Vloerbekleding.net

Oosterse en artisanale Tapijten.

Perzisch tapijt.

Een Perzisch tapijt is de benaming voor een met de hand gemaakt tapijt uit Perzië / Iran. Perzische tapijten worden gerekend tot de vroege toegepaste kunst. Zelfs in de bijbel wordt er al gesproken over het gebruik van kleden voor de versiering van de tempel. Het oudst bekende geknoopte tapijt is de zogenaamde Pazyryk.
Een Perzisch of Oosters tapijt is een kleed dat met de hand is gemaakt (zie verder: tapijtknopen). Machinaal vervaardigde kleden behoren niet tot deze groep. De in het dagelijks spraakgebruik vaak gehanteerde benaming “Perzisch Tapijt” is dan ook enigszins misleidend, wat niet wegneemt dat Iran (het vroegere Perzië) een van de belangrijkste tapijtcentra was en nog steeds is. Handgeknoopte tapijten worden in meerdere landen worden vervaardigd, voorbeelden zijn: Afghanistan, Turkije, De Kaukasus, China, India.

Perzische tapijten worden onderscheiden in:

  • Met de hand geweven stuk zonder pool, de zogenaamde kelims
  • met de hand geweven en met de hand geknoopte stukken. Deze kleden hebben een pool die in het weefsel is geknoopt en die de bovenzijde van het kleed vormt.

 

Vervaardiging van een Perzisch tapijt.

Een Perzisch tapijt wordt vervaardigd met behulp van een weefgetouw, het tapijtknopen wordt handmatig verricht. Het eindresultaat wordt sterk beïnvloed door het aantal kettingdraden (scheringdraden) dat per cm wordt gebruikt. Hoe meer kettingdraden, hoe fijner het werkstuk is. Tussen de kettingdraden worden de inslagdraden geweven. Na elke ingeweven inslagdraad (soms na twee of drie) volgt een rij knopen. Een knoop bestaat uit een draad die rond twee kettingdraden is geknoopt en daarna afgeknipt. De twee einden van deze draad, die verticaal op de geweven onderzijde staan, vormen de pool van het tapijt.

Materialen bij een Perzisch tapijt.

De gebruikte materialen zijn wol, zijde en katoen. Soms worden andere materialen gebruikt zoals jute of andere vezels, dit zijn echter hoge uitzonderingen.

Soorten Perzische tapijten.

Een meer specifieke indeling van het Perzische tapijt is een indeling naar locatie en productieomstandigheden:

  • Nomadentapijten
  • Dorps- en boerentapijten
  • Ateliertapijten

Een indeling op gebruiksdoel is ook gebruikelijk, we spreken dan over een vloerkleed, een wandtapijt en een salonkleed. Deze indeling wordt gebruikt in de detailhandel, de bekende benaming gebedskleed behoort eveneens tot deze indeling.

Handgeknoopt tapijt als belegging?

De gebruikte patronen hebben vaak betrekking op de dingen van alledag en de directe leef- en woonomgeving. Soms zijn ontwerpen al eeuwenoud en worden binnen een leefgemeenschap aan elkaar doorgegeven. Een handgeknoopt Perzisch Tapijt van goede kwaliteit is nog steeds een prima vorm van beleggen.

 

Tapijtknopen

Een handgeknoopt tapijt (Perzisch tapijt) wordt vervaardigd met behulp van een weefgetouw. Het eindresultaat wordt sterk beïnvloed door het aantal kettingdraden (scheringdraden) dat per cm wordt gebruikt. Hoe meer kettingdraden hoe fijner het werkstuk zal zijn. Tussen de kettingdraden worden de inslagdraden geweven. Na elke ingeweven inslagdraad (soms na twee of drie) volgt een rij knopen. Een knoop bestaat uit een draad die rond twee kettingdraden is geknoopt en daarna afgesneden. De twee einden van deze draad, die min of meer verticaal op de geweven onderzijde staan, vormen de pool van het tapijt. Het knopen van een tapijt is een zeer arbeidsintensief karwei: bijvoorbeeld een tapijt met 40 knopen per vierkante cm en een afmeting van 2 * 3 meter heeft in totaal twee en een half miljoen knopen. Een goede knoper of knoopster maakt op een dag 5000 tot 8000 knopen, dat wil zeggen voor het genoemde tapijt is dat 350 werkdagen dat is meer dan een jaar werk. Om sneller te vorderen worden knopen ook wel om vier kettingdraden in plaats van twee gelegd. Door deze zogenoemde juftiknoop wordt het werk in een richting beduidend grover en is minder mooi.

 

Offertes voor vast tapijt ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers

 

 

 

vast tapijt offertes

Gratis offertes tapijten

Vast tapijt? U wil een vakman inschakelen? Vraag alvast gratis en vrijblijvend een offerte aan en ontvang van maximaal 4 plaatsers een offerte op maat.
⇒ Lees artikel

gtapijt als vloerbedekking

Tapijten: uitleg en soorten

Tapijt is zowat de zachtste en warmste vloerbedekking beschikbaar. Je wilt meer weten over tapijten? Ontdek hier welke soorten tapijten er zijn.
⇒ Lees artikel

tapijt reinigen

Tapijt onderhouden

Een tapijt onderhouden is in principe niet heel moeilijk, maar het probleem zal zich al gauw stellen als er een vlek zichtbaar is. Bekijk onze tips.
⇒ Lees artikel

tapijttegels vloerbekleding

Tapijttegels

Tapijttegels hebben extra voordelen tegenover vasttapijten. Zo kan je ze makkelijk vervangen indien nodig en kan je zelf je creativiteit gebruiken.
⇒ Lees artikel

tapijt kopen tips

Tapijt kopen: prijs

Je wilt een tapijt kopen? Bekijk dan onze tips zodat je weet waarop je moet letten. Je vind in het artikel ook een overzicht van merken en richtprijzen.
⇒ Lees artikel

tapijt voordelen en nadelen

Voordelen en nadelen

Tapijt is zacht en warm en dat is het ontegensprekelijke voordeel, maar zijn er meer voordelen of nadelen verbonden aan tapijten? Ontdek het in dit artikel.
⇒ Lees artikel

tapijt in combinatie met vloerverwarming

Tapijt en vloerverwarming

Vloerverwarming kan bijna bij elk type vloerbedekking, maar je moet wel opletten. Ook tapijt is mogelijk in combinatie met vloerverwarming, maar niet altijd.
⇒ Lees artikel

tapijt leggen tips

Klustip: tapijt leggen

Tapijt leggen is niet zo moeilijk, elke handige klusser kan het zonder problemen. Bekijk zeker onze tips om te plaatsing van tapijt vlot te laten verlopen.
⇒ Lees artikel

tapijt

Oosterse tapijten

Oosterse, Perzische, Artisanale tapijten… Wat maakt ze zo interessant? Kan een tapijt dienen als belegging of niet? Lees er meer over.
⇒ Lees artikel