Vloerbekleding.net

Betonvloer: Vragen en antwoorden

 

Witte betonvloer

Elders op onze site kwam je al te weten wat de voordelen en nadelen zijn van een betonvloer, maar het blijft een product waar veel variatie mogelijk is en waar je soms toch nog met vragen blijft zitten. Dat zal zeker het geval zijn wanneer je interesse werd gewekt en misschien zelf een betonvloer wilt in je woning.

 

 

 

Op deze vragen kan je alvast een antwoord vinden:

 

Betonvloer of epoxyvloer: wat is het verschil?

Een betonvloer en een epoxyvloer zijn twee totaal verschillende vloeren. Een betonvloer – meer bepaald een gepolierde betonvloer – is meer en meer populair aan het worden in de moderne woningbouw. Hiervoor wordt gietbeton gebruikt dat gepolierd wordt met behulp van een vlindermachine. Er is een brede waaier aan kleuren waaruit men kan kiezen en wordt bij voorkeur toegepast op grotere oppervlakten. De prijs van een gepolierde betonvloer zal schommelen tussen 40 euro en 60 euro per vierkante meter (exclusief BTW). De prijs kan afhankelijk van uw wensen ook snel oplopen tot 200 euro per vierkante meter.

Polijsten van een betonvloer betekend dat de bovenste laag er wordt afgeschuurd waardoor de granulaten in het beton zichtbaar en geaccentueerd worden. De afwerking kan glas, mat of blinkend zijn.

Een epoxyvloer is net zoals een betonvloer naadloos. Ze delen ook hun visuele eigenschappen omdat ze dezelfde industriële look hebben. Bij een epoxyvloer wordt er eerst op een bestaande vloer of op de chape een schraaplaag aangebracht op basis van epoxyharsen. Dit zorgt voor een goede hechting van de ondergrond en de afwerkingslaag, en voegen en barsten kunnen daarmee ook weggewerkt worden. Hierover wordt dan een gietvloer gegoten die bestaat uit een tweecomponenten epoxyhars of polyurethaan. Daarop wordt vervolgens een transparante afwerkingslaag aangebracht in polyurethaan die zal zorgen voor de krastvastheid en de vloer beschermt tegen UV stralen.

Een voordeel van epoxyvloeren is ongetwijfeld dat het kan aangebracht worden op een bestaande vloerbedekking of op OSB-platen. De prijs van een epoxyvloer zal schommelen tussen 60 euro en 90 euro per vierkante meter (exclusief BTW).
Lees hier meer over gietvloeren.

 

Thermische inertie betonvloer?

De term thermische inertie beton heb je misschien elders al gezien, maar wat betekend dit? Beton kan dankzij thermische inertie helpen om energie te besparen voor de verwarming van uw woning. Goede concepten kunnen airco’s zelfs overbodig maken.

Thermische inertie is een eigenschap die bepaalde materialen hebben. Deze materialen zullen thermische energie opslaan en geleidelijk aan weer vrijgeven. Eenvoudig gezegd: tijdens de winter voelt een betonvloer warm aan, en in de zomer zal een betonvloer lekker fris aanvoelen.
In de zomer zal het beton meehelpen te zorgen dat de woning niet oververhit geraakt. De opgeslagen warmte wordt in de tijd verdeeld. In de woning zal voor een langere tijd een aangenaam klimaat heersen. In de winter wordt zonne-energie in het beton opgeslagen en nadien met vertraging terug afgegeven. Op die manier kan met een doordacht architecturaal plan een korter stookseizoen bekomen worden en energiebesparingen gerealiseerd worden.

 

Tegels of beton: welke is het goedkoopst?

Tegels kopen zal goedkoper zijn dan een betonvloer, maar in totaliteit zal een betonvloer goedkoper uitkomen. Bij een afgewerkte tegelvloer zijn er nog bijkomende kosten waarmee je rekening moet houden: de werkuren, chappe, plinten, voegwerken, afkitting, …
Algemeen beschouwd kan je stellen: Als je tegels koopt die duurder zijn dan 25 euro per vierkante meter dan zal een betonvloer de goedkoopste optie zijn, tenzij je de tegels zelf zal leggen.

 

Waar kan ik gratis offertes betonvloeren bekomen?

Dankzij onze offertedienst kan je geheel vrijblijvend gratis offertes aanvragen. Honderden mensen gingen jou al voor om prijzen van betonvloeren te vergelijken. Vul hier het offerteformulier in en ontvang offertes van maximaal 4 verschillende professionals voor de plaatsing van jouw betonvloer. Prijzen vergelijken … het kan ook makkelijk.

 

Betonvloer impregneren?

Een betonvloer impregneren betekend dat er een impregneermiddel wordt gebruikt dat in het beton trekt. Hierdoor wordt de vloer harder en krasbestendiger. Het beschermd met andere woorden je betonvloer nog meer. De prijs voor het impregneren van je betonvloer bedraagt ongeveer 8 euro per vierkante meter. Het voordeel van impregneren is dat je betonvloer er blijft uitzien zoals nieuw, tot zelfs 20 jaar later.

 

Betonvloer coaten?

Een betonvloer coaten is een andere mogelijkheid om je betonvloer te beschermen. In tegenstelling tot impregneren, dient coating wel regelmatig (ongeveer om de vijf jaar) opnieuw aangebracht te worden omdat er zich ingesloten loopvlakken kunnen voordoen. Een coating trekt niet in het beton, maar komt óp het beton terecht.

 

Hoe controleer je of een betonvloer droog is?

Een nieuwe betonvloer kan je pas na ongeveer 4 a 6 weken (of zelfs langer) pas verven. Zolang duurt het tot het beton voldoende uitgedroogt is om ze te kunnen bewerken. Het tijdstip is afhankelijk van de omstandigheden, maar je kan dit zelf checken door een plakband op de vloer aan te brengen en deze 24 uur te laten rusten. Als je daarna de plakband van de vloer haalt kan je controleren op condensvorming. Geen condens? Dan is alles in orde.

 

 

Offertes voor een betonvloer ontvangen?

Kies voor een betonvloer expert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele betonvloer experten

 

 

 

betonvloer vloerbedekking offerte

Betonvloer offerte

Een betonvloer laten plaatsen door een vakman? Vraag nu gratis en vrijblijvend een offerte aan en ontvang van maximaal 4 vakmannen een offerte op maat.
⇒ Lees artikel

vlindermachine

Polijsten of polieren?

Een betonvloer afwerken? Dan zal je moeten kiezen uit polijsten of polieren, maar wat betekenen ze nu? Bij het polieren krijgen ze een blinkende bovenlaag mee.
⇒ Lees artikel

betonvloer voordelen nadelen

Betonvloer voordelen

Betonvloeren zijn sterk, duurzaam, hedendaags en zijn in de meeste gevallen budgetvriendelijk. Alle voor- en nadelen op een rij.
⇒ Lees artikel

betonvloer

Betonvloer prijzen

Hoeveel kost een betonvloer? We deden een simulatie! Zijn tegels goedkoper dan betonvloeren? Leer meer over betonvloer prijzen.
⇒ Lees artikel

witte betonvloer

Betonvloer onderhouden

Lees meer over het onderhoud van betonvloeren en kom ook te weten hoe je scheurtjes kan herstellen. Vermijd altijd zuren en bleekwater bij het kuisen …
⇒ Lees artikel

betonvloer

Vraag en Antwoord

Wat is thermische inertie bij beton? Wat is het verschil tussen een epoxyvloer en een betonvloer? Vind het antwoord op je vraag in dit artikel.
⇒ Lees artikel

betonvloer vloeropbouw

Betonvloer plaatsen

Een betonvloer plaatsen? Kom te weten wat er bij komt kijken en met onze tips ben je goed voorbereid voor het starten met de plaatsing van je betonvloer.
⇒ Lees artikel

zelf betonvloer storten

DHZ: betonvloer storten

Een betonvloer storten is niet makkelijk. Je laat dit best over aan een vakman. Zelf storten kan natuurlijk altijd, maar bereid je goed voor.
⇒ Lees artikel

betonvloer

DHZ: betonvloer egaliseren

Zelf je betonvloer egaliseren? Kom te weten hoe het moet met ons stappenplan als je deze klus niet wilt uitbesteden aan een professional.
Lees artikel

betonvloer verven

DHZ: betonvloer verven

Een betonvloer schilderen kan je zelf gerust doen. Er kunnen diverse redenen zijn om je betonvloer te verven. Lees er meer over in dit artikel.
⇒ Lees artikel