Vloerbekleding.net

Klustips: Tapijt leggen of verwijderen.

tapijt leggenTapijt leggen is in principe niet zo heel moeilijk. Het kan volgens verschillende methodes gebeuren. Er zijn wel enkele zaken die je in gedachten moet houden bij de plaatsing, ongeacht of het gaat om een vasttapijt of tappijttegels. Ook het verwijderen van bestaande tapijten is niet ingewikkeld, het vergt voornamelijk brute kracht. Onze tips:

Inhoud van deze pagina:

 

Een tapijt leggen.

Een tapijt kan volgens verschillende methodes gelegd worden:

 • Lijmen op de vloer of op een speciale onderlaag.
 • Plakken met dubbelzijdig klevend plakband langs de randen; dit is niet mogelijk bij grotere oppervlakken.
 • (Vast)nieten kan ook, behalve bij trappen, wordt nieten weinig meer toegepast. Dit komt vooral door de opkomst van de betonvloer.
 • Vastzetten op spijkerlatten langs de randen van de kamer. Deze latten worden op hun beurt op de vloer gelijmd of gespijkerd. De spijkerlatten staan iets van de kant af, zodat de tapijtrand met speciaal gereedschap om de spijkerlatten heen en tussen de plinten en spijkerlat geduwd kan worden.Op dat moment spant men het tapijt iets met een spanner. Daarom noemt men deze methode ook wel spannen.
 • Geheel los. Dit werkt goed bij kleinere vertrekken waarbij het tapijt kamerbreed gelegd kan worden, dus zonder naden. Zeker wanneer er voldoende meubilair (een bed, een kast) in de kamer staat, zal het tapijt goed blijven liggen. Het tapijt kan zeer gemakkelijk weer worden verwijderd, zonder lijmresten en zonder beschadiging.

 

Tips bij het leggen van tapijten.

De goede plaatsing van het tapijt is belangrijk in het kader van de duurzaamheid. Het is op zich geen moeilijke karwei, maar er komt toch wat ‘prutswerk’ bij kijken. Hou onze tips zeker in gedachten om het proces vlotter te laten verlopen:

Laat tapijt, net zoals laminaat, even wennen aan de temperatuur in de woning. Op die manier kan je inkrimpen en uitrekken van het tapijt voorkomen.

De ondergrond van tapijt is eveneens belangrijk. Bij voorkeur is deze droog, vlak, glad en vormvast. Bij een houten vloer wordt vaak het advies gegeven om een extra laag hardboard te plaatsen. Is de ondervloer een betonvloer, dan moet je zeker alle scheuren herstellen.

Ondertapijt plaatsing nodig?

tapijt verwijderenIn sommige gevallen is het nodig om een ondertapijt te plaatsen. Dit zorgt er voor dat uw tapijt langer mooi en egaal blijft. Het Ondertapijt komt onder tapijt te liggen en zorgt dus voor een verlenging van de levensduur van het tapijt.

Het draagt tevens bij aan de geluids- en temperatuurisolatie. De meest gebruikte zijn de vezelachtige of kunststoffen soorten. In geringe mate heeft het een egaliserend effect op de ondervloer. Ondertapijt is niet bruikbaar om als tapijt te gebruiken omdat het zonder de bescherming van tapijt als bovenlaag zeer snel slijt.

 • Ondertapijt is nodig bij:
  • Sommige tapijtsoorten die geschikt zijn om op trappen gelegd te worden: raadpleeg zeker de handleiding of informeer bij uw interieurspecialist.
  • Tapijt met een textiele of een latexrug (blijvend elastisch ondertapijt gebruiken).
 • Ondertapijt is niet nodig bij:
  • Tapijt met een schuim- of foamrug.
  • Tegeltapijt, omdat deze meestal een bitumenrug heeft.
  • Bij vloerverwarming omdat de warmtetoevoer anders wordt tegengehouden.
  • Bij tapijten geschikt voor zwenkwielen.

 

Tapijt vloerbedekking verwijderen.

Je hebt een vasttapijt maar wilt deze vervangen door een nieuw tapijt of een nieuw type vloerbedekking? Dan heb je voornamelijk brute kracht nodig om het tapijt te verwijderen. Indien het tapijt is vastgeniet, dan kan je het tapijt relatief makkelijk verwijderen. Werd er gebruik gemaakt van tapijtlatten (die dienen om het tapijt voor lange tijd strak te laten liggen) langs de wanden van de vloer? Dan moet je deze latten eerst verwijderen. Zoek waar er een beetje speling zit in de hoeken en trek deze vervolgens weg. Een tapijtmes kan je ook gebruiken als je van plan bent het tapijt weg te gooien.

 

Offertes voor vast tapijt ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers

 

 

 

vast tapijt offertes

Gratis offertes tapijten

Vast tapijt? U wil een vakman inschakelen? Vraag alvast gratis en vrijblijvend een offerte aan en ontvang van maximaal 4 plaatsers een offerte op maat.
⇒ Lees artikel

gtapijt als vloerbedekking

Tapijten: uitleg en soorten

Tapijt is zowat de zachtste en warmste vloerbedekking beschikbaar. Je wilt meer weten over tapijten? Ontdek hier welke soorten tapijten er zijn.
⇒ Lees artikel

tapijt reinigen

Tapijt onderhouden

Een tapijt onderhouden is in principe niet heel moeilijk, maar het probleem zal zich al gauw stellen als er een vlek zichtbaar is. Bekijk onze tips.
⇒ Lees artikel

tapijttegels vloerbekleding

Tapijttegels

Tapijttegels hebben extra voordelen tegenover vasttapijten. Zo kan je ze makkelijk vervangen indien nodig en kan je zelf je creativiteit gebruiken.
⇒ Lees artikel

tapijt kopen tips

Tapijt kopen: prijs

Je wilt een tapijt kopen? Bekijk dan onze tips zodat je weet waarop je moet letten. Je vind in het artikel ook een overzicht van merken en richtprijzen.
⇒ Lees artikel

tapijt voordelen en nadelen

Voordelen en nadelen

Tapijt is zacht en warm en dat is het ontegensprekelijke voordeel, maar zijn er meer voordelen of nadelen verbonden aan tapijten? Ontdek het in dit artikel.
⇒ Lees artikel

tapijt in combinatie met vloerverwarming

Tapijt en vloerverwarming

Vloerverwarming kan bijna bij elk type vloerbedekking, maar je moet wel opletten. Ook tapijt is mogelijk in combinatie met vloerverwarming, maar niet altijd.
⇒ Lees artikel

tapijt leggen tips

Klustip: tapijt leggen

Tapijt leggen is niet zo moeilijk, elke handige klusser kan het zonder problemen. Bekijk zeker onze tips om te plaatsing van tapijt vlot te laten verlopen.
⇒ Lees artikel

tapijt

Oosterse tapijten

Oosterse, Perzische, Artisanale tapijten… Wat maakt ze zo interessant? Kan een tapijt dienen als belegging of niet? Lees er meer over.
⇒ Lees artikel