Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vloerbekleding.net Info, inspiratie & prijsadvies over vloerbedekking.
Vergelijk meer dan 1250+ vloer experten online!
header image
Vloerbekleding.net

Natuursteenvloer: onderhoud & herstel

Een natuursteen vloer onderhouden is in principe niet moeilijk, al ga je best wel te rade bij je leverancier om zeker te zijn dat je het juiste reinigingsproduct koopt. Het belangrijkste is echter wel om een regelmatig onderhoud in te plannen. Zo blijf je levenslang genieten van je mooie natuursteen vloer.

 

 

Natuursteen vloer onderhouden

Een product zoals natuursteen vergt extreem veel onderhoud maar je moet wel de juiste producten gebruiken. Laat je bijstaan door de leverancier nog voor je de bestelling plaatst.

Lithofin is waarschijnlijk het bekendste merk dat producten heeft voor natuursteen vloeren, maar je leverancier kan je evengoed iets anders aanraden. In doe-het-zelf zaken zoals Brico, Hubo of Gamma kan je zeker ook goede producten terugvinden.

TIP: Kalkhoudende natuursteen zoals graniet zijn niet bestand tegen zuren terwijl veel schoonmaakmiddelen deze wel bevatten. Het is dus belangrijk om te weten wat voor soort natuursteenvloer je hebt alvorens een product aan te kopen.

 

De eerste maanden na plaatsing van de vloer

In het begin zal je er moeten voor zorgen dat de cementresten verwijderd worden. Je kan dit doen met een uitgewrongen spons en een beetje water. Kort nadien (bijvoorbeeld een dag later) kan je dan de natuursteen vloer nog eens kuisen met water en een zachte zeep.

Als je de cementresten vergeten verwijderen bent, dan zal je moeten overschakelen op een zuurhoudend reinigingsmiddel, maar alleen als de natuursteen ertegen bestand is. Dus niet gebruiken op kalksteen, marmer en cementtegels. Na het kuisen zal je dan ook enkele keren moeten spoelen met water.

De eerste 3 tot 6 maanden beperk je het onderhoud best tot louter stofzuigen of een licht vochtige doek. Er is immers nog veel bouwvocht dat aanwezig dat eerst moet verdwijnen. Kalksteen zal tijdens die periode soms uitbloeiingsverschijnselen vertonen zoals matte vlekken, een waas of witte sluier. Dit is eigen aan de steen, maar ook afhankelijk van de hoeveelheid vocht die nog in de ondergrond zit. Ze zullen geleidelijk aan zelf verdwijnen dus je hoeft deze niet zelf te verwijderen. Regelmatig stofzuigen is wel aanbevolen.

 

Het normale onderhoud

Een wekelijks onderhoud is daarna wel aan te raden met het product dat men je heeft aangeraden voor het kuisen van je natuursteen vloer. Een vuiloplosser van Lithofin is ideaal voor een eerste poetsbeurt. Nadat je het product verdund hebt aangebracht laat je het even inwerken, schrob je opnieuw en neem je het vuile water van de vloer weg. Nadien even nadweilen met proper water en je eerste onderhoud is al achter de rug.

De producten die je worden aangeraden door de leverancier dienen vooral om het natuursteen te beschermen. Op die manier kan je gerust al eens iets morsen en is dat eenvoudig op te kuisen.

Je kan producten met verschillende functies terugvinden, zo vind je onder meer: aanslagverwijderaars, algendoders, kleurverdiepers, vlekstopmiddelen, poriënvullers, dichtingsmiddelen, …

 

Extra tips

Zand op een natuursteen vloer is geen goed idee en vergelijkbaar met schuurpapier op je vloer. Het is dus aan te raden om regelmatig te stofzuigen en zand zoveel als mogelijk te vermijden. Het beschadigt de glans op de vloer. Een tapijt op de vloer op inkomplaatsen is daarom geen slecht idee.

Beperk water ook tot een minimum. Water kan door kapotte voegen, muren, deuren en plinten toch binnendringen en schade veroorzaken. Bij het dweilen van de vloer ga je dan ook best nadien nog even over met een goed uitgewrongen of droge dweil om er zeker van te zijn dat al het overtollig water weg is.

TIP: wil je graag vrijblijvend advies ontvangen over het onderhoud of de renovatie van een natuurstenen vloer? Aarzel dan niet om ons offerteformulier in te vullen. Het is gratis en vrijblijvend.

 

Natuursteenvloer onderhoud

 

Natuursteen vloer impregneren

Impregneren betekent het aanbrengen van een water- en vuilafstotende beschermlaag en het verlagen van de gevoeligheid tegen zuren. Het merendeel van de natuursteensoorten kan zo’n beschermlaag zeker gebruiken, het gaan dan meestal om de poreuzere steensoorten.

Door zo’n beschermlaag aan te brengen zal jouw vloer makkelijker te onderhouden zijn, maar je mag niet vergeten om deze ook op te drogen als de vloer nat wordt. Ook als je een natuursteen werkblad hebt in de keuken is het belangrijk om steeds na te drogen.

 

 

Kapotte natuursteen tegels vervangen

Een gebarsten natuursteen tegel kan je in principe vervangen door de oude er uit te halen en te vervangen door een reservetegel. Onthoud wel dat het logisch is dat er een kleurverschil zal zijn met de andere tegels. De nieuwe tegel zal echter met de tijd wel verkleuren.

 

TIP: vraag advies aan een vakman

Weet je niet zo goed hoe je aan het onderhoud van jouw vloer in natuursteen moet beginnen? Of heb je te maken met kapotte tegels en dienen die dringend vervangen te worden? Doe dan een beroep op een ervaren vakman. Niet alleen zal hij je met plezier adviseren, daarbovenop zorgt hij ervoor dat jouw vloer uit natuursteen er weer als nieuw zal uitzien.

Vakman nodig? Maak gebruik van onze gratis offerteservice en ontvang prijsvoorstellen op maat van jouw project.  Start hier jouw aanvraag. 

 

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen