Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vloerbekleding.net Info, inspiratie & prijsadvies over vloerbedekking.
Vergelijk meer dan 1250+ vloer experten online!
header image
Vloerbekleding.net

Vloer laten egaliseren

Wil je een nieuwe vloerbekleding laten plaatsen? Laat dan eerst je vloer egaliseren met egaline, een product dat vooral aangeraden is voor dunne vloerafwerkingen als vinyl, tapijt en laminaat. Zo ben je zeker dat je ondergrond perfect vlak, glad en recht is. Hoe kan je je vloer laten egaliseren? En wat is de prijs van een egaline vloer per m²? Je leest er alles over in dit artikel.

Ga snel naar: zelf egaliseren of vakman?kostenvloer afwerkenegaliseren of nieuwe chape?

 

Werkwijze egaliseren

Egaline is een product dat heel hard wordt en zich vasthecht aan de ondergrond. Zo krijg je een goede ondervloer zonder oneffenheden om je nieuwe vloerbekleding op te laten plaatsen. Voor een egaline vloer gaat een vakman als volgt te werk:

  1. STAP 1: Ondergrond voorbereiden

    Een houten vloer egaliseren, een betonvloer egaliseren, een tegelvloer egaliseren, …: het is allemaal mogelijk. Het is vooral belangrijk dat de vakman de ondergrond eerst droog en vet- en stofvrij maakt. Daarna vult hij eventuele diepere scheuren en gaten op met een plamuurmiddel en brengt hij een primer aan. Zo ontstaat er een goede hechting tussen de ondergrond en de laag egaline, waardoor de egaline vloer na verloop van tijd niet loskomt.

  2. STAP 2: Egaline aanbrengen

    Met een pleisterspaan verdeelt de vakman de egaline gelijkmatig over de ondergrond. De dikte van een egaline vloer is doorgaans niet meer dan 1 à 2 millimeter. Nadat de vakman de egaline heeft aangebracht, is het belangrijk om het product goed te laten uitdrogen. Je mag rekenen op een droogtijd van 1 dag per millimeter dikte van de egaline vloer. Het type egaline hangt ook af van de ondergrond en de dikte van de laag.

    Wat voor jou de beste keuze is? Een ervaren vakman weet precies hoe hij te werk moet gaan en geeft je graag advies op maat. Ontvang gratis offertes via onze offertepagina.

  3. STAP 3: Vloer afwerken

    Heb je je vloer laten egaliseren? Dan is het tijd om de nieuwe vloerbekleding te laten plaatsen. Je kan kiezen voor dikkere eindvloeren als een tegelvloer of beton, maar bij een egaline vloer gaat het vaak om dunne vloerbekleding als laminaat, vinyl, linoleum of tapijt. Waarom? Bij dunne vloerbekleding is de kans op ‘doordruk’ groot. Stel dat je vinyl rechtstreeks op een houten vloer met groeven legt… Dan zullen die groeven na verloop van tijd zichtbaar worden. Door je ondergrond te egaliseren, voorkom je dat probleem.

    Meer info per type dunne vloerbekleding vind je verderop in dit artikel.

 

TIP: Doe-het-zelven of vakman inschakelen?

Zelf je vloer egaliseren? Dat zou je kunnen doen als het om een kleine oppervlakte met een dun laagje egaline gaat. Maar zelfs dan is correct egaliseren essentieel voor een stevige, rechte ondervloer. Voor grotere ruimtes doe je sowieso beter een beroep op een professional. Zo ben je zeker van een correcte plaatsing met de juiste soort egaline. Ontvang gratis offertes bij vakmannen uit jouw buurt.

 

vloer egaliseren

 

Vloer egaliseren kosten

De prijs van een egaline vloer hangt vooral af van het type ondervloer en de oppervlakte van de ruimte. Een kort overzicht:

Type ondervloerGemiddelde prijs per m² (incl. plaatsing)
Egaliseren betonvloer of tegelvloer€ 10 - 25
Egaliseren houten vloer€ 45 - 75

Let op, de prijs voor het egaliseren van een vloer kan ook verschillen per vakman. Vraag daarom zeker offertes aan bij 2 à 3 professionals uit jouw buurt via onze offerteservice. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de juiste keuze maken.

 

Egaline vloer afwerken

Je vloer egaliseren doe je in de eerste plaats met het oog op een nieuwe afwerkvloer. Vaak gaat het dan om een dunne vloerbekleding. Een kort overzicht van de mogelijkheden:

 

egaline vinyl Vinyl

Vinyl is een algemene benaming voor een kunststof vloerbedekking die bestaat uit verschillende lagen. Het is mogelijk om vinyl te bedrukken, waardoor verschillende effecten mogelijk zijn en vinyl vloeren passen in elk soort interieur. Denk maar aan de imitatie van laminaat of een marmeren vloer, diverse kleurcombinaties, enz. Bovendien is vinyl behoorlijk goedkoop, makkelijk te plaatsen en onderhoudsvriendelijk. Belangrijk: hoe meer je een vinyl vloer gebruikt, hoe dikker de toplaag moet zijn.

Prijs: vanaf 24 euro per m² (incl. btw en zonder plaatsing)
Lees hier meer over vinyl vloeren

 

egaline-linoleum Linoleum

In tegenstelling tot vinyl is linoleum geen synthetisch materiaal, maar een natuurproduct. Het voornaamste bestanddeel is lijnzaadolie, aangevuld met kurk of houtmeel en hars. Linoleum is duurder dan vinyl, maar het is wel een duurzamere vloerbedekking. Daarnaast is het slijtvast, onderhoudsvriendelijk en ook milieuvriendelijk. Let op: linoleum is door z’n natuurlijke karakter minder bestand tegen water. Dit materiaal is dus niet geschikt voor vochtige plaatsen.

Prijs: vanaf 30 euro per m² (incl.btw en zonder plaatsing)
Lees hier meer over linoleum vloeren

 

egaline laminaat Laminaat

Laminaat bestaat uit 3 à 4 verschillende lagen en vormt een goed alternatief voor een parket vloer. Deze dunne vloerbekleding is makkelijk te plaatsen, natuurvriendelijk, eenvoudig te onderhouden en uiteraard ook goedkoper dan parket. Bovendien is laminaat verkrijgbaar in verschillende soorten, kleuren, bedrukkingen, legpatronen en -methodes, …Voor elk wat wils dus. Belangrijk: de prijs kan erg verschillen volgens de dikte, de structuur, de afwerking, … van het laminaat.

Prijs: vanaf 10 euro per m² (incl.btw en zonder plaatsing)
Lees hier meer over laminaat vloeren.

 

egaline tapijt Tapijt

Een zachte, warme vloerbedekking die in vele vormen bestaat: rollen, stroken en tegelvormen. Tapijt is opgebouwd uit een rug, draagdoek en een pool. Dat laatste is het bovenste deel en kan bestaan uit wol, synthetische materialen en natuurlijke vezelmaterialen. Tapijten zijn zeer comfortabel en bieden een brede waaier aan decoratieve mogelijkheden. Bovendien zijn ze ook niet glad (antislip) en schokdempend. Ze zijn wel moeilijker te onderhouden en ook minder duurzaam dan harde vloerbedekkingen.

Prijs: vanaf 30 euro per m² (incl.btw en zonder plaatsing)
Lees hier meer over tapijt vloeren.

 

 

Egaliseren of nieuwe chape plaatsen?

Egaline is niet goedkoop. De prijs kan dus snel hoog oplopen als je een grote ruimte wil laten egaliseren of een dikke laag egaline nodig hebt. In dat geval bespreek je beter met een ervaren vakman of het niet beter is om de oude chape uit te breken en nieuwe te laten plaatsen. Lees meer over de mogelijkheden en de prijs van chape.

Twijfel je over wat voor jou de beste optie is? Laat je dan adviseren door een vakman. Deze zal aan de hand van jouw wensen en de mogelijkheden van de locatie bekijken wat de beste keuze is. Ontvang vrijblijvend en gratis advies en prijzen op maat via onderstaand offerteformulier.

 

Offertes voor chapewerken / egalisatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen