Vloerbekleding.net

Tapijt onderhouden.

Het dagdagelijkse onderhoud van een tapijt is relatief eenvoudig. Meestal beginnen er zich pas problemen te stellen, wanneer er een vlek op het tapijt is of als deze ligt beschadigt is. Het is dan immers niet eenvoudig om er voor te zorgen dat die vlek volledig verdwijnt. Er zijn veel tapijtreingers op de markt om je hiermee te helpen, maar er zijn ook enkele zaken die je in eerste instantie zelf kan doen.

Onderhoud van een (vast)tapijt.

Tapijten met antistatische kenmerken zijn eenvoudig te onderhouden: het stof wordt hierdoor namelijk makkelijker opgezogen. Indien de tapijten echter behandeld zijn met Teflon of Scotchgard, dan is een krachtige stofzuiger toch wel nodig en is een kuisbeurt met poeder toch aan te raden. Een regelmatige grondige kuisbeurt (om de 3 jaar) is zeker een must. Algemeen beschouwd raden we toch aan om minstens twee keer per week het tapijt te stofzuigen.

Heb je een vlek gemaakt, en je wilt deze vlek verwijderen? Dan moet je in eerste instantie een handdoek natmaken met water, het uitwringen en over de vlek leggen en vervolgens de handdoek weghalen als deze is opgedroogd. Herhalen kan nodig zijn. Als je andere producten moet gebruiken, let er dan op dat je het vuil opdept en niet wrijft over de vlek. Bij het wrijven krijgt de vlek meer kan om zich in te trekken in het tapijt. Specifieke behandelingen blijven natuurlijk afhankelijk van het type tapijt dat je hebt. Veelal wordt de tip meegegeven om droogschuim te gebruiken voor het reinigen van uw tapijt, omdat shampoo en droogpoeder kleverige zeepresten kunnen achterlaten die dan weer vuil gaan aantrekken.

Is er een gat in het tapijt dat moet hersteld worden? Als het alleen om de bovenkant gaat, dan kan de beschadiging verwijderd worden met een nagelknippertje. Als er een echt gat is in het tapijt, dan zit er verder niets anders op dan het zorgvuldig op te meten en onzichtbaar te vervangen door een nieuw stuk. Gebruik een winkelhaak om een uitsnede in het gat te maken en met dubbelzijdige tape plaats je het nieuw stuk tapijt.

 

Overzicht mogelijkheden tapijt schoonmaken.

  • Stofzuigen: het dagelijkse onderhoud gebeurd door het tapijt regelmatig te stofzuigen.
  • Shamponeren: gebruik een tapijtreiniger (of laat het kuisen over aan een gespecialiseerde firma) om het tapijt af en toe schoon te maken. Indien het om een vasttapijt gaat kan je niet anders dan het tapijt te laten liggen tijdens het shamoneren.
  • Droogshamponeren: zuiveringszout is een optie als je milieubewust en budgetvriendelijk je tapijt wilt reinigen. Het zou strooi je over het tapijt, laat het liggen voor een kwartier en zuig je vervolgens op. Het verwijderd ongedierte en vieze geuren.
  • Platte delen: stoelen of ander meubilair kan er voor zorgen dat het tapijt geplet is op bepaalde punten en dat pootjes bijvoorbeeld in het tapijt gedrukt staan. Wil je de pool van het tapijt nieuw leven geven, dan kan je er een ijsblokje op leggen en deze laten smelten. Als het vocht opgedroogt is ga je er met de stofzuiger over zodat deze de polen opnieuw recht kan trekken.
  • Matten: Je kan je tapijt buiten hangen en met een mattenklopper uitkloppen.

 

Offertes voor vast tapijt ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers

 

 

 

vast tapijt offertes

Gratis offertes tapijten

Vast tapijt? U wil een vakman inschakelen? Vraag alvast gratis en vrijblijvend een offerte aan en ontvang van maximaal 4 plaatsers een offerte op maat.
⇒ Lees artikel

gtapijt als vloerbedekking

Tapijten: uitleg en soorten

Tapijt is zowat de zachtste en warmste vloerbedekking beschikbaar. Je wilt meer weten over tapijten? Ontdek hier welke soorten tapijten er zijn.
⇒ Lees artikel

tapijt reinigen

Tapijt onderhouden

Een tapijt onderhouden is in principe niet heel moeilijk, maar het probleem zal zich al gauw stellen als er een vlek zichtbaar is. Bekijk onze tips.
⇒ Lees artikel

tapijttegels vloerbekleding

Tapijttegels

Tapijttegels hebben extra voordelen tegenover vasttapijten. Zo kan je ze makkelijk vervangen indien nodig en kan je zelf je creativiteit gebruiken.
⇒ Lees artikel

tapijt kopen tips

Tapijt kopen: prijs

Je wilt een tapijt kopen? Bekijk dan onze tips zodat je weet waarop je moet letten. Je vind in het artikel ook een overzicht van merken en richtprijzen.
⇒ Lees artikel

tapijt voordelen en nadelen

Voordelen en nadelen

Tapijt is zacht en warm en dat is het ontegensprekelijke voordeel, maar zijn er meer voordelen of nadelen verbonden aan tapijten? Ontdek het in dit artikel.
⇒ Lees artikel

tapijt in combinatie met vloerverwarming

Tapijt en vloerverwarming

Vloerverwarming kan bijna bij elk type vloerbedekking, maar je moet wel opletten. Ook tapijt is mogelijk in combinatie met vloerverwarming, maar niet altijd.
⇒ Lees artikel

tapijt leggen tips

Klustip: tapijt leggen

Tapijt leggen is niet zo moeilijk, elke handige klusser kan het zonder problemen. Bekijk zeker onze tips om te plaatsing van tapijt vlot te laten verlopen.
⇒ Lees artikel

tapijt

Oosterse tapijten

Oosterse, Perzische, Artisanale tapijten… Wat maakt ze zo interessant? Kan een tapijt dienen als belegging of niet? Lees er meer over.
⇒ Lees artikel