Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vloerbekleding.net Info, inspiratie & prijsadvies over vloerbedekking.
Vergelijk meer dan 1250+ vloer experten online!
header image
Vloerbekleding.net

Bamboevloer: vragen & antwoorden

Op onze site kon je reeds lezen wat de voordelen en nadelen zijn van een bamboevloer en hoe het komt waarom een bamboevloer een ecologisch en duurzaam product is. Toch blijft het mogelijk dat je nog met vragen blijft zitten, zeker als je interesse gewekt is door het warme bamboe. We trachten enkele zaken door te lichten die zeker hulpvol kunnen zijn.

Ga snel naar:
Bamboevloer in badkamer
Bamboevloer met vloerverwarming
Plaatsing bamboevloer
Onderhoud bamboevloer
Offertes aanvragen

 

De 4 meest gestelde vragen over bamboevloeren

Hieronder sommen we de meest gestelde vragen op over bamboevloeren. Wil je echter meteen bij iemand terechtkomen die je te woord kan staan, dan raden we je aan om contact op te nemen met een ervaren vakman. Vind een professional met behulp van onze gratis offertedienst.

Vraag 1: is een bamboevloer mogelijk in de badkamer?

Veel houtvloeren zijn niet geschikt om te gebruiken in vochtige ruimtes. Bamboe is dat echter wel: door de hogere dimensionale stabiliteit zet het 50% minder uit dan hardhout waardoor het aanbevolen is voor gebruik in keukens, badkamers, wasplaatsen en andere natte ruimtes.

 

Tips bij bamboe in de badkamer:

 • Zorg er bij de plaatsing voor dat er geen ruimte is tussen de bamboevloer en de ondervloer. Anders zou daar water kunnen tussenkomen dat zorgt voor beschadigingen en doet het bamboe rotten. Verlijmen op een deklaag is hier meestal een goede keuze.
 • Zorg voor een uitzettingsvoeg van 5 millimeter aan de boord van de ruimte en breng siliconenvoeg aan tussen het bamboeparket en het bad (of de douchebak)
 • Gebruik dubbele compactlijm voor het lijmen van de bamboe vloer.
 • Zorg er voor dat je bamboevloeren koopt die afgewerkt zijn in de fabriek. Deze zijn doorgaans van betere kwaliteit.
 • Beperkt de luchtvochtigheid door een goede ventilatie.
 • Laat een vochtig badmatje niet liggen, maar hang het op om te drogen.

 

Vraag 2: kan ik een bamboevloer combineren met vloerverwarming?

Een bamboevloer kan perfect gecombineerd worden met vloerverwarming. Bamboe laat uitstekend de warmte door, want het is een slechte thermische geleider. Dankzij de hoge resistentie tegen vocht en temperatuurschommelingen leent bamboe zich uitstekend tot deze combinatie.

 

Tips bij combinatie bamboevloer met vloerverwarming:

 • De deklaag moet goed droog zijn. Laat bij twijfel een test uitvoeren. De vochtigheidsgraad mag maximaal 2.6% bedragen.
 • De vloer moet natuurlijk gedroogt worden. Als aanvulling kan ook de verwarming worden gebruikt. Dit moet minstens 3 weken voor de plaatsing van de bamboevloer gebeuren.
 • Schakel de vloerverwarming minstens twee dagen voor het aanbrengen van de bamboevloer uit.
 • Eens de bamboevloer (of het bamboeparket) is geplaatst dien je rekening te houden met een weekje zodat de vloer kan wennen aan de omstandigheden waarin ze gelegd zijn. Nadien kan je opnieuw de vloerverwarming aanzetten.
 • Gebruik een soepele lijm.

 

Vraag 3: hoe wordt een bamboevloer geplaatst?

De plaatsing van een bamboevloer is afhankelijk van diverse factoren. Eerst zal je moeten weten welk type bamboevloer je wilt laten plaatsen en bepalen hoe stevig deze moet zijn. Je hebt keuze uit dunnere, massieve stroken of dikkere stroken bestaande uit meerdere lagen bamboe om de stevigheid te beïnvloeden. Er zijn ook tal van firma’s terug te vinden die verschillende soorten bamboeparket verkopen.

Naast het bovenstaande zal er ook rekening moeten gehouden worden met de bestaande situatie: Is de kwaliteit van de ondergrond geschikt? Kan de vloer zwevend op de ondervloer worden geplaatst of is het toch noodzakelijk deze te verlijmen? Om zeker te zijn kan je steeds informatie aanvragen bij een winkel die bamboevloeren verkoopt.

Samenvattend kunnen we wel stellen dat bamboe kan verlijmd, vernageld, of gelegd worden op een zwevende vloer als deze laatste het toelaat.

 

Tips bij bamboevloer plaatsen

Het plaatsen van een bamboevloer kan vergeleken worden met de plaatsing van een hardhouten vloer. Het proces is niet erg verschillend. In eerste instantie dien je er voor te zorgen dat de ondergrond proper en vlak is. De ondergrond mag ook niet vochtig zijn, anders bestaat er een risico op het vormen van schimmels. Een vlakke ondergrond is ook belangrijk om er voor te zorgen dat het bamboe geen lawaai maakt wanneer je er op stapt.

Zorg er voor dat er geen uitstekende nagels of andere scherpe zaken van een vorige vloer terug te vinden zijn.

Check zeker op voorhand of de bamboevloer in perfecte staat is. Wanneer er schade zichtbaar is, contacteer de winkel waar je de vloer kocht en los het probleem op. Meet alles ook goed op alvorens het starten om te zien hoeveel planken je zal nodig hebben. Hou ook rekening met de manier van leggen. Een goed idee is altijd om snel eens de planken uit te leggen zodat je ook een idee krijgt van het uiteindelijke resultaat. De werkelijke plaatsing van een bamboevloer zal afhankelijk zijn van de bijkomende instructies die je zal meekrijgen van de fabrikant.

Na de plaatsing dien je zeker alle naden goed te sluiten! Zoniet kunnen er zich vuilresten in ophopen.

 

Vraag 4: Hoe onderhoud ik mijn bamboevloer?

Bamboevloer is relatief makkelijk te onderhouden. We bespraken dit topic reeds op een aparte pagina die je hier kan terugvinden.

 

Win advies in bij een vakman

Uiteindelijk toch niet de antwoorden gekregen die je zocht? Geen probleem. Een vakman weet zeker raad. Met behulp van onze gratis offertedienst kun je gratis en vrijblijvend advies inwinnen bij een erkend plaatser. Start hier jouw aanvraag.

 

 

Bamboevloer

 

Offertes voor parket / laminaat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers