Vloerbekleding.net

Vinyl vloer: goedkope vloerbedekking.

Vinyl is de koning van imitatie, de keizer van decoratieve mogelijkheden en daarnaast is deze ook nog eens een van de goedkoopste vloerbedekkingen en makkelijk te plaatsen en onderhouden. Waarom heeft niet iedereen een vinyl vloer als de voordelen dan toch zo groot zijn? Dat gaan we na in deze reeks van artikelen.

 

 

Inhoud van het artikel:

 

Vinyl Vloeren

Vinyl is een algemene benaming voor een (soepel en veerkrachtige) kunststof vloerbedekking van hard materiaal. In de volksmond is het soms beter gekend als Novilon. Soms wordt vinyl verward met linoleum, doe dit zeker niet want er zijn zeker verschillen. Je zal dit zelf kunnen lezen op deze website.
Vinyl is een synthetisch materiaal, terwijl linoleum puur natuur is. Omwille van het natuurlijk karakter van linoleum is deze minder bestand tegen water. Wordt de linoleumvloer té nat, dan zal dit materiaal blazen trekken, wat bij vinyl niet het geval is.

Vinyl bestaat uit meerdere lagen.

De bovenste laag is dan hard en vertoont volgende kenmerken: slijtvast, doorzichtig, glimmend, maar het kan ook een doffe laag meekrijgen. Een vinyl vloer kan bedrukt worden, en dat is interessant omdat het verschillende perspectieven biedt. Door de bedrukking kan eigenlijk elk soort effect bekomen worden en past de vloer binnen elk interieur. Zo kan bijvoorbeeld het uitzicht van een laminaat- of parketvloer bekomen worden, maar ook het uitzicht van marmer, stenen plavuizen, kurk en zelfs metalen traanplaten kunnen nagebootst worden.

De duurzaamheid van vinyl vloeren zijn afhankelijk van de dikte van de bovenste laag en de structuur van de onderliggende lagen. Een extra beschermlaag (zie ook onderdeel ‘onderhoud vinyl vloer‘) helpt zeker mee aan een langere levensduur. De kwaliteit van de toplaag dien je te beoordelen volgens de intensiteit: Wordt een vloer vaak gebruikt, dan kies je beter voor een dikke toplaag.

Kunststof vloeren zijn werkelijk overal terug te vinden: woonkamer, slaapkamer, maar ook in ziekenhuizen of kantoren en winkels, … Ze zijn makkelijk te plaatsen, onderhoudsvriendelijk en goed voor het budget. Het is dus niet verwonderlijk dat dit soort vloer populair is.

Samengevat bestaat een vinyl vloer uit volgende lagen:

 • De onderlaag,
 • De versterkingslaag,
 • Een decoratieve laag,
 • Een slijtvaste, doorzichtige toplaag.

Soorten vinyl vloeren.

Wanneer je informatie opzoekt over vinyl, zal je gauw merken dat er ongelofelijk veel soorten zijn. We trachten zo goed als mogelijk de meest bekende en populaire soorten aan te halen zodat je er hopelijk inspiratie kan uit halen.

Vinyl is verkrijgbaar in diktes van 1 tot 3.5 millimeter en in breedtes van 1 tot 5 meter. De algemene regel luidt: Hoe meer de vloer belast wordt, hoe dikker en sterker de kwaliteit van het vinyl moet zijn.

Soorten vinyl vloeren, het zijn er in feite teveel om allemaal op te sommen. Een klein overzichtje om je op weg te helpen:

 • Imitatie van een marmeren vloer (meestal de duurdere vinylsoorten)
 • Vinyl vloeren met imitatie van planken (voorbeelden: laminaat, parket, scheepsvloeren, …)
 • Fantasie ontwerpen: diverse kleurencombinaties, met spikkels of strepen of gewoon een ander motief.

Prijs van novilon als vloerbedekking.

Vinyl: Vinyl van goede kwaliteit kan je kopen vanaf ongeveer 24 euro per vierkante meter. Vinyl van minder goede kwaliteit kan al verkregen worden vanaf 6 euro per vierkante meter. Ideaal als je dus snel een huurwoning van een nieuwe look wilt voorzien.
Linoleum: De kostprijs van dit materiaal kan variëren tussen de 30 en 55 euro per vierkante meter.

Het valt dus wel op dat ondanks een betere weerstand tegen water, vinyl goedkoper is dan linoleum. Wil je weten wat de verschillen zijn in prijs tussen beide materialen voor de bedekking van je vloer? Lees dan ook het artikel over linoleum.

De prijs is het meest interessant als het vinyl in rollen wordt verkocht. Wanneer je vinyl uit een catalogus bestelt, heb je wel de keuze uit een groter gamma van kleuren en motieven en is het materiaal doorgaans steviger.
Bovenvermelde richtprijzen zijn inclusief BTW en zonder plaatsing.

Vinyl vloer kopen.

Vinyl kan je op veel plaatsen aanschaffen, je kan een webshop vinden waar je vinyl online kunt kopen, of gewoon langsgaan bij eender welke doe het zelf zaak zoals bijvoorbeeld Gamma, Brico, Zelfbouwmarkt, … . Ook winkels die zich toeleggen op interieurdesign of zich specialiseren in vloerbekleding kan je terecht om een vinyl vloer te kopen.

 

Offertes voor een kunststof vloer ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers

 

 

 

vinyl vloer offertes

Vinyl vloer offerte

Een vinyl vloer laten plaatsen door een vakman? Vraag nu gratis en vrijblijvend een offerte aan en ontvang van maximaal 4 vakmannen een offerte op maat.
⇒ Lees artikel

vinyl vloerbedekking onderhouden

Vinyl vloer onderhouden

Het onderhoud van een novilon vloer is zeer makkelijk. Bekijk onze tips bij het onderhouden voor een optimale levenduur van je vinyl vloer.
⇒ Lees artikel

vinyl vloer info

Vinyl / Novilon vloer info

Een vinyl vloer, wat is het juist, hoe is de opbouw en hoeveel soorten zijn er? Leer meer over de mogelijkheden van novilon als vloerbekleding.
⇒ Lees artikel

vinyl vloer plaatsen

Vinyl vloer leggen

Een vinyl vloer (of vinyl vloertegels) leggen is op zich niet zo moeilijk, maar je leest beter wel eens onze tips door om van start te kunnen gaan.
⇒ Lees artikel

Vinyl voordelen en nadelen overzicht

Vinyl voordelen en nadelen

Vinyl is trendy, onderhoudsvriendelijk en goedkoop, maar heeft novilon ook andere voordelen? Zijn er ook nadelen aan verbonden?
⇒ Lees artikel