Vloerbekleding.net

Parket plaatsen

Parket kan je zeker zelf plaatsen. Een aantal tips en adviezen kunnen je goed op weg helpen om zelf je parketvloer in elkaar te steken.

In dit artikel:

 

De voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Op voorhand dien je te weten hoeveel je nodig zal hebben. Door de vloer in de lengte en breedte te meten, en deze twee getallen met elkaar te vermenigvuldigen heb je een idee hoeveel vierkante meter je vloer bedraagt. Rond dit getal af naar boven en doe daar nog eens 10% bij. De extra 10% marge is nodig omdat je af en toe delen zal verzagen.

Vergeet niet dat parket een natuurproduct is en dat de kleuren in het hout lichtjes kunnen variëren. Je doet er dus goed aan om voor het leggen van het parket meerdere delen uit verschillende pakketten te mengen.

 

Belangrijk: Acclimatiseren

Als je vloer werd gedroogd tot het ideale vochtgehalte van 8% a 10% dien je, net zoals bij laminaat, het parket een vijftal dagen te acclimatiseren in de verpakking voor je deze plaatst. Op die manier kan het hout zich aanpassen aan de omgevingstemperatuur.

De ruimte heeft het best een temperatuur tussen 18 en 20° Celsius. Vloerverwarming dien je wel uit te schakelen, dus als je je woning verwarmt met vloerverwarming, dan moet je alternatieve verwarmingsmethoden voorzien om de ruimte warm genoeg te houden. De luchtvochtigheid moet ongeveer 45 a 60% bedragen. Dat zijn dus heel veel factoren waarmee je rekening moet houden omdat ze allemaal het gedrag van uw vloer bepalen.

Parket plaatsen is altijd een van de laatste zaken die je moet doen. Op voorhand moet je er dus voor zorgen dat de ondervloer en alle pleisterwerk droog is, alle betegelingswerken minimaal 3 weken geleden beëindigt zijn, dat alle vensters geplaatst zijn en dat er geen water meer in de ruimte kan komen, bijvoorbeeld ten gevolge van een lek in het verwarmingselement of bij slecht weer.

 

Ondervloer

Parket kan geplaatst worden op verschillende ondervloeren. Naarmate de ondergrond verschilt, is het wel mogelijk dat de plaatsingstechniek ook anders is. Parket kan geplaatst worden bovenop (oude) tegelvloeren. Het hout kan dan zwevend geplaatst worden of vol verlijmd worden.
Een egalinelaag is wel nodig als de tegelvloer niet volledig vlak is.

Een nieuwe parket kan je ook bovenop een oude parket plaatsen. De werkwijze hiervoor kan wel verschillen van situatie tot situatie. Nieuwe woningen hebben meestal een chape als ondergrond wat het plaatsen van een parketvloer wel eenvoudiger maakt. De chape dekvloer moet immers al vlak en stevig zijn. Een klein minpuntje is dan misschien wel dat de chape volledig moet uitgedroogt zijn, alvorens je het parket kan plaatsen.

Parket kan je ook vastnagelen op een houten raamwerk structuur. Dit is een optie als je kiest voor massief parket van minimaal 20mm dik, zodat je zeker bent dat deze niet zal ombuigen.

Een ondervloer heeft diverse functies: het egaliseert, isoleert en is geluidswerend. Je hebt dezelfde hoeveelheid ondervloer nodig als dat je parket nodig hebt. Het type ondervloer is afhankelijk van de ondergrond. Kleine gaten dien je sowieso ook wel op te vullen met mortel en nadien afschuren om tot een egaal geheel te komen.

 

TIP: Schakel een vakman om jouw parket te plaatsen? Zo ben je verzekerd van van kwaliteit en een mooi resultaat. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via de offertepagina.

 

De plaatsing van het parket

Nog voor je het parket plaatst, dien je eerst te bepalen in welke richting je deze wenst te plaatsen. De kamer zal breder en korter lijken als je deze in de breedte legt, maar leg je deze in de lengte, dan krijg je het gevoel dat de ruimte langer en smaller wordt. Een diagonale plaatsing is ook een mogelijkheid om je ruimte groter te doen lijken, maar hiervoor zal je dan wel meer parket nodig hebben. Hierboven hebben we rekening gehouden met een marge van 10%, maar bij een diagonale plaatsing zal je een extra marge van 20% nodig hebben omdat je veel meer stukken zal verzagen.

Parket kan je op diverse wijze aanbrengen. Direct verlijmen op de chape is een mogelijkheid, maar dan moet eerst de chape worden schoongemaakt. Alles, inclusief het parket zelf, moet vetvrij en stofvrij gemaakt zijn. Voor de keuze van lijm dien je je best te laten adviseren op de plaats waar je je het parket hebt gekocht.

Verlijmen op een houten ondervloer op de chape is een andere mogelijkheid. De ondervloer (onderparket, OSB-platen, …) moet dan ook verlijmt worden op de chape. Om het parket hierop te plaatsen zal je PU lijm nodig hebben.

Zwevend plaatsen van het parket is ook mogelijk, hierbij kan je het vochtscherm los op de chape leggen met overlappende naden. De banen moeten luchtdicht worden gemaakt door strips of met een tape. Hierop wordt dan een onderfolie geplaatst met een dikte tot ongeveer 3 mm. Het aanbrengen van de parket planken kan gebeuren door gebruik te maken van lijm die wordt aangebracht in de groeven langs beide zijden.

Parket kan ook vastgenageld worden op balken. Vergeet niet dat je hiervoor planken nodig hebt die minimaal 20mm dik zijn en dat samengesteld parket hier eigenlijk niet geschikt voor is. Een vastgenagelde vloer zal veel meer geneigd zijn in tegenstelling tot een verlijmde vloer.

Parket plaatsen kan ook met planken die voorzien zijn van tand en groef. De eerste plank leg je tegen de muur waarbij je een uiteenzettingsvoeg voorziet van 1 a 1.5 centimeter. Dit is nodig omdat het parket krimpt en uiteenzet door de temperatuur en vochtschommelingen in je woning. Zorg er zeker voor dat alle planken goed aansluiten. Leg in eerste instantie twee rijen naast elkaar zonder deze te verlijmen en bekijk of het resultaat je bevalt. Leg altijd eerst de korte kanten aan elkaar en dan pas de lange zijden. Gebruik indien nodig een aanslagijzer (parket legset) om de delen goed tegen elkaar te krijgen.

TIP: vergeet niet om uitsparing rondom buizen en voetjes minimaal 10mm ruimte te laten.

Belangrijk om weten is ook dat modern parket ondertussen voorzien is van kliksystemen. Deze kunnen dan ook volledig verlijmd of zwevend verlijmd worden.

 

Afwerking

Na de plaatsing van het parket kan je deze eindelijk gaan afwerken! In sommige gevallen zal het nog nodig zijn om deze eerst op te schuren. In andere gevallen is het parket reeds volledig op voorhand behandelt. Tot slot moet je ook nog een plint plaatsen, die je ook kan kopen in je favoriete interieurwinkel of bij het bedrijf waar je je parket hebt gekocht. Lees hier meer over de afwerking van parket.

 

 

offerte parket en laminaatVergelijk gratis offertes voor de plaatsing van parket

Het voordeel van een vakman is natuurlijk dat hij bijkomend kan assisteren. Dit is een voordeel dat we u niet ontnemen. Wil je liever eerst eens kijken hoeveel het zou kosten om het parket te laten plaatsen door een vakman? Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende vakmannen. Online offertes aanvragen betekend snel en eenvoudig parket prijzen vergelijken, om nadien de juiste keuze te maken. Offertes aanvragen kan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor parket / laminaat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers

 

 

 

parket vloerbedekking offerte

Parketvloer offerte

Een parketvloer laten plaatsen door een vakman? Vraag nu gratis en vrijblijvend een offerte aan en ontvang van maximaal 4 vakmannen een offerte op maat.
⇒ Lees artikel

plankenvloer

Soorten parket

Er bestaan diverse soorten parket en houtsoorten die worden gebruikt voor parketvloeren. Waar moet je op letten en welke is de beste?
⇒ Lees artikel

parket kasteelplanken

Parket voordelen

Parket brengt sfeer en leven in de woning en is heel sterk. Welke nadelen zijn er verbonden aan parket? Alle voor- en nadelen op een rij.
⇒ Lees artikel

parket onderhouden

Parket onderhouden

Lees meer over het onderhoud en afwerken van parketvloeren en kom ook te weten welke voordelen een afwerkingslaag kan bieden.
⇒ Lees artikel

parket

Parket prijzen

Er bestaan verschillende soorten parket, elk met hun eigen eigenschappen en prijsklasse. Een overzicht van de parket prijzen vind je hier.
⇒ Lees artikel

keramisch parket

Vraag en Antwoord

Welke dikte van parket kies ik? Wat als ik vloerverwarming in mijn woning heb? Welke afwerking gebruik ik het beste? Kom het hier te weten.
⇒ Le
es artikel

parket

Parket plaatsing

Een parketvloer plaatsen? Bekijk onze tips of een video om te leren hoe je het best parket kan plaatsen. Parket kan je zeker zelf plaatsen mits voorbereiding.
⇒ Lees artikel

zelf betonvloer storten

Vloerverwarming en parket

Parket combineren met vloerverwarming is meestal mogelijk. Er zijn wel voorwaarden om zeker te zijn dat het rendement …
⇒ Lees artikel