Betonvloer verven

Er kunnen verschillende redenen zijn om je betonvloer te schilderen: Je oude vloer heeft een nieuwe opfrisbeurt nodig, de betonvloer in je nieuwbouwwoning is nog onafgewerkt en je zoekt ideetjes om er een mooie lookaan te geven, of je trekt in een nieuwe woonst met een betonvloer die je eigenlijk niets vindt en naar eigen wens vorm wilt geven zodat het binnen je interieur past. Een betonvloer verven is zeker mogelijk.

Een vloer uit gewoon beton is eenvoudig uit te leggen: je kan er eender welke vloerverf op plaatsen. Als het gaat om polierbeton dan zal er iets meer werk aan de winkel zijn. Het polierbeton moet gekogelstraald worden om te vermijden dat de verf er af zal schilferen. Kleine oppervlaktes kan je eventueel wel afschuren met een parketschuurmachine met middelgrof schuurpapier.

Oppassen met vloerverwarming.

Opgelet als je vloerverwarming hebt: zet de vloerverwarming volledig af om te vermijden dat de verf te snel aandroogt. Wanneer je klaar bent met schilderen kan je geleidelijk aan de temperatuur beetje bij beetje verhogen. De betonvloer moet uitgedroogd zijn en mag dus niet meer vochtig zijn. Een nieuwe vloer kan je dus pas na ongeveer 4 a 6 weken (of langer) pas verven, afhankelijk van de omstandigheden. Je kan dit zelf checken door een plakband op de vloer aan te brengen en deze 24 uur te laten rusten. Als je daarna de plakband van de vloer haalt kan je controleren op condensvorming.

Voor je eraan begint.

Voor je begint met het verven van een kale betonvloer, moet je er voor zorgen dat deze vet- en stofvrij zijn. Als de vloer te ruw is, kan je deze best opschuren, is de vloer poreus? Dan is een goede primer aan te raden. Het kan ook zijn dat de vloer iets te glad is. In dat geval kan het geen kwaad deze lichtjes op te schuren met een staalborstel.

Nog een vraag die je je moet stellen is of je de oude verflagen wilt verwijderen. Algemeen zijn er drie methodes om dit te doen: Met afbijtmiddelen, branden of föhnen, of schuren. Schuren is meestal de beste en veiligste optie. Als je afbijtmiddelen gebruikt, laat je je best bijstaan door een vakman met ervaring.
Het aanbrengen gebeurd best met tussenpozen van 24 uur en je brengt dan 2 of 3 lagen betonverf aan met een brede of platte kwast, of met een roller.

TIP: Vergeet niet om in de uiterste hoek te beginnen en naar de deur toe te werken!

Hoe verf je een betonvloer?

Betonverf kan je aanbrengen met een roller en is antislip, slijtvast en makkelijk te reinigen. Kleuren kan je in de doe het zelf zaak laten mengen, bijvoorbeeld in de Gamma met hun verfmengmachine. In de meeste gevallen is betonverf volledig uitgehard na een week. Wees echter wel voorzichtig de eerste keren dat de vloer niet onmiddellijk teveel belast wordt.

Prijzen beton vloer verven.

Voor het reinigen van de betonvloer voor het aanbrengen van de verf, is het sterk afhankelijk welke methode je kiest. Een reinigingsmiddel om olie en vetten te verwijderen kost je ongeveer 3,50 euro per vierkante meter.
Een goede primer die zorgt voor de hechting van de afwerkingslagen op onbehandelde ondergronden zal je ongeveer 3,60 euro per vierkante meter kosten.
Voor het ramen van de prijs van de verf zelf, gebruikten we watergedragen acrylaat-urethaan verf voor vloeren met normale belasting. Hiervoor betaal je ongeveer 4,50 euro per vierkante meter.

Als we het totaalplaatje maken voor het verven van een betonvloer van een ruimte van 20 m², dan kost het je gemiddeld 232 euro voor alle producten. Hou er rekening mee dat dit een ruim genomen raming is.

Waarom betonvloer verven?

betonvloer vervenBetonvloeren op zich lijken voor velen saai, het wordt dus pas echt mooi als je zorgt voor een goede afwerkingslaag. Betonvloeren verven kan om diverse redenen. De vormgeving is een reden. Een andere reden kan zijn omdat betonvloeren stoffig zijn door loskomende kleine deeltjes. Door betonverf aan te brengen kan je een slijtvaste toplaag bekomen die je kan verlossen van al het stof op je betonnen vloer. De toplaag is dan ook veel makkelijker om te onderhouden.

 

Polijsten of polieren?

vlindermachine

Een betonvloer afwerken? Dan zal je moeten kiezen uit polijsten of polieren, maar wat betekenen ze nu? Bij het polieren krijgen ze een blinkende bovenlaag mee.

Lees artikel

Betonvloer voordelen

betonvloer voordelen nadelen

Betonvloeren zijn sterk, duurzaam, hedendaags en zijn in de meeste gevallen budgetvriendelijk. Alle voor- en nadelen op een rij.

Lees artikel

Betonvloer prijzen

betonvloer

Hoeveel kost een betonvloer? We deden een simulatie! Zijn tegels goedkoper dan betonvloeren? Leer meer over betonvloer prijzen.

Lees artikel

Betonvloer onderhouden

witte betonvloer

Lees meer over het onderhoud van betonvloeren en kom ook te weten hoe je scheurtjes kan herstellen. Vermijd altijd zuren en bleekwater bij het kuisen …

Lees artikel

Betonvloer offerte

betonvloer vloerbedekking offerte

Een betonvloer laten plaatsen door een vakman? Vraag nu gratis en vrijblijvend een offerte aan en ontvang van maximaal 4 vakmannen een offerte op maat.

Lees artikel

Vraag en Antwoord

betonvloer

Wat is thermische inertie bij beton? Wat is het verschil tussen een epoxyvloer en een betonvloer? Vind het antwoord op je vraag in dit artikel.

Lees artikel

Betonvloer plaatsen

betonvloer vloeropbouw

Een betonvloer plaatsen? Kom te weten wat er bij komt kijken en met onze tips ben je goed voorbereid voor het starten met de plaatsing van je betonvloer.

Lees artikel

DHZ: betonvloer storten

zelf betonvloer storten

Een betonvloer storten is niet makkelijk. Je laat dit best over aan een vakman. Zelf storten kan natuurlijk altijd, maar bereid je goed voor.

Lees artikel

DHZ: betonvloer egaliseren

betonvloer

Zelf je betonvloer egaliseren? Kom te weten hoe het moet met ons stappenplan als je deze klus niet wilt uitbesteden aan een professional.

Lees artikel

DHZ: betonvloer verven

betonvloer verven

Een betonvloer schilderen kan je zelf gerust doen. Er kunnen diverse redenen zijn om je betonvloer te verven. Lees er meer over in dit artikel.

Lees artikel