Vloer schuren
Een houten vloer oogt warm en heeft een authentieke uitstraling. Hoewel een houten vloerbekleding uit kwalitatief materiaal bestaat, vertoont je vloer na enkele jaren onvermijdelijk krassen, putjes, verkleuringen, … Is dit bij jou het geval? Dan is het tijd om je houten vloer te schuren. Lees hier hoe je je houten vloer renoveert en afwerkt, wat de mogelijkheden zijn en hoeveel het kost.
Ga snel naar:
Hoe houten vloer schuren en lakken?
Welke belangrijke aandachtspunten?
Zelf vloer schuren of vakspecialist?
Vraag vrijblijvend je offertes aan
Waarom je houten vloer schuren?
Waarom zou je er nu voor kiezen om je houten vloer op te knappen? Doorgaans zijn de onderstaande redenen doorslaggevend bij je beslissing:
- Hernieuwd uitzicht: door een grondige schuurbeurt ziet je houten vloer er weer als nieuw uit. Zo werk je eventuele verkleuringen door de zon makkelijk weg en verwijder je putjes en krasjes in je parket. Deze ingreep frist je interieur meteen op.
- Bescherming bieden: een kale houten vloer werk je altijd af met een toplaag. Denk maar aan wax, lak of olie. Dit is belangrijk om je verse schuurwerk te beschermen en je houten vloer een langdurig tweede leven te gunnen.
- Duurzame keuze: hout is een natuurproduct met een zekere milieubelasting. Is duurzaamheid belangrijk voor jou? Dan is de renovatie van je houten vloer een bewustere keuze. Zo ruil je het oude niet meteen in voor het nieuwe.
- Kostenbesparend: een nieuwe look voor je houten vloer zonder een compleet nieuwe vloer te moeten plaatsen? Dan is een vloerrenovatie iets voor jou. Daardoor heb je binnen enkele werkdagen en met een lager budget een compleet nieuwe vloer.
Houten vloer schuren en afwerken? Dat kan! Via onze offertedienst brengen wij je gratis in contact met verschillende specialisten actief in je regio. Interesse? Start dan hier je contactaanvraag.
Hoe houten vloer schuren en lakken?
Een houten vloer opknappen vergt best wel wat werk. Hoe gaat een professional doorgaans te werk? We bespreken de werkwijze hieronder:
-
Vloer voorbereiden
Een goede voorbereiding is een grote stap naar succes. Tijdens het schuren komt veel stof vrij. Haal alle meubels weg uit de kamer, maak loszittende vloerdelen vast, sluit kasten en deuren en dek grote oppervlaktes zoals het keukeneiland af ter bescherming.
-
Schuren in verschillende fases
Is alles netjes afgedekt en opgeborgen? Dan verloopt het schuren in minstens 2 fasen, afhankelijk van het type vloer en de aard van de slijtage. Eerst gebruikt een specialist schuurpapier met grove korrel om alle lakresten en vuil volledig te verwijderen. Vervolgens gaat hij er nog eens over met een fijner schuurpapier.
-
Vloer stofvrij maken
Na de vloer schuren is het tijd voor de afwerkingslaag. Want een houten vloer mag je niet blank laten. Alvorens een specialist de afwerkingslaag aanbrengt, moet hij de vloer grondig stofzuigen zodat er geen vuil- of stofdeeltjes meer achterblijven.
-
Houten vloer behandelen
Een grondige schoonmaakbeurt is een must om de geschuurde vloer mooi af te werken. Dat kan o.a. door te lakken, te oliën of te waxen. Wil je je houten vloer laten schuren én lakken? Dan geniet je van een strak resultaat. Lees verderop meer over de diverse afwerkingsmethoden.
Expert in parketvloeren nodig? Dan zit je hier goed! Via ons aanvraagformulier kom je eenvoudig in contact met diverse professionals actief in je regio. Interesse? Start hier je aanvraag.
Waarop moet ik letten bij het schuren van mijn vloer?
Het renoveren van een houten vloer is geen sinecure. Het omvat behoorlijk wat stappen en vergt de nodige voorkennis. Waarop moet je letten tijdens je parket renovatie? Enkele aandachtspunten op een rij:
AANDACHTSPUNT 1: type hout en legrichting
Elk type houten vloer moet je op een specifieke manier schuren. Bepaalde soorten parket, zoals meerlaagsparket of lamelparket, kan je maximaal een 3-tal keer schuren. Hun toplaag is namelijk niet dik genoeg om nog meer schuurbeurten te doorstaan. Bij massief hout ligt het helemaal anders. Bij deze kan je zelfs behoorlijk diepe beschadigingen wegschuren.
Daarnaast speelt ook de legrichting van het hout mee in de wijze waarop je de vloer renoveert. Schuur altijd met de nerf mee. Zo vergt een visgraatvloer een speciale schuurtechniek. Sowieso is het belangrijk om niet te hard te schuren. Dit kan onherroepelijke schade aan je houten vloer veroorzaken.
AANDACHTSPUNT 2: soort schuurmethode
Er zijn verschillende manieren om de beschadigingen en verontreinigingen op je houten vloer te verwijderen:
- Chemisch reinigen: in het geval van ernstige verontreiniging, zwarte plekken, vuil en vetten, … kan je een chemische reiniger gebruiken. Ideaal om de dikke, oude laklagen van een bestaande houten vloer af te vreten. Let wel, dit is enorm arbeidsintensief en tijdrovend.
- Manueel schuren: je vloer opschuren met behulp van een kleine schuurmachine werkt houtbesparend, maar neemt wel wat tijd in beslag. Belangrijk is dat je rustig schuurt voor een gelijkmatig eindresultaat. Vervolgens kan je moeilijk bereikbare plekken zoals de plinten met de hand schuren.
- Grote schuurmachine: een parket- en een kantenschuurmachine helpen prima bij grote oppervlaktes. Sommige modellen hebben een ingebouwde stofzuiger(zak), wat handig is bij de grote hoeveelheden stof die vrijkomen tijdens het schuren.
AANDACHTSPUNT 3: afwerking van de houten vloer
Is je vloer volledig kaal? Dan moet je je houten vloer nog behandelen voor een kwalitatieve eindafwerking. Elke optie heeft z’n eigen specifieke uitzicht, voordelen en nadelen:
- Oliën: wil je de authentieke uitstraling van je houten vloer behouden? Dan is een olie de meest geschikte optie. Deze vult de poriën van je hout op zonder de karakteristieke houtstructuur te verloochenen.
- Waxen: hou je wel van een licht glanzende vloer? Dan is een waslaag aanbrengen met hardwax ideaal. Let wel: kies enkel voor wax bij een lichte houten vloer, want op een donkere ondergrond kan die krassen veroorzaken. Deze beschermt je vloer tegen zuren, vuil en water.
- Lakken: lak vult de nerven van je hout op, waardoor het er strak uit komt te zien. Dat kan in een breed scala aan kleuren en glansgradaties. Eenmaal droog is je vloer helemaal vocht- en vuilafstotend. Let wel, lak breng je doorgaans aan in 3 lagen en tussen elke laag schuur je de vloer weer op.
BELANGRIJK: bepaalde behandelingen moet je na een aantal jaren bijwerken om je vloer blijvend te beschermen. Zo lost een laagje hardwax na een tijdje op en moet je deze na zo’n 2 jaar opnieuw aanbrengen.
AANDACHTSPUNT 4: bescherming tijdens het schuren
Het schuren van hout brengt flink wat stofvorming met zich mee. En niet alleen stof, maar ook splinters, ongezonde gassen van eerdere verfbeurten, … kunnen vrijkomen tijdens het schuren. Daarom is het gebruik van de juiste beschermingskledij cruciaal tijdens deze klus.
Draag tijdens het schuren een veiligheidsbril om rondvliegende splinters te vermijden en zet een stofmasker op. Werk je met een mechanische schuurmachine? Trek dan ook handschoenen aan en draag gehoorbescherming om het schadelijke geluid van de machine te weren.
Laat je adviseren door een expert!
Correct je parketvloer schuren brengt dus heel wat aandachtspunten met zich mee. Daarom raden we aan om een specialist in te schakelen voor je schuurklus. Die weet welke materialen hij nodig heeft om je renovatieproject in goede banen te leiden.
Expert in parketvloeren nodig? Ontvang offertes op maat via ons formulier.
Kan ik zelf mijn vloer schuren of laat ik dit over aan een specialist?
Is een complete vloer renovatie aan de orde? Dan denk je er misschien over na om zelf je parket te schuren. Is dit een goed idee? Of helemaal niet? We bespreken het hieronder.
OPTIE 1: zelf vloer schuren
Op het eerste gezicht lijkt dit een eenvoudige klus: zelf je vloer schuren met een kleine schuuurmachine, even nabehandelen met het gekozen product en klaar! En je bespaart bovendien nog eens op de arbeidskosten. Helaas is het niet zo eenvoudig als het lijkt. Elk type houten vloerbekleding vergt een specifieke behandeling. Onvoorzichtigheid kan de kosten hoog doen oplopen.
Schuur je bijvoorbeeld te enthousiast op hardnekkige vlekken? Dan ontstaan er oneffenheden en putten in het hout. En wist je dat hardwax op een donkere houtsoort ontsierende witte krassen veroorzaakt? Een specialist is op de hoogte van alle risico’s en houdt hier rekening mee.
Prijs: afh. van de benodigde materialen (bv. schuurmachine, lak, …). Bekijk het aanbod in onze webshop.
OPTIE 2: houten vloer laten schuren
Waarom zou je voor deze klus nu een beroep doen op een expert in houten vloeren? We sommen even de voordelen voor je op:
- 1-op-1 advies: een vakspecialist komt allereerst langs voor een inspectie van je houten vloer. Wat is de huidige staat van de vloer? Loont een complete renovatie de moeite? Of leg je beter een nieuwe parket vloer? Samen met jou bespreekt hij je project uitgebreid.
- Onnavolgbare expertise: een gespecialiseerde firma begrijpt de unieke eigenschappen van elke houtsoort en weet hoe ze die het best behandelen tijdens het bewerkingsproces. Gaat het om een eiken houten vloer? Of werd het parket in visgraatmotief aangebracht? Hij weet wat hij moet doen.
- Geavanceerde technieken & materialen: een expert beschikt over de nodige vakkennis en werkmaterialen om je parket vloer een complete make-over te geven met het oog op een duurzaam eindresultaat.
- Nette uitvoering: zowel voor, na als tijdens de renovatiewerken staat een professional in voor een nette uitvoering. Bij de uitvoering brengt hij o.a. een aangepaste stofzuiger mee die zoveel mogelijk stof opvangt tijdens het schuren.
- Onderhoud: laat je je vloer oliën? Of behandel je het hout met een waslaag? Dan moet je na een aantal jaar een nieuwe laag aanbrengen ter onderhoud van de vloer. Werkte je met een professional? Dan helpt hij je met plezier opnieuw bij deze klus.
Prijs: gem. € 30 per m² (excl. btw, incl. uitvoering). Ontvang offertes & advies op maat.
CONCLUSIE: uitbesteden aan een expert = gemoedsrust
Of het nu gaat over de renovatie van een eiken vloer, een vloer in grenen of die van een massieve vloer in tropisch hardhout, … Een specialist weet hoe hij de klus het beste klaart en welke materialen hij daarvoor het best gebruikt. Kortom: een gespecialiseerd bedrijf inschakelen geeft de nodige gemoedsrust. Je bent namelijk zeker van een kwalitatief en duurzaam eindresultaat.
Specialisten vrijblijvend vergelijken? Via het onderstaande offerteformulier kom je in contact met diverse professionals actief in deze branche. Vul nu het formulier in!