Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Bamboevloer

Een bamboe vloer is misschien niet het eerste wat in je opkomt als je op zoek bent naar een nieuwe vloerbedekking. Onterecht! Want bamboe is enorm stevig en bovendien zeer ecologisch. In deze reeks artikelen gaan we dieper in op bamboe als materiaal, waarom het een duurzaam materiaal is en waarom het geschikt is om te gebruiken als vloerbedekking. Advies op maat aanvragen? Maak dan gebruik van onze gratis online offertedienst.

Bamboevloer Kenmerken

Er wordt gezegd dat bamboevloeren ecologische en duurzame vloeren zijn, maar hoe komt dat? In eerste instantie kan bamboe om de zes jaar geoogst worden, in tegenstelling tot een woud dat minimaal 50 jaar nodig heeft na een houtkap. Tijdens het oogsten worden de wortels nooit aangetast, waardoor heraanleggen niet nodig is. Bamboe is in feite een grassoort dat na enkele jaren houtachtig wordt. Het groeit ingelofelijk snel, tot tientallen centimers per dag. Bamboe is een zeer geschikt alternatief voor hardhout, het is ook goedkoper omdat bamboe overvloedig beschikbaar is. Het wordt ook zeer veel gebruikt als bouwmateriaal: Bouwcompontenten in vloeren, plafonds, raamwerk, enz... maar ook voor het bouwen van kleinere tuinhuizen, zitbanken en binnenshuis voor meubilair, scheidingswanden, ... noem maar op. Er gaat dus weinig verloren van het oorspronkelijke bamboe. Zo wordt zelfs het zaagsel en de kleine takjes gebruikt in biobrandstof, pellets of in compost. In Indionesië worden er zelfs volledige huizen uit bamboe gebouwd.

Van bamboe tot bamboevloer

Om bamboe te verwerken tot een vloer, wordt gebruik gemaakt van de reuzenbamboe die terug te vinden is in tropische gebieden. Daarvan worden stroken gesneden die vervolgens worden gelijmd op een sterke ondergrond. In bamboe zit van nature uit, een stof die bacterie- en schimmeldodend is. Samen met de hoge vezeldichtheid bij bijvoorbeeld bamboeparket, is het een ideale vloerbedekking voor mensen die snel last hebben van huisstofmijt of astma.

Kleur en structuur

De kleuren van een bamboevloer zijn in tegenstelling tot andere soorten vloeren vrij beperkt. Je hebt de keuze uit een beperkt aantal kleuren:
  • Naturel: Witachtig / Geelachtig.
  • Caramel.
  • Bruinig (Donkerbruin)
Er is wel meer keuze als het aankomt op de structuur van de bamboevloer:
  • Bamboe stroken die naast elkaar worden gedrukt en verlijmd worden (plain pressed);
  • Bamboe stroken die op hun kan zijn geperst wat resulteerd in een fijnere lijnenstructuur (side pressed);
  • Bamboe stroken kunnen ook samengedrukt en verlijmd worden zodat er een vezelachtige structuur ontstaat (density). Dit type is uitermate geschikt voor plaatsen die intensief gebruikt worden;
  • Bamboe strips die op een gaas worden gelijmd waardoor het zeer flexibel blijft en lijkt op een mat (flexibel).

Samenvatting bamboe eigenschappen

Bamboe vormt een goed alternatief op houten vloeren, het is milieuvriendelijk en onuitputtelijk. We mogen niet vergeten dat het geen houtsoort is, maar een grassoort dat na ongeveer vijf jaar klaar is om geoogst te worden. Spijtig genoeg is er bij bamboe een beperkte keuze aan kleuren, maar wel meer op het gebied van structuren. Structuren waarbij je knoesten of knopen ziet in de vloer zijn vrij kenmerkend en de meest voorkomende structuur. Bamboevloeren zijn zeer hard en slijtvast, weinig poreus dus goed bestand tegen vlekken en kunnen in badkamers worden gelegd indien er een speciale beschermlaag wordt aangebracht.

Bamboevloer vragen en antwoorden

Op onze website hebben we reeds diverse antwoorden trachten te formuleren voor frequent voorkomende vragen, zo kom je onder andere te weten: