PVC vloer
Ben je op zoek naar een duurzame en onderhoudsvriendelijke vloer? Dan is PVC een ideaal materiaal. Door de talloze mogelijkheden past zo’n vloer bij nagenoeg alle interieurstijlen. Je kan bv. gaan voor een imitatielook van authentiek hout of stijlvol beton. Benieuwd naar de voordelen, mogelijkheden en prijs van een PVC vloer? Je leest er alles over in dit artikel!
Ga snel naar:
Enkele voor- en nadelen
Mogelijke uitvoeringen
PVC vloeren prijzen
PVC vloer leggen
Mogelijke alternatieven
Ontvang gratis offertes
Wat is een PVC vloer?
Een PVC vloer bestaat uit verschillende lagen kunststof en een waterbestendige en slijtvaste toplaag. Het combineert de schoonheid van natuurlijke materialen als hout en steen met duurzaamheid en functionaliteit. PVC kent namelijk veel mogelijkheden. Zo kan je het in verschillende imitatielooks verkrijgen, maar ook in meerdere kleuren en patronen.
Wil je graag meer weten over een PVC vloer? Dan kan je steeds advies vragen aan een professional. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van professionele plaatsers in jouw buurt!
Enkele voor- en nadelen
Nog niet zeker of een PVC vloer wel een goed idee is in jouw situatie? Dan is het handig om de voor- en nadelen even naast elkaar leggen om op die manier een geïnformeerde keuze te maken. Hieronder sommen we enkele voor- en nadelen op:
- Duurzaam en onderhoudsvriendelijk: PVC vloeren zijn sterk en duurzaam. Afhankelijk van de beschermende toplaag kunnen ze tot wel 25 jaar meegaan. Dat is langer dan alternatieven als vinyl of laminaat. Bovendien maak je een PVC vloer in een handomdraai schoon.
- Geluiddempend: PVC dempt en is zacht onder de voeten. Dat komt door de hoge dichtheid en omdat je de vloer rechtstreeks op de ondergrond plaatst. Hierdoor is een PVC vloer ideaal voor tussenwoningen en appartementen om overlast te voorkomen.
- Vochtbestendig: PVC is een vochtbestendige kunststof. Daarom is een PVC vloer in de badkamer ideaal. Hou er wel rekening mee dat klik PVC beter tegen vocht kan dan de plak variant. Dat komt omdat de lijm vloeibaar kan worden als het in contact komt met water.
- Budgetvriendelijk: PVC is niet de voordeligste vloer in aankoop en kan dus een flinke investering zijn. Toch is het de moeite waard om PVC te overwegen omdat het vaak wel goedkoper is dan de materialen die het imiteert zoals hout of beton.
- Combineerbaar met vloerverwarming: een extra pluspunt van een PVC vloer is dat het geschikt is voor vloerverwarming. PVC heeft een lage warmteweerstand en geleidt de warmte dus optimaal. Dat is aangenaam om op te lopen, maar ook voor de portemonnee.
- Schadelijke stoffen: sommige PVC vloeren bevatten giftige stoffen als vinylchloride en dioxines. Daarom is het belangrijk om bij aanschaf even te checken welke stoffen er in jouw vloer zitten, vooral als je een goedkopere PVC vloer wil aanschaffen.
- Vlakke ondergrond nodig: doordat PVC zo dun en flexibel is, zie je alle oneffenheden in de ondergrond. Daarom is het belangrijk dat je een egale ondergrond hebt voor je PVC laat leggen. Dat betekent dat je eventueel je vloer zal moeten laten egaliseren.
Mogelijke uitvoeringen
Een pluspunt aan PVC is dat het talloze mogelijkheden heeft. Je kan kiezen voor een imitatielook van hout of beton, maar daarnaast zijn er ook verschillende kleuren en patronen te verkrijgen. We sommen hieronder kort de uitvoeringen op:
- Materiaalimitaties: PVC kan je helemaal naar je hand zetten. Zo kan je bv. kiezen voor PVC in houtlook of betonlook. Op die manier heb je de stijlvolle uitstraling van hout of beton, maar het is een stuk goedkoper en vergt amper onderhoud.
- Kleuren: de meest voorkomende kleuren zijn wit, grijs en zwart als betonkleuren en verschillende bruintinten als houtkleuren. PVC is echter in nagenoeg alle kleuren te verkrijgen. Daardoor kan je perfect op zoek gaan naar de meest geschikte kleur voor jouw interieur.
- Patronen: ook qua patronen zijn er talloze combinaties. Zo kan je voor PVC in visgraat gaan, maar ook stroken zijn een populaire optie voor een houtimitatie. Om een strakke steen- of betonlook te creëren, kies je best voor PVC tegels.
TIP: ben je op zoek naar vaklui om jouw PVC vloer te plaatsen? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij professionals in jouw buurt. Start hier je aanvraag!
PVC vloeren prijzen
De prijs voor een PVC vloer hangt af van een aantal factoren. Denk maar aan het type PVC, de afwerking, het gekozen patroon, het merk, … Je mag gemiddeld rekenen op een prijs vanaf € 20 per m² (excl. plaatsing & incl. btw). Je kan ervoor kiezen om zelf je PVC vloer aan te leggen, maar het is aangeraden om een professional in te schakelen. Dan betaal je doorgaans € 18 à 35 per m² (incl. materiaal en arbeidskosten).
LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor een PVC vloer? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende professionals via onze offerteservice.
PVC vloer leggen
Een PVC vloer kan je in principe zelf plaatsen, maar het is toch aangewezen om een professional in te schakelen. Op die manier heb je de beste garantie op een optimaal eindresultaat. Hoe een expert te werk gaat, hangt af van het type PVC dat je kiest. Hieronder leggen we 2 opties uit:
1. Klik PVC
Klik PVC werkt op een vergelijkbare manier als laminaat. Dit type vloer is dus eenvoudig en snel te leggen. Je kan de vloerdelen namelijk zo in elkaar klikken zonder ze vast te plakken. Wil je na verloop van tijd een nieuwe vloer? Dan is de PVC daarna ook heel gemakkelijk te verwijderen. Het nadeel is wel dat een klik PVC vloer sneller buigt en slijt.
2. Plak PVC
Plak PVC is logischerwijs voorzien van een plaklaag. Ook dit type vloer kent een eenvoudige en snelle plaatsing. Je moet enkel het stickervel van de plaklaag verwijderen en daarna de PVC op de ondervloer plakken. Hou er wel rekening mee dat een propere en droge ondergrond essentieel is bij deze methode. Anders loop je het risico dat de PVC zich niet voldoende hecht aan de ondergrond.
Wil jij graag een PVC vloer laten leggen? Dan kan je gratis en vrijblijvend meerdere offertes aanvragen bij experts actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier!
Mogelijke alternatieven
Ben je nog niet overtuigd van een PVC vloer? Dan zijn er voldoende alternatieven op de markt om uit te kiezen. Zo zijn vinyl en linoleum gelijkaardig aan PVC, maar kennen ze toch hun unieke eigenschappen. Hieronder sommen we ze even op:
- Vinyl: hoewel PVC en vinyl zeer gelijkaardige materialen zijn, zit het verschil in de onderlaag. Bij vinylvloeren is die eerder verend en schuimachtig. Daardoor is het materiaal soepeler en blijven er sneller afdrukken in staan. Vinyl tegels zijn bovendien ook goedkoper dan PVC, maar minder kleurvast.
- Linoleum: linoleum is over het algemeen ietsje minder aangeraden dan PVC. De mogelijkheden zijn beperkter en je betaalt er ietsje meer voor. Toch is linoleum ook uiterst onderhoudsvriendelijk en kan je het gemakkelijk combineren met vloerverwarming.
TIP: laat je PVC vloer leggen door een professional!
Je kan ervoor kiezen om zelf je PVC vloer te leggen, maar toch is het aangeraden om een expert in te schakelen. Je betaalt dan wel voor arbeidskosten, maar je hebt meteen ook de beste garantie op een geslaagd eindresultaat. Om de prijs zo correct mogelijk te houden, kan je verschillende offertes naast elkaar leggen en kostenposten vergelijken.
Op zoek naar professionals om jouw PVC vloer aan te leggen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij verschillende experts in jouw buurt via onze offerteservice.