Vloerbekleding.net

Laminaat

Laminaat is zeer populair als vloerbedekking en een volwaardig alternatief op parket. Het is niet meer weg te denken uit het moderne interieur en is veel natuur- en onderhoudsvriendelijker dan parket. Ook om budgettaire redenen is laminaat zeer populair. Je kent laminaat nog niet helemaal en wil meer leren over laminaat?

Dan is deze pagina je ideale startpunt. Inhoud van het artikel:

 

Laminaat intro

laminaatLaminaat bezit vele eigenschappen van parket, maar daarnaast bevat ze ook nog composiet plaatmateriaal. Laminaat als vloerbekleding bestaat meestal uit drie of vier verschillende lagen:

 • een kunststof onderlaag, meestal melamine;
 • een drager, over het algemeen High-Density Fibreboard;
 • een laagje bedrukt papier (over het algemeen bedrukt met een houtstructuur);
 • een kunststof toplaag, meestal melamine versterkt met korund ofwel aluminiumoxide.

 

Soorten laminaatvloeren:

Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen vier typen laminaatvloeren:

 • HPL – High Pressured Laminate (opbouw zoals hierboven beschreven met uitzondering van de toplaag; Deze bestaat uit meerdere afzonderlijk geperste melaminelagen en is hierdoor stootvaster ofwel beter bestand tegen vallende voorwerpen;
 • DPL – Direct Pressed Laminate (opbouw zoals boven beschreven);
 • CPL – Continious Pressed Laminate (opbouw zoals bij 1, echter toplaag is iets dunner en wordt vanaf een rol aangebracht (en zorgt voor een continu productieproces));
 • DLP – Direct Laminate Printing (hierbij ontbreekt in de opbouw de bedrukte decorlaag. In plaats hiervan wordt de HDF dragerplaat bedrukt en vervolgens afgewerkt met de toplaag).

 

Van plan om laminaat te laten plaatsen en benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende vakmannen via de offertepagina.

 

Eigenschappen van laminaat

Onderstaande eigenschappen helpen je hopelijk verder in je zoektocht om na te gaan of laminaat geschikt is voor jouw woning:

 • Laminaat is niet beperkt in kwaliteiten, prijsklassen, kleuren en dessins. Normaliter is er dus voor elk wat wils. Laminaat wordt echter wel beschouwd als het goedkope broertje van parket en blijft desondanks een imitatie van parket.
 • Iedereen kan laminaat leggen. Er zijn verschillende systemen op de markt, maar in de hedendaagse tijd zijn deze vrij makkelijk om te installeren. Bekijk ook ons artikel over de plaatsing van laminaat. Doordat er verschillende legpatronen kunnen gebruikt worden, kan je ook makkelijk zelf variatie brengen.
 • Laminaat is onderhoudsvriendelijk, maar er moet opgelet worden met water. Laminaat is voorzien van een watervaste laag, maar terugkerend vocht kan er wel voor zorgen dat de planken beginnen te krullen. Om die reden wordt laminaat meestal niet aangeraden op vochtige plaatsen zoals de badkamer, al zijn hiervoor wel speciale laminaatplanken op de markt. De toplaag is in principe wel kleurbestendig en bestand tegen vlekken. Boenen of vernissen is dus niet nodig in tegenstelling tot parket.
 • Beschadigde planken kunnen vervangen worden bij het systeem van kliklaminaat, maar ook de bovenste laag kan in principe vervangen worden.
 • Krassen zijn spijtig genoeg wel snel zichtbaar en vallen op. De slijtvastheid is een belangrijk element bij het maken van het type laminaat. De slijtklasse wordt afgestemd op het gebruik.
 • Laminaat kan je mee verhuizen naar een andere woning.
 • Laminaat is combineerbaar met vloerverwarming, maar wat de ondervloer betreft moet je wel een voorzichtige keuze maken. Sommigen beweren ook dat het effect van vloerverwarming verloren gaat, omdat het laminaat een isolerende werking heeft.
 • Laminaat kan perfect het uitzicht van hout nabootsen, maar ook het gevoel.

 

Welk laminaat voor welke kamer?

gebruikersklassen laminaatTip: De toplaag of ‘slijtlaag’ is bij goedkope producten meestal dun waardoor de levensduur korter is. De kwaliteit van het laminaat wordt vaak aangeduid met een nummer, tussen 21 en 34. Hoe hoger het nummer, des te beter de kwaliteit!
Aan de hand van het nummer dat wordt meegegeven aan het laminaat, worden deze ingedeeld in verschillende gebruikersklassen. Op Livios.be vonden we onderstaand overzicht terug:

 • AC1, klasse 21: Minst sterk. Ideaal om te gebruiken in bijvoorbeeld een slaapkamer.
 • AC2, klasse 22: Sterker en bestand tegen normaal gebruik in een gezinswoning. Voorbeelden van ruimtes zijn: woonkamer, inkom, …
 • AC3, klasse 23,31: Ideaal voor zwaar gebruik in een gezinswoning (bijvoorbeeld in de keuken) of licht gebruik in een commerciële ruimte.
 • AC4, klasse 32: Wordt het best geplaatst in commerciële ruimtes met normaal gebruik (voorbeeld: toonzalen).
 • AC5, klasse 33: De sterkste klasse, geschikt voor zwaar gebruik (bijvoorbeeld in een restaurant).

 

In tabelvorm, ziet dat er als volgt uit:

Aanduiding Klasse nummer Gebruikstoepassing
AC 1 21 Residentieel: Licht gebruik
AC 2 22 Residentieel: Normaal of Matig gebruik
AC 3 23-31 Residentieel: Intensief gebruik
Commercieel: Licht gebruik
AC 4 32 Commercieel: Normaal gebruik
AC 5 33 Commercieel: Intensief gebruik
AC 6 34 Commercieel: Zeer intensief gebruik (enkel verkrijgbaar in HPL)

 

Laminaat tegels

Er bestaat ook laminaat die tegels nabootsen. Als je dus op zoek bent naar een vloerbedekking in tegelvorm, dan is laminaat misschien toch een optie? Laminaat bootst in de eerste plaats houten vloeren na, maar ondertussen ook tegels van natuursteen, keramiek en beton. Een imitatie is zeker een optie, maar qua kwaliteit kan laminaat natuurlijk niet opboksen tegen natuursteen of keramiek. Het blijft dan ook een goedkoper alternatief dat zeker haalbaar is bij renovatieprojecten.

 

Laminaat leggen: legmethodes

Wildverband

Deze methode zorgt voor het minste afval en is daarom economisch de betere keuze. Je begint de baan met een volledige lange plank, de laatste plank dien je dan wel af te zagen. Als het eindstuk langer is dan 20 centimeter, dan begin je met dit overschot een nieuwe baan.
Andere legpatronen zoals halfsteensverband of kruisverband kunnen ook worden toegepast.

 

Verlijmen

Verlijmen is ook een optie. Hierbij worden de eerste delen aan de kopse kanten verlijmd met PVAc-lijm. Dit is (witte)houtlijm. Bij de volgende rij worden de delen telkens aan 1 langszijde en 1 kopse zijde aan de vloer verlijmd. Hierbij moet gebruikt gemaakt worden van speciale spenners om de verlijmde delen in elkaar te drukken. Deze mogen pas verwijderd worden als de lijm verhard is.

 

Kliklaminaat

De methode is ongeveer hetzelfde als bij lijmen: De delen van de eerste rij worden alleen met de kopse kanten in elkaar geklikt. Vanaf de tweede rij worden afhankelijk van de verbinding de delen in elkaar geklikt. Deze verbinding is kwalitatief goed, waardoor verlijming eigenlijk niet meer nodig is.

 

TIP: Schakel een vakman in voor het leggen van jouw laminaat. Zo ben je verzekerd van kwaliteit en een mooi resultaat. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via de offertepagina.

 

Laminaat vloerbekleding: voordelen en nadelen

 • Goed voor de portemonee: Budgetvriendelijk;
 • Het kan aangebracht worden op een ondergrond;
 • Laminaat is onderhoudsvriendelijk: enkel stofzuigen volstaat meestal of je kan ook een vochtige doek gebruiken;
 • Laminaat moet na de plaatsing niet meer behandeld worden;
 • Laminaat plaatsen is makkelijk en kan je dus ook zelf doen;
 • Laminaat blijft een alternatief, waardoor het echte gevoel van hout soms gemist wordt;
 • De levensduur van laminaat heeft toch zijn beperkingen.

 

 

Offertes voor parket / laminaat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers

 

 

 

laminaat vloerbekleding offerte

Laminaat offerte

Laminaat laten leggen door een vakman? Vraag alvast gratis en vrijblijvend een offerte aan en ontvang van maximaal 4 vakmannen een offerte op maat.
⇒ Lees artikel

laminaat leggen

Klustips: Laminaat leggen

Leer hoe je zelf laminaat kan plaatsen. Iedereen met een klein beetje doe-het-zelf ervaring kan zonder problemen zelf zijn laminaat plaatsen.
⇒ Lees artikel

laminaat prijzen en merken

Laminaat prijzen / merken

Bekijk onze tips bij het kopen van laminaat, ontdek welke merken het populairst zijn en hoeveel de richtprijs voor laminaat bedraagt.
⇒ Lees artikel

laminaat vloerbekleding

Laminaat

Bekijk onze tips bij het kopen van laminaat, ontdek welke merken het populairst zijn en hoeveel de richtprijs voor laminaat bedraagt. ⇒ Lees artikel

ondervloer laminaat

Ondervloer laminaat

Voor je begint met het plaatsen van laminaat, moet je er voor zorgen dat je een perfecte ondervloer hebt.
⇒ Lees artikel

laminaat kopen

Laminaat kopen

Waar koopt u het laminaat? Koopt u deze online, bij een doe-het-zelf zaak uit uw buurt of laat u deze details over aan uw gekozen installateur?
⇒ Lees artikel