Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vloerbekleding.net Info, inspiratie & prijsadvies over vloerbedekking.
Vergelijk meer dan 1250+ vloer experten online!
header image
Vloerbekleding.net

Vast tapijt leggen of verwijderen?

Tapijt leggen is in principe niet zo heel moeilijk. Het kan volgens verschillende methodes gebeuren. Er zijn wel enkele zaken die je in gedachten moet houden bij de plaatsing, ongeacht of het gaat om een vasttapijt of tappijttegels. Ook het verwijderen van bestaande tapijten is niet ingewikkeld, het vergt voornamelijk brute kracht. Lees hieronder meer.

 

 

Een vast tapijt leggen

Een tapijt kan volgens verschillende methodes gelegd worden:

 • Lijmen op de vloer of op een speciale onderlaag.
 • Plakken met dubbelzijdig klevend plakband langs de randen; dit is niet mogelijk bij grotere oppervlakken.
 • (Vast)nieten kan ook, behalve bij trappen, wordt nieten weinig meer toegepast. Dit komt vooral door de opkomst van de betonvloer.
 • Vastzetten op spijkerlatten langs de randen van de kamer. Deze latten worden op hun beurt op de vloer gelijmd of gespijkerd. De spijkerlatten staan iets van de kant af, zodat de tapijtrand met speciaal gereedschap om de spijkerlatten heen en tussen de plinten en spijkerlat geduwd kan worden.Op dat moment spant men het tapijt iets met een spanner. Daarom noemt men deze methode ook wel spannen.
 • Geheel los. Dit werkt goed bij kleinere vertrekken waarbij het tapijt kamerbreed gelegd kan worden, dus zonder naden. Zeker wanneer er voldoende meubilair (een bed, een kast) in de kamer staat, zal het tapijt goed blijven liggen. Het tapijt kan zeer gemakkelijk weer worden verwijderd, zonder lijmresten en zonder beschadiging.

TIP: hulp of advies nodig? Reken dan op de expertise van een plaatser met expertise op het gebied van vast tapijt. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en ontvang binnen enkele werkdagen voorstellen op maat van jouw project. Start hier jouw aanvraag.

 

Tips bij het plaatsen van vasttapijt

De goede plaatsing van het tapijt is belangrijk in het kader van de duurzaamheid. Het is op zich geen moeilijke karwei, maar er komt toch wat ‘prutswerk’ bij kijken. Hou onze tips zeker in gedachten om het proces vlotter te laten verlopen:

Laat tapijt, net zoals laminaat, even wennen aan de temperatuur in de woning. Op die manier kan je inkrimpen en uitrekken van het tapijt voorkomen.

De ondergrond van tapijt is eveneens belangrijk. Bij voorkeur is deze droog, vlak, glad en vormvast. Bij een houten vloer wordt vaak het advies gegeven om een extra laag hardboard te plaatsen. Is de ondervloer een betonvloer, dan moet je zeker alle scheuren herstellen.

 

Ondertapijt nodig?

In sommige gevallen is het nodig om een ondertapijt te plaatsen. Dit zorgt er voor dat uw tapijt langer mooi en egaal blijft. Het Ondertapijt komt onder tapijt te liggen en zorgt dus voor een verlenging van de levensduur van het tapijt.

Het draagt tevens bij aan de geluids- en temperatuurisolatie. De meest gebruikte zijn de vezelachtige of kunststoffen soorten. In geringe mate heeft het een egaliserend effect op de ondervloer. Ondertapijt is niet bruikbaar om als tapijt te gebruiken omdat het zonder de bescherming van tapijt als bovenlaag zeer snel slijt.

Ondertapijt is noodzakelijk bij:

 • Sommige tapijtsoorten die geschikt zijn om op trappen gelegd te worden: raadpleeg zeker de handleiding of informeer bij uw interieurspecialist.
 • Tapijt met een textiele of een latexrug (blijvend elastisch ondertapijt gebruiken).

Ondertapijt is niet nodig bij:

 • Tapijt met een schuim- of foamrug.
 • Tegeltapijt, omdat deze meestal een bitumenrug heeft.
 • Bij vloerverwarming omdat de warmtetoevoer anders wordt tegengehouden.
 • Bij tapijten geschikt voor zwenkwielen.

 

Vast tapijt verwijderen

Je hebt een vasttapijt maar wilt deze vervangen door een nieuw tapijt of een nieuw type vloerbedekking? Dan heb je voornamelijk brute kracht nodig om het tapijt te verwijderen. Indien het tapijt is vastgeniet, dan kan je het tapijt relatief makkelijk verwijderen. Werd er gebruik gemaakt van tapijtlatten (die dienen om het tapijt voor lange tijd strak te laten liggen) langs de wanden van de vloer? Dan moet je deze latten eerst verwijderen. Zoek waar er een beetje speling zit in de hoeken en trek deze vervolgens weg. Een tapijtmes kan je ook gebruiken als je van plan bent het tapijt weg te gooien.

 

Vertrouw op het vakmanschap van een professional

Wil je graag nieuw vasttapijt laten plaatsen? Of wil je de oude tapijt vloerbedekking verwijderen? Vertrouw dan op de expertise van een ervaren vakman. Hij kan niet alleen de klus op een kwalitatieve manier uitvoeren, maar zal je eveneens voorzien van kwalitatief advies. Kom in contact met verschillende vakmannen uit jouw regio door vrijblijvend ons offerteformulier in te vullen.

 

 

Tapijt leggen

 

Offertes voor vast tapijt ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers