Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vloerbekleding.net Info, inspiratie & prijsadvies over vloerbedekking.
Vergelijk meer dan 1250+ vloer experten online!
header image
Vloerbekleding.net

Laminaat leggen: DHZ

Het leggen van laminaat is niet moeilijk, maar vereist wel het strikt navolgen van een stappenplan. In dit artikel proberen we je stap voor stap uit te leggen hoe je laminaat netjes kunt monteren. Zo kun je meteen genieten van een mooi aangelegde vloer in laminaat.

Ga snel naar:
Werkwijze laminaat plaatsen
Handige tips & tricks
Gratis offertes aanvragen

 

 

Laminaat: voorbereiding & materialen

Het is belangrijk dat laminaat zich kan aanpassen aan de omgeving (temperatuur en luchtvochtigheid). Laminaat moet, terwijl deze nog in de ongeopende verpakking zit, zo’n 48 uur in de kamer liggen waar de vloer zal worden geplaatst. Leg de ongeopende pakken horizontaal in het midden van de ruimte. De beste omstandigheden waarin laminaat geplaatst kan worden is tussen de 15° ) 20° C en een  luchtvochtigheid van 55 à 60%. Gebruik indien nodig een luchtbevochtiger.

Leg ondertussen al het nodige gereedschap klaar. Onderzoek of er nog voldoende ruimte is tussen de deuren en de vloer. Er moet minimaal 1 centimeter ruimte zijn, want laminaat op zich heeft gemiddeld een dikte van 8 millimeter. Reken je daarbij nog eens de ondergrond, dan is 1 centimeter echt het minimum. Heb je te weinig ruimte, dan moet je deuren beginnen afschaven. Vervolgens kan je ook nog oude plinten weghalen.

 

Benodigde materialen en gereedschappen:

  • Laminaat
  • Ondervloerfolie
  • Meetlat en potlood
  • Decoupeerzaag en/of laminaatsnijder
  • Kleefband
  • Snijmes
  • Afstandhouders
  • Alles om de ruimte af te werken: plinten, elastische pasta, laminaatstickers,…

Veel van de benodigde materialen hangen af van het soort laminaat en de manier waarop deze gemonteerd wordt.

 

LET OP: laminaat & vloerverwarming

Heb je vloerverwarming voorzien? Vraag dan zeker advies aan een professional. Het is namelijk belangrijk dat de ondervloer niet warmer wordt dan 28° C en dat het vochtgehalte niet te hoog wordt. Bij vloerverwarming is er immers een relatief gelijkmatige verwarming aanwezig. Op die manier zal het laminaat niet zo veel inkrimpen of uitzetten. Bij radiatoren bijvoorbeeld zullen de temperatuursschommelingen veel groter zijn, waardoor het laminaat sneller zal gaan inkrimpen of uitzetten. Controleer dus altijd op de verpakking of het laminaat geschikt is om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming.

 

De montage van het laminaat

Houd rekening met het montagesysteem van de gekozen laminaatplanken. Deze bepalen hoe je gedurende de plaatsing de planken aan elkaar moet vastmaken. Zo zijn er handige kliksystemen waarbij je de planken gewoon in elkaar kunt klikken. Andere systemen zijn dan weer eenvoudiger te verlijmen. Wanneer je ervoor kiest om zelf jouw laminaat te plaatsen, kies je het best een montagemethode waarmee je misschien al vertrouwd ben.

Ook de legrichting van het laminaat speelt een rol, voornamelijk in de uitstraling van het eindresultaat. Als het laminaat in de breedte wordt gelegd, dan lijkt de kamer breed en kort. Wordt het laminaat in de lengte geplaatst, dan zal de kamer er smal en lang uitzien. De vloer zal wel iets makkelijker te plaatsen zijn indien in de lengte wordt gewerkt. Desgewenst kun je zelfs afwisselen met verschillende laminaatbreedtes per rij. Afhankelijk van het gewenste effect.

 

Stappenplan

 

  1. Voorbereiding ondergrond: Is de oude vloer verwijderd of geëgaliseerd? Dan kun je de ondergrond waarop het laminaat komt, uitrollen.  Omdat laminaat ‘zwevend’ geplaatst wordt, is het belangrijk de gladde kant van de ondervloer naar boven te richten. Zo kan de vloer steeds vrij bewegen. De banen ondervloer leg je gewoon tegen elkaar, niet overlappend. Je kan de banen aan elkaar bevestigen met behulp van een speciale ondervloerentape.
  2. Laminaat plaatsen: De eerste twee rijen zijn het meest doorslaggevend. Op basis hiervan kun je de rest van de vloer monteren. Vergeet niet om tussen de planken en de muur uitzettingsvoegen te voorzien (+- 8 mm). Nadien kun je telkens verdergaan met het overschotje van de vorige rij (tenzij kleiner dan 20cm). Het laminaat snijd je langs de kopse zijde met een laminaatsnijder. De langse zijde snijd je steeds van voor naar achter met een tafelzaag of decoupeerzaag.
  3. De afwerking:  haal de afstandsblokjes weg en bevestig de plinten. Aan trappen of dorpels kan de overgang eventueel afgewerkt worden met niveau- of stopprofielen. Camoufleer uiteenzettingen rond buizen eventueel met aangepaste rozetten of laminaatstickers. Kun je geen plinten of profielen plaatsen? Dan kan je de uiteenzettingsvoeg ook opvullen met speciale elastische pasta.
  4. Opruimen: veeg tenslotte al het stof op. Maak het laminaat schoon met een lichtjes bevochtigde dweil en je kunt meteen genieten van nieuw aangelegde vloer.

 

LET OP: Vergeet zeker de uitzettingsvoegen niet aan elke kant van de vloer, rondom leidingen, bij dorpels en onder deuren.  Voer je liever niet zelf de montage van jouw laminaatvloer uit?  Of zie je het niet zitten omdat je niet de nodige voorkennis of materialen hebt? Contacteer dan tijdig een vakman. Hij zal je met plezier bijstaan in de montage van jouw nieuwe laminaatvloer. Start hier jouw aanvraag.

 

 

Laminaat plaatsen

 

Plaatsen laminaat: tips & tricks

Zorg voor een perfect afgewerkte laminaatvloer dankzij onze onderstaande tips:

  • Controleer elke plank alvorens deze te leggen
  • Zorg voor voldoende afwisseling tussen donkere en lichtere panelen. Gebruik hiervoor planken uit verschillende verpakkingen door elkaar.
  • ‘Klik’-laminaat garandeert sneller en netter werken. Het heeft ook als voordeel dat de vloer beter tegen vochtinfiltratie kan en dat hij snel gedemonteerd kan worden ergens anders geplaatst kan worden.
    Laminaat met het kliksysteem is hierdoor niet meer weg te denken en het populairste systeem.
  • Gebruik steeds afstandblokjes om een afstand van ongeveer 1 cm over te houden tussen de muur en het laminaat.
  • Laat het laminaat zeker 48 uren in de verpakking liggen in de ruimte waar deze moet komen.
  • Bij zeer grote kamers moet om de 13 meter uitzettingsvoegen voorzien worden (zowel in de lengte als in de breedte).

 

Vertrouw op het vakmanschap van een professional

Plaats je liever niet zelf jouw laminaat? Dan kun je een beroep doen op een ervaren plaatser. Het voordeel is natuurlijk dat hij je kan adviseren en ondersteunen. Wanneer je zelf jouw laminaat plaatst, bespaar je misschien wel op arbeidskosten, maar je riskeert natuurlijk wel een onnauwkeurige plaatsing. Vertrouw op het vakmanschap van een professional voor een duurzame plaatsing en mooi afgewerkte vloer in laminaat.

Vakman nodig? Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende vakmannen. Online offertes aanvragen betekend snel en eenvoudig laminaat prijzen vergelijken, om nadien de juiste keuze te maken. Offertes aanvragen kan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor parket / laminaat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers