Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vloerbekleding.net Info, inspiratie & prijsadvies over vloerbedekking.
Vergelijk meer dan 1250+ vloer experten online!
header image
Vloerbekleding.net

Visgraat vloer

De visgraat vloer heeft een rijke traditie, maar staat ook helemaal in het hier en nu. Dit legpatroon doet denken aan de chique herenhuizen van weleer én oogt tegelijkertijd hip en modern. Kortom, een tijdloze en elegante vloerbekleding die past bij elke woonstijl. In welke materialen kan je zo’n visgraat vloer leggen? Wat is de kostprijs per m²? En schakel je best een vloerspecialist in of niet? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Welke materialen?
Visgraat vloer kosten
Zelf leggen of laten leggen?
Mogelijke alternatieven
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een visgraat vloer?

De term ‘visgraat’ slaat op het legpatroon van de vloer. Bij een visgraat vloer liggen de houten plankjes of stroken niet horizontaal of verticaal, maar schuin tegen elkaar in een V-vorm. Zo ontstaat dat typische, authentieke visgraat-effect. Het legpatroon van zo’n vloer is dus heel specifiek, maar de mogelijkheden zijn groot. Je kan dit soort vloeren namelijk laten leggen in meerdere materialen, maten en kleuren.

Wil je graag een nieuwe vloer laten leggen? Vraag dan zeker advies op maat aan meerdere specialisten in je buurt. Zo krijg je een goed zicht op de mogelijkheden, prijzen, materialen, … voor jouw vloer. Start je aanvraag voor een visgraat vloer hier!

visgraat vloer

 

Voordelen en nadelen

Een vloer met een visgraat-patroon is helemaal terug van nooit echt helemaal weggeweest. Die populariteit is geen toeval. Zo’n vloerbekleding heeft vooral grote voordelen, maar er zijn ook enkele kanttekeningen. We zetten ze kort op een rij!

 

Visgraat vloer voordelen

 

 • Eyecatcher in je woning: een visgraat-motief verleent een speelse toets aan je interieur en ademt ook warmte en tijdloze klasse. Kortom, een vloerbekleding met dit sfeervolle patroon is sowieso een echte blikvanger in je woning.
 • Op maat van elke woonstijl: dankzij die tijdloze uitstraling kan je een vloer met visgraat-motief ook probleemloos plaatsen in woningen met verschillende stijlen. Een statig herenhuis, een modern interieur in Scandinavische stijl, een landelijke woning, …: een visgraat vloer komt overal tot zijn recht.
 • Verschillende materialen: niet alleen met massieve houten plankjes kan een vakspecialist je visgraat vloer leggen. Tegenwoordig kan je zo’n patroon ook creëren met andere gebruiksvriendelijke materialen als laminaat, PVC en vinyl.
 • Op maat van elk budget: een visgraat vloer van massief hout is behoorlijk duur. Gelukkig zijn andere materialen als laminaat en PVC al een pak budgetvriendelijker. Ook als je budget voor je vloerrenovatie beperkter is, kan je dus nog altijd een vloerbedekking met dit speelse patroon laten plaatsen.

 

Visgraat vloer nadelen

 

 • Niet voor elke ruimte: voor je een vloerspecialist inschakelt, ga je best na of een visgraat vloer wel past bij je ruimte. In kleine kamers of ruimtes met veel hoeken kan zo’n patroon namelijk ook onrustig of druk ogen. Veel hangt natuurlijk ook van de plaatsing af. Welke plankmaat kies je? Wijst de pijl van de visgraat in de lengte van de ruimte of niet? Een specialist geeft je graag meer uitleg.
 • Arbeidsintensievere plaatsing: een visgraat vloer leggen is uiteraard complexer en moeilijker dan een vloer met rechte planken (horizontaal of verticaal). Een vakman moet namelijk altijd het patroon goed in de gaten houden. Vanwege die secure plaatsing en hogere arbeidskosten kwamen visgraat vloeren vroeger vooral voor in chiquere woningen als herenhuizen. Nu is het met laminaat en PVC gelukkig al veel eenvoudiger om te plaatsen.
 • Minder vochtbestendig (bij hout): visgraat vloeren in massief hout kunnen krimpen en uitzetten door schommelingen qua temperatuur en vochtgehalte in de ruimte. Daardoor zijn zulke vloeren ook gevoeliger voor vochtproblemen, schimmels, …

 

Welke materialen voor visgraat vloeren?

Oorspronkelijk sloeg de term ‘visgraat vloer’ enkel op eikenhouten planken in een V-vorm. Tegenwoordig kan je dit stijlvolle, elegante legpatroon in verschillende materialen laten plaatsen. De eigenschappen, prijs, … verschillen uiteraard per materiaal. Een beknopt overzicht:

 

1. Visgraat laminaat

Hou je van de natuurlijke uitstraling van hout, maar is visgraat parket je iets te prijzig? Dan is een visgraat vloer in laminaat duidelijk de beste keuze. Bovendien is laminaat ook uitstekend geschikt in combinatie met vloerverwarming. Hou er alleen rekening mee dat je ook een geluiddempende ondervloer nodig hebt bij dit materiaal. Dat is sowieso het geval als je in een appartement woont met een woning onder je.

Richtprijs: € 40 à 70 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. Visgraat PVC

De meest budgetvriendelijke optie? Dat is duidelijk een visgraat vloer in PVC. Deze kunststof staat garant voor een zachte, geluiddempende en vochtbestendige vloerbedekking. Net als laminaat geleidt ook PVC warmte uitstekend, waardoor visgraat PVC ideaal is in combinatie met vloerverwarming. Een PVC visgraat vloer kan je trouwens verlijmen op de ondergrond, maar er bestaat ook visgraat klik PVC (met een klikverbinding).

Richtprijs: € 35 à 60 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

3. Visgraat parket

Zoek je naar de meest authentieke uitstraling van dit legpatroon en heb je voldoende budget? Dan ga je best voor een echte houten visgraat vloer met parket. De exacte kosten hangen vooral af van de houtsoort (bv. eiken). Let op: de plaatsing met massief hout is ook moeilijker dan bij laminaat of PVC. Om kieren, schimmels, het kromtrekken van het hout, … te vermijden, schakel je dus best een specialist in.

Richtprijs: € 80 à 130 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Welk materiaal voor mijn visgraat vloer kies ik het best?

Dat hangt vooral van jouw persoonlijke wensen en je budget af. Hou je het liever zo budgetvriendelijk mogelijk? Dan is een PVC visgraat vloer duidelijk de beste keuze. Voor de meest authentieke visgraatvloer kom je dan weer bij visgraat parket uit.

Advies op maat nodig? Een vloerspecialist vertelt je graag meer over de mogelijkheden op maat van jouw situatie en budget. Kom vrijblijvend in contact met experts in je buurt!

 

Visgraat vloer kosten

De gemiddelde kostprijs voor een visgraatvloer hangt vooral af van je materiaalkeuze. Daarnaast spelen uiteraard ook het aantal m², de moeilijkheidsgraad van de werken, … een rol. Gemiddeld mag je per materiaal rekenen op de volgende richtprijzen:

Type visgraat vloerGemiddelde kostprijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Visgraat laminaat€ 40 à 70
Visgraat PVC€ 35 à 60
Visgraat parket€ 80 à 130

LET OP: de prijzen voor visgraat vloeren kunnen ook variëren naargelang de vakspecialist. Wil je graag meerdere prijsvoorstellen vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 vloerspecialisten actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!

 

visgraat laminaat

 

Zelf visgraat vloer leggen of laten leggen?

Heb je de nodige kluservaring? Dan kan je een visgraat vloer in PVC of laminaat eventueel zelf leggen. Hou er wel rekening mee dat zo’n vloer arbeidsintensiever is om te plaatsen dan een vloer met rechte stroken of planken. Zie je zo’n secuur werk niet echt zitten en wil je fouten vermijden? Dan werk je best samen met een ervaren vloerspecialist. Zo ben je zeker van…

 • Advies op maat: welk materiaal kies jij best? Heb je een geluiddempende ondervloer nodig of niet? Hoeveel snij- of zaagverlies zal je ongeveer hebben? Een vakspecialist geeft je gericht advies op maat van jouw project. Zo geniet je van een optimaal eindresultaat.
 • Correcte plaatsing: een specialist houdt rekening met de meest aangewezen legrichting, de plinten, de juiste plankmaat, … Hij verlijmt, klikt of spijkert de stroken of plankjes ook volgens de regels van de kunst.
 • Kwalitatieve materialen: een vakbedrijf werkt enkel met hoogwaardige visgraat PVC, laminaat of parket. Je kan dus rekenen op een duurzaam materiaal waar je jarenlang van geniet. Bovendien kan zo’n expert de benodigde materialen ook iets goedkoper aankopen dan particulieren.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% voor alle materiaal- en arbeidskosten. Dat scheelt een flink pak op je eindfactuur.

Op zoek naar een specialist in je buurt? We brengen je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere geschikte vakbedrijven via onze offerteservice.

 

Mogelijke alternatieven

Naast een vloer met een visgraatpatroon zijn er natuurlijk nog tal van alternatieven qua vloerafwerking. Zowel met een stijlvol motief als zonder. Een korte blik op enkele andere mogelijkheden voor jouw vloer:

 

1. Vloerbekledingen met patroon

Naast het visgraatpatroon zijn er nog enkele stijlvolle motieven om je vloer in hout, PVC of laminaat vorm te geven. Zo lijkt de Hongaarse punt vloer op een visgraatvloer, maar met een rechte naad in het midden. Het motief doet denken aan sergeantsstrepen. Daarnaast is er ook nog de walvisgraat vloer. Hierbij is het patroon identiek aan de visgraat, maar dan met grotere vloerdelen, een licht reliëf en een extra matte afwerking.

 

2. Vloerbekledingen zonder patroon

Naast het speelse motief van een visgraat vloer kan je ook kiezen voor de rust en strakke look van een naadloze vloerbekleding. Zo kan je onder meer gaan voor een kunsthars gietvloer, een cementgebonden gietvloer, pleisterwerk met een betonlook, … Zulke vloerafwerkingen zijn stuk voor stuk onderhoudsvriendelijk, slijtvast, ideaal in combinatie met vloerverwarming, enz.

 

TIP: ontvang gratis advies op maat van vakbedrijven in je buurt!

Twijfel je nog tussen verschillende afwerkingen voor je vloerrenovatie? Laat je dan zeker adviseren door meerdere vloerspecialisten. Enkel zo krijg je een goed beeld van je opties, de kenmerken van meerdere vloerbekledingen, de gemiddelde kosten, enz. Zo maak je zeker een doordachte keuze voor jouw project!

BELANGRIJK: je kan vrijblijvend advies en prijzen op maat aanvragen bij meerdere specialisten in je buurt via het offerteformulier!