Steentapijt
Heb je al eens gehoord van een steentapijt? Je hebt het ongetwijfeld al eens zien liggen in kantoren, winkels, ziekenhuizen of industriële gebouwen, maar het kent zeker ook een opmars in gezinswoningen. We gaan er even dieper op in en bespreken de eigenschappen, voordelen en nadelen van een steentapijt.
Inhoud van het artikel:
- Steentapijt eigenschappen en kenmerken
- Een steentapijt plaatsen
- Steentapijt voordelen en nadelen
- Een steentapijt onderhouden
- De prijs van een steentapijt vloerbedekking
- Gratis offerte steentapijt
Eigenschappen gietvloer steentapijt
Een steentapijt is geen gewoon tapijt, maar een naadloze korrelvloer. Een steentapijt bestaat uit duizenden, miljoenen kleine steentjes die meestal gewonnen worden in rivieren. Daarbij worden er nog kleine stukken glas, aluminium of kunststof deeltjes gevoegd om de vloer te doen glanzen. De binding gebeurd met epoxyhars.
Een steentapijt is geluidsisolerend, voelt verrassend warm aan omdat het snel de warmte van de omgeving kan overnemen en geeft een warme aanblik. Daar komt nog eens bij dat er verschillende decoratieve mogelijkheden zijn. Je heb keuze uit verschillende kleuren of samenstellingen (bv grindvloer of marmervloer).
Een steentapijt kan ook gecombineerd worden met vloerverwarming.
Een steentapijt plaatsen
Een steentapijt kan in principe bovenop een bestaande vloer worden gegoten. Afbraakwerken zijn daarmee niet noodzakelijk en eventuele oneffen oppervlaktes kunnen tijdens de plaatsing worden opgevangen. Zoals bij de plaatsing van elk type vloerbedekking, is het wel nodig dat de ondergrond egaal, droog, vormvast en vrij van vet is. Zeker aan te reden is ook een voorbehandeling met een primer om de ondergrond voor te bereiden op de plaatsing van je nieuw steentapijt. Een laag vernis of boenwas (‘wax’ zoals vaak gezegd wordt) maakt de vloer waterdicht en zorgt voor een extra glanzende afwerking.
Voordelen en nadelen bij een steentapijt
Elk type vloer heeft zo wel zijn eigen sterke en zwakke punten. Het ligt natuurlijk aan u om na te gaan welke elementen uw persoonlijk belangrijk vindt:
Voordelen steentapijt.
- Een steentapijt kan in zeer veel kleuren en soorten verkregen worden. Er zijn dus opties om deze te doen passen binnen je interieur.
- Vloerverwarming in combinatie met een steentapijt is perfect mogelijk.
- Steentapijten kunnen werkelijk overal voorkomen: keuken, hal, garage, badkamer, toiletruimte, leefruimte, … Voor een slaapkamer kan u best toch voor iets zachter kiezen.
- Het is een ideaal alternatief op het gewoon tapijt indien je veel last hebt van allergieën. Vergeet echter wel niet dat er nu ook speciaal ontwikkelde anti-allergische tapijten op de markt zijn.
Nadelen steentapijt.
- Het is mogelijk dat er na een aantal jaar (gemiddeld vanaf 8 a 10 jaar) verkleuringen optreden door de invloed van UV-licht, voornamelijk bij lichte kleuren van steentapijten. Je kan deze bij de plaatsing wel een UV-coating voorzien als bescherming.
- Opgelet met kinderen: als uw kinderen vallen, dan vallen deze op een relatief harde ondergrond. Indien het steentapijt al wat veroudert of afgeleefd is, of als deze niet goed is geplaatst dan kunnen er kleine steentjes uitsteken. Vertrouw je het zaakje niet, dan kan steentapijt toch nog dienen op plaatsen waar de kinderen minder vaak komen.
Een steentapijt onderhouden
Steentapijt kan je in principe onderhouden door deze regelmatig te stofzuigen. Een jaarlijks onderhoud met een speciale schoonmaakmachine is wel aan te raden. Zo’n schoonmaakmachine (waterstofzuiger) kan misschien duur zijn om aan te schaffen, maar u kan deze waterstofzuiger gerust ook wel ergens huren zoals bijvoorbeeld bij Huurland.
Een steentapijt plaats je best niet in vochtige ruimtes. Zowel vocht, vetten als vuil kunnen zich vasthechten in de poriën van het steentapijt waardoor deze na verloop van tijd niet zo hygiënisch meer lijkt te zijn. Er bestaan wel steentapijten met een gesloten structuur die wel geschikt zijn om in de badkamer te leggen.
Prijs van een steentapijt
De prijs van een steentapijt kan variëren afhankelijk van de gekozen materialen. Een gewone steenvloer kan al verkregen worden vanaf ongeveer 30 euro per vierkante meter tot 75 euro per vierkante meter (exclusief BTW), maar ‘gegoten’ marmer is bijna dubbel zo duur gaande van 50 euro m² tot zelfs 300 euro m². Hoe groter de ruimte, hoe meer de prijs zal dalen. Het blijft wel een specialistenwerkje, waardoor de plaatsing door een vakman in bijna alle gevallen aan te raden is. In de meeste gevallen kan je ook wel een garantie bekomen van 5 jaar.