Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vloerbekleding.net Info, inspiratie & prijsadvies over vloerbedekking.
Vergelijk meer dan 1250+ vloer experten online!
header image
Vloerbekleding.net

Linoleum leggen: aandachtspunten

Een linoleum vloer leggen is in grote mate gelijk aan het leggen van vinyl, maar er zijn toch wezenlijke verschillen.

Ga snel naar:
Linoleum leggen
Linoleum lassen
Linoleumvloer verwijderen
Offertes aanvragen

 

Ondervloer linoleum

Linoleum kan op bijna iedere ondervloer aangebracht worden. Op voorwaarde dat deze voldoende vlak en sterk is. Indien de ondervloer verschillen vertoont (meer dan 2 millimeter), dan moet je deze eerst egaliseren.

De ondergrond kan je egaliseren met een MDF-systeem of met een vloeibaar egaliseermiddel. MDF-platen zijn geschikt voor toepassing op houten en steenachtige ondervloeren, het zorgt tevens voor warmte- en geluidsisolatie. Op een steenachtige ondergrond werk je beter eerst met een vloeibaar egaliseermiddel.

Zorg er voor dat de ondervloer effen, proper en droog is. Controleer bij een houten ondervloer eerst of er geen loszittende onderdelen zijn. Nagels kan je in het hout slaan met hamer en drevel. Bij een betonnen ondervloer moet je vooraf alle gaten en scheuren dichten met een geschikt vulmiddel.

TIP: een gespecialiseerd plaatser van linoleumvloeren zal de egalisatie van jouw ondervloer op zich nemen. Dit is handig wanneer je deze klus zelf niet onder handen wil nemen. Zo ben je er bovendien zeker van dat de ondergrond perfect zal liggen bij uitvoering van de werken. Vraag vrijblijvend en gratis offertes aan bij plaatsers in jouw buurt via onze offertedienst.

 

Linoleum plaatsen

Linoleum is verkrijgbaar in banen, stroken en tegels. Afhankelijk van uw keuze, zal dit de werkwijze van de plaatsing van linoleum beïnvloeden. Linoleum met een kliksysteem kan u perfect zelf leggen, maar andere soorten laat je best leggen door een professional.

 

1) Linoleum kliksysteem (Klik-linoleum).

Dit is iets dat je gerust zelf kan plaatsen. Als er gewerkt wordt met een kliksysteem, dan sluiten de klikpanelen mooi aan. Het is echter geen volledig gesloten oppervlak, waardoor dit type vloer niet geschikt is voor in de badkamer, keuken, toilet of elke andere vochtige kamer.

 

2) Traditioneel linoleum

Linoleum (tegels of stroken) wordt op de ondergrond gelijmd. Nadien worden de naden aan elkaar gelast. Dit is belangrijk omdat linoleum niet goed tegen vocht kan. Indien de naden niet of slecht worden afgewerkt, zal er altijd een risico bestaan op indringend vocht waardoor de vloer kan loskomen of gaan beginnen rotten.

Traditioneel linoleum kan dus wel in vochtige ruimtes geplaatst worden, maar dan moeten er voorzorgen genomen worden. Een volledige garantie op waterdichtheid zal een vakman echter nooit kunnen geven.

Linoleum wordt het best op de volledige ondervloer vastgelijmd en vervolgens met een wals vastgehecht. Net zoals bij vinyl en laminaat is het geen slecht idee om eerst het linoleum minstens 24 uur te laten acclimatiseren binnen de ruimte waarin ze geplaatst moet worden, met een minimum temperatuur van 17°C.

 

TIP: vertrouw op een ervaren plaatser van linoleum

Om zeker te zijn van een correcte uitvoering van de werken en een mooi en kwalitatief resultaat, raden we aan je linoleum vloer te laten plaatsen door een gespecialiseerde vakman. Deze heeft de nodige kennis en professioneel materiaal om de klus uit te voeren zoals het hoort. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat via de offertepagina.

 

 

linoleum leggen

Linoleum lassen

Dit is het moeilijkste deel bij de plaatsing van linoleum. Net hierom wordt meestal een vakman ingeschakeld voor de plaatsing van een linoleumvloer.

Om de voegen van de aansluitende banen van het linoleum te lassen is een voegentrekguts nodig en een lasföhn voor het smelten van de lasdraad.

Voor het lassen moeten de linoleumkanten afgesneden worden en goed tegen elkaar worden geplakt. De lijm heeft ongeveer een volle dag nodig om te drogen. Met een speciale guts wordt de naad opengehaald en nadien dient u deze schoon te zuigen.

De lasdraad moet gesmolten worden bij een temperatuur van 350° a 400 °C. Plaats de lasdraad in de opening en druk hem vervolgens goed in de naad. Van zodra hij pakt, ga je langzaam de naad langs. De snelheid van werken is afhankelijk van de snelheid waarbij de lasdraad gesmolten wordt en uitvloeit in de naad.
Er zal altijd een stukje van de lasdraad boven het oppervlak blijven uitsteken. Dit kan je met een afsteekmes wegsnijden van zodra deze koud is geworden. Let op dat je dan niet in de linoleum vloerbedekking snijdt.

Het lassen van de naden tussen de banen kan twee functies hebben: het afwerken van de vloer en het toevoegen van een extra decoratief karakter indien de lasdraad bijvoorbeeld in een contrasterende kleur heeft.

 

Linoleumvloer op een epoxyvloer aanbrengen?

Linoleum kan zeker op een epoxyvloer worden aangebracht. Het is wel nodig dat deze vlak en stabiel ligt. Eerst moet de epoxyvloer worden ontvet, opgeschuurd en ontstoft.

In sommige gevallen zijn echter bijkomende werken noodzakelijk. Dit kan gaan van het zwaarder schuren of uitvlakken, reparaties en zelfs volledig uitbreken. Als je een nieuwe vloer wilt aanbrengen op een epoxyvloer, dan moet je steeds met tussenlagen werken om een goede hechting tussen de verschillende materialen te garanderen. Vraag zeker advies bij een ervaren klusman alvorens je met dit werkje start.

Vakman inschakelen? Maak gebruik van onze gratis offerteservice om verschillende offertes te ontvangen op maat van jouw project. Start jouw aanvraag hier.

 

Linoleum verwijderen

Misschien ga je renoveren en een nieuw type vloerbedekking plaatsen? Of misschien heeft jouw huidige linoleumvloer zijn dienst bewezen en is deze toe aan vernieuwing?  Wie bijvoorbeeld tegels gaat leggen en een linoleum vloer heeft, zal genoodzaakt zijn om eerst de linoleumvloer te verwijderen omdat lijm zich moeilijk vasthecht aan linoleum.

Als linoleum met dubbelzijdig plakband is bevestigd, dan is het eenvoudig om deze te verwijderen. Dit is echter uitzonderlijk omdat linoleum meestal goed verlijmd is. Spijtig genoeg is er maar 1 oplossing en dat is afsteken. Er bestaan wel speciale krabbers om bijvoorbeeld linoleum van hout los te steken.

Het best start je met het snijden van het oude linoleum in banen om ze dan vervolgens los te trekken of met een stripper los te stoten. Voor het strippen van een vloer, bestaan verschillende materialen die je kunt kopen of huren: trekklauw, machinale strippers, vloerstrippers, schrapers voor zwaar gebruik, uitschuifbare schrapers, pneumatische strippers, een renovatiefrees, diverse krabijzers, enz… Indien niet alles meteen verwijderd kan worden, kan je er emmers met heet water over gieten en met een aftrekker alles los wrijven.  Je kan dan ook de resterende delen lossteken.

 

Opgelet: linoleum & asbest

Bij het verwijderen van linoleum wordt meestal de raad gegeven om voorzichtig om te springen omdat er kans bestaat op de aanwezigheid van asbest in de onderste laag. Dit is op zich een foute stelling, omdat linoleum een volledig natuurlijk product is.

Indien je echter niet weet wat voor soort vloer je gaat verwijderen, dan is het wel verstandig hier aandacht aan te schenken. Vroeger gebeurde het wel eens dat er in bepaalde soorten vinyl asbest werd verwerkt. Wanneer je vermoedt dat de oude vloerbekleding asbest bevat, schakel je beter een gespecialiseerde firma in die veilig het asbest voor je opspoort en verwijdert.

 

 

Offertes voor een kunststof vloer ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers