Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vloerbekleding.net Info, inspiratie & prijsadvies over vloerbedekking.
Vergelijk meer dan 1250+ vloer experten online!
header image
Vloerbekleding.net

Betonvloer plaatsen

De plaatsing van een betonvloer is echt specialistenwerk. Het betonmengsel wordt op de ondergrond gegoten, uitgevlakt en nadien verder afgewerkt. Hoe de plaatsing verloopt en waarom je de klus best over laat aan een gespecialiseerde plaatser ontdek je in dit artikel.

Ga snel naar:
Werkwijze
Alternatief: betonlook vloer
Aandachtspunten
Kleuren
Offertes aanvragen

 

 

Opbouw betonvloer

De opbouw van een betonvloer is natuurlijk afhankelijk van situatie tot situatie, maar we geven graag een voorbeeld mee van hoe een goede vloeropbouw er kan uitzien:

  • Een onderlaag in stampbeton van 12 centimeter dik dat voorzien is van een wapeningsnet
  • Alle leidingen (water, elektriciteit, afvoer, …)
  • Een isolatielaag (voorbeeld: PUR-schuim met een dikte van ongeveer 6 cm)
  • Een PE-folie
  • Gewapend polybeton met een minimumdikte van 9 cm a 10 cm bij vloerverwarming

 

 

Hoe betonvloer plaatsen?

Bij de plaatsing van een betonvloer komen doorgaans volgende stappen aan bod:

 

STAP 1: Geschikte ondergrond

Het gieten van beton gaat meestal zeer vlot. Er is geen chape nodig en het is dus mogelijk om het beton rechtstreeks op de vloerisolatie te storten.

 

STAP 2: Betonvloer gieten en polieren

Een betonvloer plaatsen gaat relatief snel. Eerst wordt het beton met een betonpomp gestort waarna het geëgaliseerd wordt. Nadat het beton gegoten is, heb je de keuze om de betonvloer te polieren of te polijsten. Zo wordt je vloer strak en glad. Dat gebeurt met een speciale vlindermachine. De betonvloer zal uiteindelijk een minimale dikte hebben van 7 cm.

 

STAP 3: Krimpvoegen voorzien

Na het polieren zal het beton opgespoten worden tegen het uitdrogen en worden de voegen voorzien zodat het beton zich kan uitzetten. Deze krimpvoegen zijn nodig om scheuren in het beton te vermijden. Beton kan werken onder invloed van temperatuurschommelingen (bvb. bij vloerverwarming) en zonder de krimpvoegen kan dit leiden tot scheuren. Als een betonvloer goed geplaatst is, is er weinig risico op scheuren.

 

Betonvloer zelf plaatsen of laten plaatsen?

Het plaatsen van een betonvloer is echt specialistenwerk dat kennis en ervaring vereist. Zo is het belangrijk dat de ondergrond op de juiste manier voorbereid wordt, de vloer in de juiste dikte aangebracht wordt, een correcte opbouw gerespecteerd wordt (bvb. bij een betonvloer i.c.m. vloerisolatie of vloerverwarming), …

Om jezelf te verzekeren van een mooi en kwalitatief resultaat op lange termijn, laat je het storten van je betonvloer dus best over aan een gespecialiseerde plaatser. Ontvang en vergelijk vrijblijvend voorstellen en prijzen op maat van jouw project via de offertepagina.

 

 

betonvloer plaatsen

 

Aandachtspunten bij het plaatsen van een betonvloer

  • Optimale dikte: om een goede betonvloer te krijgen, moet je er voor zorgen dat de vloer een dikte heeft van 10 à 12 cm (i.c.m. vloerverwarming) of 8 cm (zonder vloerverwarming). Gebruik echte betonwapening en geen wapeningsnet. Vergeet ook niet dat voegen vrijwel noodzakelijk is. Beton krimpt namelijk tijdens het verharden. De voegen beperken het risico op scheuren als gevolg daarvan.
  • Ideale weersomstandigheden: betonvloeren worden het best geplaatst bij ideale weersomstandigheden: het mag dus niet te warm zijn, maar ook niet te koud. De ideale temperatuur ligt tussen 5°C en 25°C. Ook tijdens het verharden moet je opletten dat het beton beschermd blijft en niet uitdroogt. Ook tocht moet tijdens de uitharding voorkomen worden.
  • Voorzie voegen: Het is aangeraden om op voorhand een planning te maken van de voegen die voorzien moeten worden. Deze verhinderen dat de vloer scheurt als gevolg van het inkrimpen van het beton. Voegstroken kunnen ook voorzien worden omwille van esthetische redenen. Door de groeven in de betonvloer kan deze namelijk het uitzicht krijgen van een tegelvloer.
  • Denk goed na over de kleur: lichte kleuren zullen ervoor zorgen dat de objecten in de woning beter uitkomen. Een kleur die meer aanleunt bij het natuurlijke gamma, denk aan beton (vb. donkergrijs) of natuursteen, zal je wellicht ook kunnen bekoren.

TIP: laat je het storten van je betonvloer over aan een gespecialiseerde plaatser, dan mag je ervan op aan dat rekening gehouden wordt met alle aandachtspunten en de plaatsing gebeurt volgens de regels van de kunst. Een vakman kan je ook informeren over de verschillende mogelijkheden (op vlak van kleur, afwerking, voegen, …) en helpen bij het maken van de juiste keuze. Vergelijk vrijblijvend voorstellen op maat van jouw project.

 

Tips voor de klussers:

 

Alternatief: betonlook vloer

Een massieve gegoten betonvloer is erg mooi maar kan helaas niet in elke ruimte geplaatst worden. Een gegoten betonvloer is namelijk minimum 7 cm dik en dus niet mogelijk in ruimtes waar de opbouwhoogte beperkt is. In dat geval kan je nog altijd kiezen voor een andere vloerbekleding met betonlook:

  • Beton cire
  • Keramische tegels met betonlook
  • Gietvloer met betonlook
  • Woonbeton / cementgebonden gietvloer

Benieuwd naar meer? Ontdek alles over de mogelijkheden, prijs, … van een betonlook vloer.

 

Betonvloer kleuren

Betonvloeren komen in diverse kleuren voor. Lichtgrijze of donkergrijze tintent zullen zorgen voor een elegant contrast in combinatie met hout of levendig gekleurde meubilair. De natuurlijke aardetinten zorgen dan weer voor een meer natuurlijker cachet.

 

Mogelijke afwerkingen:

  • Matte afwerking met antislip: veel gebruikt buitenshuis: parkings, terrassen, …
  • Glad gepolierde afwerking: vaak toegepast binnenshuis: woningen, kelders, loften, …

 

Mogelijke manieren van kleuren:

  • Kleuren in de massa: hierbij worden pigmenten aan de mengeling toegevoegd voor het gieten. Hierdoor bekom je een oppervlakte met natuurlijke tintschakeringen.
  • Kleuren aan de oppervlakte: beton dat al gegoten is maar nog vers is kan je ook kleuren aan de oppervlakte van het beton. Enkel de slijtlaag wordt dan gekleurd.
  • Kleuren tijdens polieren: tijdens het polieren kan ook een kleur in de vloer verwerkt worden. De kleur wordt dan onder een kwartslaag gemengd die tijdens het polieren wordt ingewerkt.

 

Offertes voor betonvloer werken ontvangen?

Kies voor een betonvloer expert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele betonvloer experten