Vloerbekleding.net

Tapijt vloerbedekking.

Tapijt is zowat de zachtste en warmste optie als het aankomt op vloerbedekking. Je kan het terugvinden in heel veel woningen en daaruit kan besloten worden dat het een populaire manier is om je vloer te bedekken. Wat maakt tapijt zo interessant? In deze reeks van artikelen hopen we op dit en veel meer antwoorden te geven.

 

 

Inhoud van deze pagina:

 

Introductie tapijten.

Tapijten komen in vele vormen voor. Tapijt is verkrijgbaar in rollen, stroken en tegelvormen. Ook wordt er vaak gesproken over perzische of oosterse tapijten, maar wat wil dat nu allemaal zeggen? Wij gingen op zoek naar antwoorden.

Er zijn verschillende soorten tapijten, afhankelijk van de gebruikte productietechnieken of structuur van het tapijt. De drie meest gebruikte technieken bij tapijt zijn: Tuften, weven en knopen. De structuur van een tapijt bestaat meestal uit drie delen: de rug (onderste deel), daarop het tuft- of draagdoek en daarop de pool (bovenste deel).

 • Opbouw van een tapijt:
  • De rug: wordt meestal gemaakt van schuimrubber of jute. Deze laatste is het sterkst maar voelt minder zacht aan.
  • Tuftdoek of draagdoek.
  • De pool: het bovenste deel, kan gemaakt zijn van verschillende materialen. (zie verder)
 • Technieken:
  • Tuften: Dit is de goedkoopste en meest voorkomende techniek waarbij de bevestiging van de garen in de tuftdoek met een machine gebeurt.
  • Weven: Deze techniek komt nog zelden voor, behalve voor specifieke soorten tapijten. Het is dan ook duurder dan getufte tapijten.
  • Knopen: Deze techniek wordt nog toegepast bij karpetten of bij oosterse tapijten. Het is dan ook de oudste en meest arbeidsintensieve techniek. Dit is dan ook de duurste techniek.
  • Andere: Behalve de hierboven vermelde technieken bestaat er ook nog het naaldvilt tapijt dat met behulp van een techniek ‘vernaald’ wordt. Verder kennen we nog het gebreid tapijt, vloktapijt en plak- of ribbeltapijt.
 • Structuur toplaag (= de pool):
  • Lussentapijt (Bouclé): het goedkoopste en meest eenvoudige tapijt. Het voelt wel minder comfortabel aan, maar neemt dan ook weer minder snel vuil op.
  • Open pool (Velours): Dit type waarbij de lussen zijn doorgesneden voelt zacht, glad en comfortabel aan. Enig vuil dat aanwezig is, is moeilijker zichtbaar. Deze tapijten hebben een soort van schaduweffect omdat de lussen doorgesneden zijn.
  • Frisétapijt: Hier worden de lussen doorgesneden en vervolgens gedraaid (= gefriseerd) waardoor een levendig tapijtoppervlak wordt verkregen.

 

Tapijt bouclé
Tapijt velours
Tapijt frisé

De gebruikte materialen van de pool kunnen zijn:
Wol: oogt mooi, voelt warm en comfortabel aan en het heeft een hoge veerkracht. Wol slijt echter wel iets sneller dan synthetische materialen.

Synthetische materialen: meestal wordt de voorkeur gegeven an polyamide (Nylon). Dit voelt relatief zacht aan, ziet er goed uit en is toch de stevigste uit het rijtje met materialen. Dankzij een behandeling kan het antistatisch en vuilwerend gemaakt worden. Polypropyleen daarentegen is iets minder populair: het voelt ook veel harder aan. Polyester tot slot is de zachtste en zeker ook sterk, maar niet zo veerkrachtig.

Natuurlijke vezelmaterialen: ecologisch is trendy en dat merk je ook bij tapijten. Kokos, jute, zeegras en jute zijn vier natuurlijke vezels die deze trend leiden. Een nadeel kan zijn dat er verkleuring kan plaatsvinden als deze teveel aan zonlicht worden blootgesteld. Een goede zonwering blijft dan wel belangrijk. Deze materialen voelen wel relatief ruw en hard aan, maar ze zijn vrij goedkoop en heel sterk.

Steentapijt info

Een steentapijt is geen gewoon tapijt, maar een naadloze korrelvloer. Een steentapijt bestaat uit duizenden, miljoenen kleine steentjes. Lees hier meer over steentapijten.

Tapijt of karpet?

In deze reeks artikelen zal u merken dat tapijten en karpetten als begrip toch een beetje door elkaar gebruikt worden. Dit komt doordat karpetten en tapijten veelal dezelfde kenmerken kennen. Er is echter wel een groot verschil: een karpet is eigenlijk een vloerkleed en dus niet vastgehecht aan de grond. Terwijl vasttapijten de vloer van een hele ruimte bekleden, nemen karpetten slechts een bepaald deel van de ruimte in en hebben ze in veel gevallen grotendeels een decoratief karakter. Een tapijt op zich kan ook een los vloerkleed (of wandkleed) zijn.

 

Offertes voor vast tapijt ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers

 

 

 

vast tapijt offertes

Gratis offertes tapijten

Vast tapijt? U wil een vakman inschakelen? Vraag alvast gratis en vrijblijvend een offerte aan en ontvang van maximaal 4 plaatsers een offerte op maat.
⇒ Lees artikel

gtapijt als vloerbedekking

Tapijten: uitleg en soorten

Tapijt is zowat de zachtste en warmste vloerbedekking beschikbaar. Je wilt meer weten over tapijten? Ontdek hier welke soorten tapijten er zijn.
⇒ Lees artikel

tapijt reinigen

Tapijt onderhouden

Een tapijt onderhouden is in principe niet heel moeilijk, maar het probleem zal zich al gauw stellen als er een vlek zichtbaar is. Bekijk onze tips.
⇒ Lees artikel

tapijttegels vloerbekleding

Tapijttegels

Tapijttegels hebben extra voordelen tegenover vasttapijten. Zo kan je ze makkelijk vervangen indien nodig en kan je zelf je creativiteit gebruiken.
⇒ Lees artikel

tapijt kopen tips

Tapijt kopen: prijs

Je wilt een tapijt kopen? Bekijk dan onze tips zodat je weet waarop je moet letten. Je vind in het artikel ook een overzicht van merken en richtprijzen.
⇒ Lees artikel

tapijt voordelen en nadelen

Voordelen en nadelen

Tapijt is zacht en warm en dat is het ontegensprekelijke voordeel, maar zijn er meer voordelen of nadelen verbonden aan tapijten? Ontdek het in dit artikel.
⇒ Lees artikel

tapijt in combinatie met vloerverwarming

Tapijt en vloerverwarming

Vloerverwarming kan bijna bij elk type vloerbedekking, maar je moet wel opletten. Ook tapijt is mogelijk in combinatie met vloerverwarming, maar niet altijd.
⇒ Lees artikel

tapijt leggen tips

Klustip: tapijt leggen

Tapijt leggen is niet zo moeilijk, elke handige klusser kan het zonder problemen. Bekijk zeker onze tips om te plaatsing van tapijt vlot te laten verlopen.
⇒ Lees artikel

tapijt

Oosterse tapijten

Oosterse, Perzische, Artisanale tapijten… Wat maakt ze zo interessant? Kan een tapijt dienen als belegging of niet? Lees er meer over.
⇒ Lees artikel