Vloerbekleding.net

Bamboevloer vragen en antwoorden

Op onze site kon je reeds lezen wat de voordelen en nadelen zijn van een bamboevloer en hoe het komt waarom een bamboevloer een ecologisch en duurzaam product is. Toch blijft het mogelijk dat je nog met vragen blijft zitten, zeker als je interesse gewekt is door het warme bamboe. We trachen enkele zaken door te lichten die zeker hulpvol kunnen zijn.

 

Bamboevloer in de badkamer?

Veel houtvloeren zijn niet geschikt om te gebruiken in vochtige ruimtes. Bamboe is dat echter wel: door de hogere dimensionele stabiliteit zet het 50% minder uit dan hardhout waardoor het aanbevolen is voor gebruik in keukens, badkamers, wasplaatsen en andere natte ruimtes.

 

Tips bij bamboe in de badkamer:

 • Zorg er bij de plaatsing voor dat er geen ruimte is tussen de bamboevloer en de ondervloer. Anders zou daar water kunnen tussenkomen dat zorgt voor beschadigingen en doet het bamboe rotten. Verlijmen op een deklaag is hier meestal een goede keuze.
 • Zorg voor een uitzettingsvoeg van 5 millimeter aan de boord van de ruimte en breng siliconenvoeg aan tussen het bamboeparket en het bad (of de douchebak)
 • Gebruik dubbele compactlijm voor het lijmen van de bamboe vloer.
 • Zorg er voor dat je bamboevloeren koopt die afgewerkt zijn in de fabriek. Deze zijn doorgaans van beter kwaliteit.
 • Beperkt de luchtvochtigheid door een goede ventilatie.
 • Laat een vochtig badmatje niet liggen, maar hang het op om te drogen.
 bamboevloer-badkamer

Bamboevloer en vloerverwarming.

Een bamboevloer kan perfect gecombineerd worden met vloerverwarming. Bamboe laat goed de warmte door, want het is een slechte thermische geleider. Dankzij de resistentie tegen vocht en temperatuursschommelingen is bamboe zeer geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Tips:

 • De deklaag moet goed droog zijn. Laat bij twijfel een test uitvoeren. De vochtigheidsgraad mag maximaal 2.6% bedragen.
 • De vloer moet natuurlijk gedroogt worden. Als aanvulling kan ook de verwarming worden gebruikt. Dit moet minstens 3 weken voor de plaatsing van de bamboevloer gebeuren.
 • Schakel de vloerverwarming minstens twee dagen voor het aanbrengen van de bamboevloer uit.
 • Eens de bamboevloer (of het bamboeparket) is geplaatst dien je rekening te houden met een weekje zodat de vloer kan wennen aan de omstandigheden waarin ze gelegd zijn. Nadien kan je opnieuw de vloerverwarming aanzetten.
 • Gebruik een soepele lijm.

 

Bamboe vloer plaatsen

De plaatsing van een bamboevloer is afhankelijk van diverse factoren. Eerst zal je moeten weten welk type bamboevloer je wilt laten plaatsen en bepalen hoe stevig deze moet zijn. Je hebt keuze uit dunnere, massieve stroken of dikkere stroken bestaande uit meerdere lagen bamboe om de stevigheid te beïnvloeden. Er zijn ook tal van firma’s terug te vinden die verschillende soorten bamboeparket verkopen.

Naast het bovenstaande zal er ook rekening moeten gehouden worden met de bestaande situatie: Is de kwaliteit van de ondergrond geschikt? Kan de vloer zwevend op de ondervloer worden geplaatst of is het toch noodzakelijk deze te verlijmen? Om zeker te zijn kan je steeds informatie aanvragen bij een winkel die bamboevloeren verkoopt.

Samenvattend kunnen we wel stellen dat bamboe kan verlijmd, vernageld, of gelegd worden op een zwevende vloer als deze laatste het toelaat.

 

Bamboe vloer plaatsen: tips

Het plaatsen van een bamboevloer kan vergeleken worden met de plaatsing van een hardhouten vloer. Het proces is niet erg verschillend. In eerste instantie dien je er voor te zorgen dat de ondergrond proper en vlak is. De ondergrond mag ook niet vochtig zijn, anders bestaat er een risico op het vormen van schimmels. Een vlakke ondergrond is ook belangrijk om er voor te zorgen dat het bamboe geen lawaai maakt wanneer je er op stapt.

Zorg er voor dat er geen uitstekende nagels of andere scherpe zaken van een vorige vloer terug te vinden zijn.

Check zeker op voorhand of de bamboevloer in perfecte staat is. Wanneer er schade zichtbaar is, contacteer de winkel waar je de vloer kocht en los het probleem op. Meet alles ook goed op alvorens het starten om te zien hoeveel planken je zal nodig hebben. Hou ook rekening met de manier van leggen. Een goed idee is altijd om snel eens de planken uit te leggen zodat je ook een idee krijgt van het uiteindelijke resultaat. De werkelijke plaatsing van een bamboevloer zal afhankelijk zijn van de bijkomende instructies die je zal meekrijgen van de fabrikant.

Na de plaatsing dien je zeker alle naden goed te sluiten! Zoniet kunnen er zich vuilresten in ophopen.

 

Bamboevloer onderhoud

Bamboevloer is relatief makkelijk te onderhouden. We bespraken dit topic reeds op een aparte pagina die je hier kan terugvinden.

 

 

Offertes voor parket / laminaat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers

 

 

 

bamboe vloerbedekking offerte

Bamboeparket offerte

Een bamboevloer laten plaatsen door een vakman? Vraag nu gratis en vrijblijvend een offerte aan en ontvang van maximaal 4 vakmannen een offerte op maat.

⇒ Lees artikel

bamboe

Bamboevloer Kenmerken

Bamboevloeren hebben een trendy design, stralen warmte uit en het is een ecologisch product Leer meer over bamboe vloeren en de eigenschappen ervan.

⇒ Lees artikel

bamboevloer voordelen nadelen

De voor- en nadelen.

Bamboe is relatief goedkoop, het is ook enorm stevig en een goed alternatief op hardhout, maar toch dien je op te letten voor bepaalde zaken.
⇒ Lees artikel

een bamboevloer onderhouden

Bamboevloer onderhouden

Bamboevloeren onderhouden is relatief makkelijk, maar om de bamboevloer te beschermen moet je periodiek wel olien of vernissen.

⇒ Lees artikel

bamboevloer prijzen

Bamboevloer prijs

Hoeveel kost een bamboevloer? Omdat het een onuitputtelijk materiaal is, valt de prijs reuze mee! Prijzen inclusief plaatsing varieren rond de …

⇒ Lees artikel

bamboevloer faq

Bamboevloer FAQ

Kan je een bamboevloer en vloerverwarming combineren? Kan ik het in de badkamer gebruiken? Hoe verloopt de plaatsing?
⇒ Lees artikel

bamboeparket

Bamboeparket

Bamboeparket, wat is allemaal mogelijk? Is het vergelijkbaar met een eiken parket? Bamboe is zeker evenwaardig aan eik en komt wellicht goedkoper uit.
⇒ Lees artikel