keuzes zijn. Daarvan is olie het meest onderhoudvriendelijke.

Bekijk meer over parket afwerking in ons artikel over het onderhoud van parket.

 

Wat is de ideale luchtvochtigheid om parket te plaatsen?

Een luchtvochtigheid tussen 40% en 60% is perfect, want dan zal het hout niet al te veel krimpen of uitzetten. Luchtbevochtigers zijn geen slecht idee als je in bepaalde periodes te kampen hebt met een te lage luchtvochtigheid.

Wanneer er periodes zijn met een te hoge luchtvochtigheid, dan kan een ventilator of luchtontvochtiger soelaas bieden. Een luchtontvochtiger condenseert het vocht uit de lucht en brengt zo het percentage omlaag.

 

Wat te kiezen: laminaat of fineerparket?

Laminaat is goedkoper dan parket, en zal ook iets harder of krasvaster zijn dan parket met fineer toplagen. Voor vele mensen is er dan alweer geen ander alternatief voor massief parket. Laminaat zal ook iets onderhoudsvriendelijker zijn, maar uiteindelijk zal deze wel de unieke en warme uitstraling missen van parket.

Het blijft dus bovenal een persoonlijke keuze.

 

Kan je parket plaatsen bovenop een vasttapijt?

Wil je je vloer renoveren en parket leggen? Dan zal het noodzakelijk zijn om organische vloerbekleding te verwijderen. Organische vloerbekledingen zijn tapijten en parket of andere houten vloeren.

Linoleum en vinyl mogen blijven liggen maar hierboven moet wel een egaliserende laag worden aangebracht.

Op een bovenverdieping gelden andere regels. Een vasttapijt mag eventueel blijven liggen, als deze kortpolig is. Ook hierop moet dan wel een egaliserende ondervloer worden gebruikt. Hetzelfde geldt ook voor andere vloersoorten, maar algemeen beschouwd wordt dat niet altijd aangeraden.

 

Wat is keramisch parket?

Keramisch parket is een goedkoper alternatief op parket. Je hebt natuurlijk laminaat, maar keramisch parket combineert de voordelen van twee soorten vloerbedekkingen. Keramisch karpet is goedkoper, makkelijker om te plaatsen en heeft houtkleurige tegels.
Je kan stellen dat het een trend is, want keramisch parket wint de laatste jaren aan populariteit. De dikte van de voeg is wel belangrijk om te kunnen bepalen of het om keramisch parket van kwaliteit gaat. Als de voeg maximaal 2 mm bedraagt, dan weet je dat je goed zit!

Keramisch parket is perfect combineerbaar met vloerverwarming. De tegels zijn hittebestendig en zullen bij temperatuursverschillen niet samentrekken of uiteenzetten.
Keramisch parket is quasi krasvrij en zeer onderhoudsvriendelijk. Vlekken vormen geen problemen en met een dweil ben je alweer klaar. Bij parket is het onderhoud toch veel intensiever.

De voordelen van keramisch parket op een rij:

  • Praktisch niet te onderscheiden van echt parket en heeft daarmee de uitstraling van een echte houten vloer
  • Zeer geschikt in combinatie met vloerverwarming
  • Keramisch parket is slijtvast en krasvast
  • Zeer onderhoudsvriendelijk
  • Makkelijk om toe te passen in badkamers en andere vochtige ruimtes

 

parket plankenvloer

Waar kan ik de beste prijs bekomen voor de plaatsing van parket?

Je kan je parket los kopen en zelf plaatsen, maar als je op zoek bent naar een vakman, dan helpen wij je graag op weg! Vraag vrijblijvend offertes aan en ontvang 4 verschillende voorstellen van ervaren vakmannen uit uw regio voor het plaatsen van parket. Zo kan je snel en op eenvoudige wijze parket prijzen vergelijken en de beste keuze maken! Offertes aanvragen kan via onderstaande offertepagina.

 

Offertes voor parket / laminaat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers

 

 

 

parket vloerbedekking offerte

Parketvloer offerte

Een parketvloer laten plaatsen door een vakman? Vraag nu gratis en vrijblijvend een offerte aan en ontvang van maximaal 4 vakmannen een offerte op maat.
⇒ Lees artikel

plankenvloer

Soorten parket

Er bestaan diverse soorten parket en houtsoorten die worden gebruikt voor parketvloeren. Waar moet je op letten en welke is de beste?
⇒ Lees artikel

parket kasteelplanken

Parket voordelen

Parket brengt sfeer en leven in de woning en is heel sterk. Welke nadelen zijn er verbonden aan parket? Alle voor- en nadelen op een rij.
⇒ Lees artikel

parket onderhouden

Parket onderhouden

Lees meer over het onderhoud en afwerken van parketvloeren en kom ook te weten welke voordelen een afwerkingslaag kan bieden.
⇒ Lees artikel

parket

Parket prijzen

Er bestaan verschillende soorten parket, elk met hun eigen eigenschappen en prijsklasse. Een overzicht van de parket prijzen vind je hier.
⇒ Lees artikel

keramisch parket

Vraag en Antwoord

Welke dikte van parket kies ik? Wat als ik vloerverwarming in mijn woning heb? Welke afwerking gebruik ik het beste? Kom het hier te weten.
⇒ Le
es artikel

parket

Parket plaatsing

Een parketvloer plaatsen? Bekijk onze tips of een video om te leren hoe je het best parket kan plaatsen. Parket kan je zeker zelf plaatsen mits voorbereiding.
⇒ Lees artikel

zelf betonvloer storten

Vloerverwarming en parket

Parket combineren met vloerverwarming is meestal mogelijk. Er zijn wel voorwaarden om zeker te zijn dat het rendement …
⇒ Lees artikel