Vloerbekleding.net

Laminaat leggen

Laminaat leggen vereist het volgen van een stappenplan. Om je zo goed als mogelijk op weg te helpen, zullen we deze in dit artikel zo goed als mogelijk uiteenzetten:

Stappenplan (Inhoud van het artikel):

 

Laminaat leggen: voorbereiding en materialen

Kleine nota: In de verpakking zal ook steeds een gebruiksaanwijzing aanwezig zijn. Lees deze zeker ook eens door en volg de instructies die erop vermeld staan. Sowieso is het wel nuttig om onderstaand artikel eerst eens goed door te nemen en u vervolgens te wenden tot de bijkomende instructies.

 

 

De voorbereiding.

Het is belangrijk dat laminaat zich kan aanpassen aan de omgeving (temperatuur en luchtvochtigheid). Laminaat moet, terwijl deze nog in de ongeopende verpakking zit, 48 uur in de kamer liggen waar de vloer zal worden geplaatst. Leg de ongeopende pakken horizontaal in het midden van de ruimte.
De beste omstandigheden voor het plaatsen van laminaat is met een temperatuur van 15 tot 20° Celcius en een luchtvochtigheid van 55 tot 60%. Tip: Gebruik indien nodig een luchtbevochtiger.

Ondertussen kan je al het nodige materiaal en gereedschap verzamelen (zie verder).
Tijdens de voorbereiding kan je ook al kijken of er nog voldoende ruimte is tussen de deuren en de vloer. Er moet rekening gehouden worden met minimaal 1 centimeter ruimte. Laminaat heeft meestal een dikte van 8 millimeter en de ondergrond moet daar ook nog eens bijgerekend worden. Als je voorziet te weinig ruimte te hebben, dan kan je alvast beginnen met het afschaven van de deuren.
Vervolgens kan je ook nog de oude plinten weghalen als dit nodig zou zijn. Je kan deze gerust ook laten staan en de vloer later afwerken.

Aandachtspunt: Heb je vloerverwarming voorzien? Vraag dan zeker raad aan je dealer. Het is belangrijk dat de ondervloer niet warmer wordt dan 28° Celsius en dat het vochtgehalte niet te groot wordt.
Laminaat in combinatie met vloerverwarming is dus zeker wel mogelijk en in feite geen slecht idee. Bij vloerverwarming is er immers een relatief gelijkmatige verwarming aanwezig. Op die manier zal het laminaat niet zo veel inkrimpen of uitzetten. Bij radiatoren bijvoorbeeld zullen de temperatuursschommelingen veel groter zijn, waardoor het laminaat sneller zal gaan inkrimpen of uitzetten.
Kijk altijd op de verpakking of het laminaat geschikt is om te gebruiken met vloerverwarming. Dit wordt normaliter altijd vermeld. Let wel op: als het vloerverwarmingssysteem ook als verkoeling werkt, dan is het geen goed idee om daar laminaat over te leggen.

 

TIP: Schakel een vakman om jouw laminaat te plaatsen? Zo ben je verzekerd van van kwaliteit en een mooi resultaat. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via de offertepagina.

 

De ondergrond en ondervloer

Eerst dient eventueel de oude vloer verwijderd te worden uit de ruimte. Let er wel op dat er geen lijmresten of spijkers overblijven. Het is belangrijk dat er een egale vloer overblijft om het laminaat lang mooi te houden.
Hieruit kan je besluiten dat een goede ondergrond belangrijk is: ze moet stabiel, goed droog en voldoende vlak zijn.

Over de ondergrond en ondervloer van laminaat is een apart artikel beschikbaar die je hier kan raadplegen.

Opgelet: Niet elke ondervloer is geschikt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Vandaar ook het belang om steeds inlichtingen in te winnen bij de leverancier waar het laminaat gekocht wordt. Hou zeker in gedachten om een ondervloer te gebruiken met een lage warmteweerstand, en de vloerverwarming te gebruiken als bijverwarming (en niet als hoofdverwarming) want het vloeroppervlak mag niet warmer worden dan 28°C.

 

Benodigde materialen en gereedschappen:

 • laminaat
 • ondervloer
 • meetlat en potlood
 • winkelhaak
 • vloerhaak
 • spandraad
 • een houten klos
 • hamer
 • fijngetande zaag, (bijvoorbeeld een decoupeerzaag of afkortzaag)
 • eventueel een laminaatsnijder
 • slagijzer
 • trekijzer met opstaande rand (om met de hamer op te slaan)
 • stootblok (voor Uniclic)
 • afstandsblokjes, spietjes
 • egaliseercement (indien nodig)
 • plinten
 • eventueel plaatsingsset van de fabrikant

 

De plaatsing van het laminaat

Alvorens het effectief te plaatsen van het laminaat, dien je de legrichting van de planken te bepalen naargelang uw persoonlijke voorkeur.
Tip: Als het laminaat in de breedte wordt gelegd, dan lijkt de kamer breed en kort. Wordt het laminaat in de lengte geplaatst, dan zal de kamer er smal en lang uitzien. De vloer zal wel iets makkelijker te plaatsen zijn indien in de lengte wordt gewerkt.

 

Beginnen met plaatsing van laminaat

Hier is het belangrijk om er de instructies bij te nemen die meegeleverd wordt bij de verpakking. Er bestaan immers verschillende systemen. Wentelen en klikken is meestal het snelste systeem. Er zijn ook systemen waarbij je de panelen in elkaar kan klikken met een hamer en stootblok. Dit laatste zorgt dan uiteraard wel voor een hoger risico op beschadiging.
Aan ander systeem bestaat er in om de planken horizontaal in te voegen, hetgeen handig is bij de laatste rij panelen. Lijmen is dus absoluut niet vereist en zeker uiterst handig indien deze later (bijvoorbeeld naar aanleiding van een verhuizing) elders moet gelegd worden.

Begin aan de eerste rij met een volledige plank. Zaag hiervan wel eerst de korte tand af en plaats deze tegen de muren. Tussen de planken en de muur moeten afstandsblokjes komen voor de uitzettingsvoeg. Hou er wel rekening mee dat je nooit zomaar panelen begint te leggen tegen een muur. Deze zijn niet altijd haaks. Een loodlijn trekken vanaf de hoofdingang van de kamer is een goed idee. Vervolgens kan je dan een parallel lijn uittekenen langs de muur.
Het ‘Uniclic’ systeem (gepatenteerd door Quick-Step) is het enige systeem waarbij zowel tand in groef als groef in tand mogelijk is. Beginnen met leggen doe je het best bij de langste muur, te beginnen van links naar rechts. De tanden worden dan in de groeven van de planken gestoken. Als de plaatsing niet echt lukt, gebruik dan een hamer en aangepast blokje.

Vergeet niet om tussen de laatste rij en de muur ook een uiteenzettingsvoeg te voorzien. De panelen moet je één voor één net naast de panelen van de voorlaatste rij plaatsen en de lange kant met een trekijzer en hamer in elkaar zetten.

Aandachtspunt: Vergeet zeker de uitzettingsvoegen niet: aan elke kant van de vloer, rondom leidingen, bij dorpels en onder deuren. De vochtigheid in een kamer kan variëren waardoor het laminaat zal uitzetten en inkrimpen. Deze voegen kan je achteraf tijdens de afwerking afdichten met een plint (of profiel dat je aan de basisvloer bevestigd).
Probleem met buizen langs de muur? Boor dan een gat in de plank (vergeet de uiteenzettingsvoeg niet!) en verzaag het lamnaat en leg het vervolgens in het rijtje.

Het zal uiteraard voorkomen dat je per rij een plank moet zagen omdat deze anders te groot is om te plaatsen. Meet de maat en gebruik een winkelhaak om deze loodrecht af te tekenen op de plank. Zaag vervolgens de planken op maat met bijvoorbeeld een cirkelzaag.

 

Werken met 2 breedtes laminaat.

Niets houdt je tegen om ook te werken met twee verschillende breedtes laminaatpanelen. Dit maakt ruimte voor extra creativiteit tijdens het plaatsen van de laminaatvloer. Begin bijvoorbeeld bij de eerste rij met een brede plank en de volgende drie rijen met smallere planken en wissel geregeld eens af. Alle denkbare combinaties zijn mogelijk en afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.
Het is natuurlijk wel logisch dat de beide breedtes enkel kunnen afgewisseld worden per rij.

 

De afwerking

Het meeste werk is nu voorbij, enkel nog de afwerking moet worden verzorgd.

 

De plinten

Na het leggen van het laminaat kan je er onmiddellijk op lopen. De afstandsblokjes kunnen dus ook direct worden weggehaald. De volgende stap bestaat er in om de plinten te bevestigen: verzaag deze in een verstekbak, zet te plint rechtop tegenop de muur (of tegen het stukje van de folie dat nog uitsteekt) en bevestig deze aan de wand (lijmen of schroeven). Plinten worden ooit aan de vloer vastgehecht omdat het laminaat onder de plint zal moeten uitzetten en inkrimpen.

 

Bij de buizen

Er moest een ruimte voorzien worden voor uiteenzetting rondom de buizen. Dit is natuurlijk niet mooi uit estetisch oogpunt. Er bestaan speciale rozetten, beplakt met laminaatstickers in harmonie met de vloer die je kan plaatsen rondom de buizen, zodat niemand er ook maar iets van hoeft te merken.

 

Andere

Heb je te maken met een moeilijke ruimte waar geen plinten of profielen kunnen geplaatst worden? Dan kan je de uiteenzettingsvoeg opvullen met elastische pasta.

 

Algemene tips plaatsen laminaat:

 • Controleer elke plank alvorens deze te leggen
 • Zorg voor voldoende afwisseling tussen donkere en lichtere panelen. Gebruik hiervoor planken uit verschillende verpakkingen door elkaar.
 • ‘Klik’-laminaat garandeert een sneller en netter werk. Het heeft ook als voordeel dat de vloer beter tegen vochtinfiltratie kan en dat hij snel gedemonteerd kan worden ergens anders geplaatst kan worden.
  Laminaat met het kliksysteem is hierdoor niet meer weg te denken en het populairste systeem.
 • Gebruik steeds afstandblokjes om een afstand van ongeveer 1 cm over te houden tussen de muur en het laminaat.
 • Laat het laminaat zeker 48 uren in de verpakking liggen in de ruimte waar deze moet komen.
 • Bij zeer grote kamers moet om de 13 meter uitzettingsvoegen voorzien worden (zowel in de lengte als in de breedte).

Vergelijk prijzen van verschillende vakmannen

Het voordeel van een vakman is natuurlijk dat hij bijkomend kan assisteren. Dit is een voordeel dat we u niet ontnemen. Wil je liever eerst eens kijken hoeveel het zou kosten om het laminaat te laten plaatsen door een vakman? Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende vakmannen. Online offertes aanvragen betekend snel en eenvoudig laminaat prijzen vergelijken, om nadien de juiste keuze te maken. Offertes aanvragen kan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor parket / laminaat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers

 

 

 

laminaat vloerbekleding offerte

Laminaat offerte

Laminaat laten leggen door een vakman? Vraag alvast gratis en vrijblijvend een offerte aan en ontvang van maximaal 4 vakmannen een offerte op maat.
⇒ Lees artikel

laminaat leggen

Klustips: Laminaat leggen

Leer hoe je zelf laminaat kan plaatsen. Iedereen met een klein beetje doe-het-zelf ervaring kan zonder problemen zelf zijn laminaat plaatsen.
⇒ Lees artikel

laminaat prijzen en merken

Laminaat prijzen / merken

Bekijk onze tips bij het kopen van laminaat, ontdek welke merken het populairst zijn en hoeveel de richtprijs voor laminaat bedraagt.
⇒ Lees artikel

laminaat vloerbekleding

Laminaat

Bekijk onze tips bij het kopen van laminaat, ontdek welke merken het populairst zijn en hoeveel de richtprijs voor laminaat bedraagt. ⇒ Lees artikel

ondervloer laminaat

Ondervloer laminaat

Voor je begint met het plaatsen van laminaat, moet je er voor zorgen dat je een perfecte ondervloer hebt.
⇒ Lees artikel

laminaat kopen

Laminaat kopen

Waar koopt u het laminaat? Koopt u deze online, bij een doe-het-zelf zaak uit uw buurt of laat u deze details over aan uw gekozen installateur?
⇒ Lees artikel