Vinylvloer
Vinyl is de koning van imitatie, de keizer van decoratieve mogelijkheden. Daarnaast is deze ook nog eens één van de goedkoopste vloerbedekkingen en gemakkelijk te plaatsen en onderhouden. Waarom heeft niet iedereen een vinyl vloer als de voordelen dan toch zo groot zijn? Dat gaan we na in deze reeks van artikelen.
Ga snel naar:
Opbouw vinylvloer
Soorten vinylvloeren
Prijs vinylvloer
Gratis offertes aanvragen
Wat is vinyl?
Vinyl is een algemene benaming voor een (soepel en veerkrachtige) kunststof vloerbedekking van hard materiaal. In de volksmond is het soms beter gekend als Novilon. Soms wordt vinyl verward met linoleum, maar er zijn toch grote verschillen tussen beide soorten vloerbekleding. Vinyl is een synthetisch materiaal, terwijl linoleum puur natuur is. Omwille van het natuurlijk karakter van linoleum is deze minder bestand tegen water. Wordt de linoleumvloer té nat, dan zal dit materiaal blazen trekken, wat bij vinyl niet het geval is.
Opbouw vinylvloeren
Vinylvloeren bestaan hoofdzakelijk uit 4 lagen:
- De toplaag: de bovenste laag is hard, slijtvast en doorzichtig. De afwerking kan zowel glimmend als mat zijn.
- De decoratieve laag: vinyl kan bedrukt worden. Hierdoor bekom je een uniek en authentiek uitzicht dat binnen elk interieur kan toegepast worden. Dankzij de decoratieve laag kan je een heleboel verschillende soorten vloerbedekking imiteren: denk maar aan marmer, steen, kurk, beton, hout,…
- De vinylkern: de sterke en stootvaste vinylkern bevindt zich in het midden van de opbouw. Het is watervast en geluidsdempend.
- De stabiliserende laag: een dichtheid aan glasvezels geeft de vinylvloer extra stabiliteit.
- Ondergrond van vinyl: deze stootbestendige ondergrond zorgt ervoor dat de vloer na verloop van tijd niet gaat vervormen of scheeftrekken.
De duurzaamheid van vinyl vloeren zijn afhankelijk van de dikte van de bovenste laag en de structuur van de onderliggende lagen. Een extra beschermlaag helpt zeker mee aan een langere levensduur. De kwaliteit van de toplaag dien je te beoordelen volgens de intensiteit: wordt een vloer vaak gebruikt, dan kies je beter voor een dikke toplaag.
Kunststof vloeren zijn werkelijk overal terug te vinden: woonkamer, slaapkamer, maar ook in ziekenhuizen of kantoren en winkels, … Ze zijn makkelijk te plaatsen, onderhoudsvriendelijk en goed voor het budget. Het is dus niet verwonderlijk dat dit een populaire keuze is.
TIP: twijfel je of een vinylvloer wel iets is voor jouw woning? Of wil je gewoon graag eens de mogelijkheden overlopen? Vraag dan vrijblijvend advies aan bij een erkend vakman. Start hier jouw aanvraag.
Soorten vinylvloeren
Wanneer je informatie opzoekt over vinyl, zal je gauw merken dat er een verscheidenheid aan soorten zijn. We trachten zo goed als mogelijk de meest bekende en populaire aan te halen zodat je er hopelijk inspiratie kan uit halen.
Vinyl is verkrijgbaar in diktes van 1 tot 3.5 millimeter en in breedtes van 1 tot 5 meter. De algemene regel luidt: Hoe meer de vloer belast wordt, hoe dikker en sterker de kwaliteit van het vinyl moet zijn.
Soorten vinyl vloeren, het zijn er in feite teveel om allemaal op te sommen. Een klein overzichtje om je op weg te helpen:
- Imitatie van een marmeren vloer (meestal de duurdere vinylsoorten)
- Vinyl vloeren met imitatie van planken (voorbeelden: laminaat, parket, scheepsvloeren, …)
- Fantasie ontwerpen: diverse kleurencombinaties, met spikkels of strepen of gewoon een ander motief.
Prijs vinyl vloerbekleding
Vinyl: Vinyl van goede kwaliteit kan je kopen vanaf ongeveer 24 euro per vierkante meter (incl. btw, excl. plaatsing). Vinyl van minder goede kwaliteit kan al verkregen worden vanaf 6 euro per vierkante meter. Ideaal als je dus snel een huurwoning van een nieuwe look wilt voorzien.
Het valt dus wel op dat ondanks een betere weerstand tegen water, vinyl goedkoper is dan linoleum. Wil je weten wat de verschillen zijn in prijs tussen beide materialen voor de bedekking van je vloer? Lees dan ook het artikel over linoleum.
De prijs is het meest interessant als het vinyl in rollen wordt verkocht. Wanneer je vinyl uit een catalogus bestelt, heb je wel de keuze uit een groter gamma van kleuren en motieven en is het materiaal doorgaans steviger.
LET OP: bovenstaande prijzen zijn indicaties en kunnen dus nog veranderen. Wil je graag vinyl laten plaatsen? Maak gebruik van onze gratis offerteservice en ontvang binnen enkele dagen offertes op maat van jouw project. Start hier jouw aanvraag.