Vloerbekleding.net

Kiezen van een vloerverwarming

Inhoud van het artikel:

 

Er zijn vele soorten vloerverwarmingssystemen waaruit je kan kiezen. Het maakt je keuze er dus niet bepaald makkelijker op, want je zal vloerverwarming ook moeten afwegen tegen meer traditionele types van verwarmingen. Wel staat vast dat vloerverwarming kan dienen als een volwaarde verwarming omdat het de warmte gelijkmatig in de ruimte kan verspreiden en de temperatuur perfect kan ingesteld worden. Daarnaast is vloerwarming ook een vrij zuinige manier van verwarmen omwille van een goede circulatiestroom.

 

Vloerverwarming met hoog rendement

Een hoog rendement staat wellicht aan de top van je lijstje met voorwaarden om te kiezen voor vloerverwarming. Er bestaan droge systemen en natte systemen en die beïnvloeden het rendement wel. Laten we eerst kort het verschil tussen beide systemen bekijken:

  • Natte systemen zijn verwarmingsbuizen in de chape. Als er gebruik wordt gemaakt van gespoten isolatie dan spreken we ook van een nat systeem omwille van de natte ondergrond;
  • Droge systemen zijn buizen die in een voorgevormde isolatieplaten worden geplaatst;

Droge systemen hebben het voordeel dat de legafstand gelijk is en warmteverlies naar beneden toe niet mogelijk maken. De warmte wordt gelijkmatig verspreid door de plaatsing van aluminium panelen over de hele vloeroppervlakte. Het rendement ligt ongeveer 18% hoger dan bij natte systemen.
Een bijkomend voordeel is dat de opbouwhoogte kan beperkt worden tot een minimum. Dat is goed nieuws bij renovaties waar keuze sowieso al meer beperkter zijn dan bij een nieuwbouw. Ondanks een hoger rendement, worden natte systemen in België toch het meest gebruikt. Een mogelijke verklaring daarvoor kan de kostprijs zijn: natte systemen zijn immers goedkoper en veel bedrijven zijn nog niet helemaal vertrouwd met de techniek van het droog systeem.

 

Vloerverwarming met gelijke warmte afgifte

Een goede verdeling van de warmte over heel de vloer is ook een belangrijke factor. Staalnetten en noppenplaten maken geen gaten in de vochtfolie en maken het gemakkelijker om de buizen op een evenredige afstand van elkaar te leggen. Hierdoor wordt de warmteafgifte gelijkmatig verspreid. Zo’n ideale opstelling is niet in alle gevallen mogelijk. Op voorhand zal een installateur van vloerverwarmingen een aantal zaken moeten weten. De vloeropbouw is belangrijk, het type isolatie dat is gebruikt, of er uitvulchape ligt en daarnaast zal ook de persoonlijke voorkeur en specialisatie van de installateur een rol spelen.

Staalnetten en noppenplaten zijn duurder dan het alternatief: tackersystemen. Dit systeem kan niet door 1 persoon geplaatst worden: er is een speciaal montagetoestel nodig.

Populair bij de doe-het-zelvers zijn de profiellatten. De warmteafgifte is zeer goed, de plaatsing is ook niet overdreven moeilijk en de prijs valt ook goed mee.

 

Van plan om vloerverwarming te laten plaatsen en benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende vakmannen kan via de offertepagina.

 

Vloerverwarming of ander systeem?

Waarom kiezen voor vloerverwarming? Je dient de voordelen van het systeem af te wegen tegenover andere verwarmingssystemen en te beslissen of dit al dan niet belangrijk is voor jou. Vloerverwarming kent een relatief laag energieverbruik, vergt weinig of geen onderhoud, zal geruisloos werken en werkt plaatsbesparend omdat er geen verwarmingstoestellen en radiatoren nodig zijn die de ruimte verkleinen.

De kostprijs van vloerverwarming kan je misschien tegenhouden, ook het feit dat de aanleg ervan moeilijker verloopt indien het gaat om een renovatie kan een nadeel zijn omdat er immers een basis ligt waarmee je rekening moet houden. Het grootste nadeel is wellicht dat het zeer moeilijk te herstellen is, indien er een probleem is. Wat gezelligheid betreft scoort vloerverwarming hoog, maar je moet er ook rekening mee houden dat de opwarmtijd net iets langer duren. Lees hier alle voor- en nadelen op een rijtje.

 

Vloerverwarming als bijverwarming

Vergeet zeker ook niet dat vloerverwarming kan aangelegd worden als een bijkomende bron van verwarming (de zogenaamde bijverwarming). Er bestaan immers eenvoudige systemen die vrij los op de dekvloer komen te liggen en niet zo duur hoeven te zijn als de complexe vloerverwarmingssystemen die dienen als hoofdverwarming.

Omgekeerd kan natuurlijk ook: je gebruikt vloerverwarming als hoofdverwarming, maar als je merkt dat het in een strenge winter net iets te lang duurt om op te warmen, dan kan een elektrische verwarming eventueel kort even bijstand verlenen. Dit kan ook nuttig zijn als je de gewoonte hebt om de verwarming laag te zetten als je afwezig bent zodat je niet te lang op enige warmte moet wachten bij thuiskomst.

Niet te vergeten: Vloerverwarmingen die werken op warm water, kunnen makkelijk gecombineerd worden met een zonneboiler of warmtepomp. Op die manier verwarm je je woning toch zonder wakker te hoeven liggen van een hoge energierekening.

 

Vloerverwarming wint aan populariteit

Het is een trend: vloerverwarming kan je steeds meer en meer terugvinden in onze woningen, om verschillende redenen. Het feit dat vloerverwarming een systeem is waarbij er gewerkt wordt met lage watertemperaturen zodat de condensatieketel een optimaal resultaat kan behalen kan een rol spelen in je beslissing. Je kan de verwarming ongeveer 2 graden lager instellen ten opzichte van andere systemen. De energiebesparing met vloerverwarming kan zelfs oplopen tot 12%, reden genoeg om er even bij stil te staan; Het voelt ook aangamer aan in tegenstelling tot radiatoren: geen koude vloeren meer en een gelijkmatige spreiding van de warmte zorgt voor extra comfort. De prijs zal echter wel iets hoger liggen. Bepaalde systemen bieden wel mogelijkheden om hier en daar de prijs te drukken, maar wie echt het onderste uit de kan wil halen bij vloerverwarming, kan er eventueel voor kiezen om de gehele woning te voorzien van vloeverwarming. Op die manier is er maar een verwarmingscircuit nodig.

 

Nieuwbouw of renovatie toch bepalend

Bij nieuwbouw heb je veel meer vrijheid om te kiezen welke vloer je wenst te plaatsen en hoe de vloeropbouw moet verlopen. Verschillende factors zoals de chape kunnen invloed hebben op het systeem dat je uiteindelijk moet voor kiezen wat vloerverwarming betreft. Het is dus nooit een slecht idee om hier op voorhand over na te denken en ideetjes uit te wisselen met je architect. Renoveren heeft het nadeel dat je begint te werken met iets dat al bestaat. De basis die er ligt zal je keuzemogelijkheden kunnen beperken. Hier doe je best beroep op een vakman die kan meedenken over de aanleg van je vloerverwarmingsssysteem. Zo kan hij bijvoorbeeld adviseren dat er een mogelijkheid bestaat tot het uitslijpen van gleuven waarin de leidingen worden geplaatst.

Alles bij elkaar beschouwd zijn de ‘droge systemen’ het meest de moeite waard om te bekijken ten opzichte van de natte systemen. De prijs zal wel iets hoger liggen, maar het rendement ook. Tackersystemen kunnen de prijs wat drukken en de snelheid van aanleg ten gunste komen.

 

Gratis offerte plaatsing vloerverwarming

Via onze offertepagina ontvang je tot maximaal 4 verschillende offertes van vloerverwarming specialisten uit uw regio. Online offertes aanvragen betekent: Snel en eenvoudig prijzen en services vergelijken om nadien de beste keuze te maken. Doe nu een gratis offerte aanvraag voor de plaatsing van vloerverwarming via onderstaand formulier.

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs

 

 

 

vloerverwarming offerte

Vloerverwarming offerte

Vloerverwarming laten plaatsen door een vakman? Vraag nu gratis en vrijblijvend een offerte aan en ontvang van maximaal 4 vakmannen een offerte op maat.
⇒ Lees artikel

vloerverwarming

Vloerverwarming FAQ

Hoeveel kost vloerverwarming? Wat zijn de voordelen en op welke vloeren kan ik vloerverwarming toepassen? Lees onze antwoorden hier.
⇒ Lees artikel

Soorten vloerverwarming

Soorten vloerverwarming

Er bestaan verschillende soorten vloerverwarming, de bekendste zijn warmwater vloerverwarming en elektrische vloerverwarming.
⇒ Lees artikel

vloerverwarming voordelen

Vloerverwarming voordelen

Vloerverwarming kent aanzienlijke voordelen, zoals bijvoorbeeld de energie besparing en de gezellige warmte. Wat de nadelen betreft…
⇒ Lees artikel

vloerverwarming werking

Werking vloerverwarming

Hoe werkt vloerverwarming? Het is relatief makkelijk om te begrijpen hoe het systeem van vloerverwarming in elkaar steekt. Het zorgt onder andere voor…
⇒ Lees artikel

vloerisolatie en vloerverwarming

Isolatie bij vloerverwarming

Is vloerisolatie nodig bij de plaatsing van vloerverwarming? Waarom wordt dit al dan niet aangeraden? Vloerisolatie is absoluut aan te raden.
⇒ Lees artikel

vloerverwarming

Vloerverwarming intro

Het onstaan van vloerverwarming en de impact ervan op uw budget. Bezoek ons startpunt voor vloerverwarming. Om te besparen…
⇒ Lees artikel

vloerverwarming kiezen

Vloerverwarming kiezen

Is vloerisolatie nodig bij de plaatsing van vloerverwarming? Waarom wordt dit al dan niet aangeraden? Vloerisolatie is absoluut aan te raden.
⇒ Lees artikel