Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vloerbekleding.net Info, inspiratie & prijsadvies over vloerbedekking.
Vergelijk meer dan 1250+ vloer experten online!
header image
Vloerbekleding.net

Vast tapijt onderhouden

Het dagdagelijkse onderhoud van een tapijt is relatief eenvoudig. Meestal beginnen er zich pas problemen te stellen, wanneer er een vlek op het tapijt is of als deze ligt beschadigd is. Het is dan immers niet eenvoudig om er voor te zorgen dat die vlek volledig verdwijnt. Er zijn veel tapijtreingers op de markt om je hiermee te helpen, maar er zijn ook enkele zaken die je in eerste instantie zelf kan doen.

 

Onderhoud van een vast tapijt

Tapijten met antistatische kenmerken zijn eenvoudig te onderhouden: het stof wordt hierdoor namelijk makkelijker opgezogen. Indien de tapijten echter behandeld zijn met Teflon of Scotchgard, dan is een krachtige stofzuiger toch wel nodig en is een kuisbeurt met poeder toch aan te raden. Een regelmatige grondige kuisbeurt (om de 3 jaar) is zeker een must. In het algemeen raden we toch aan om minstens twee keer per week het tapijt te stofzuigen.

Heb je een vlek gemaakt en je wilt deze vlek verwijderen? Dan moet je in eerste instantie een handdoek natmaken met water, het uitwringen en over de vlek leggen en vervolgens de handdoek weghalen als deze is opgedroogd. Herhalen kan nodig zijn. Als je andere producten moet gebruiken, let er dan op dat je het vuil opdept en niet wrijft over de vlek. Bij het wrijven krijgt de vlek meer kan om zich in te trekken in het tapijt. Specifieke behandelingen blijven natuurlijk afhankelijk van het type tapijt dat je hebt. Veelal wordt de tip meegegeven om droogschuim te gebruiken voor het reinigen van uw tapijt, omdat shampoo en droogpoeder kleverige zeepresten kunnen achterlaten die dan weer vuil gaan aantrekken.

Is er een gat in het tapijt dat moet hersteld worden? Als het alleen om de bovenkant gaat, dan kan de beschadiging verwijderd worden met een nagelknippertje. Als er een echt gat is in het tapijt, dan zit er verder niets anders op dan het zorgvuldig op te meten en onzichtbaar te vervangen door een nieuw stuk. Gebruik een winkelhaak om een uitsnede in het gat te maken en met dubbelzijdige tape plaats je het nieuw stuk tapijt.

 

Overzicht mogelijkheden tapijt schoonmaken

  • Stofzuigen: het dagelijkse onderhoud gebeurd door het tapijt regelmatig te stofzuigen.
  • Shamponeren: gebruik een tapijtreiniger (of laat het kuisen over aan een gespecialiseerde firma) om het tapijt af en toe schoon te maken. Indien het om een vasttapijt gaat kan je niet anders dan het tapijt te laten liggen tijdens het shamoneren.
  • Droogshamponeren: zuiveringszout is een optie als je milieubewust en budgetvriendelijk je tapijt wilt reinigen. Het zou strooi je over het tapijt, laat het liggen voor een kwartier en zuig je vervolgens op. Het verwijderd ongedierte en vieze geuren.
  • Platte delen: stoelen of ander meubilair kan er voor zorgen dat het tapijt geplet is op bepaalde punten en dat pootjes bijvoorbeeld in het tapijt gedrukt staan. Wil je de pool van het tapijt nieuw leven geven, dan kan je er een ijsblokje op leggen en deze laten smelten. Als het vocht opgedroogd is, ga je er met de stofzuiger over zodat deze de polen opnieuw recht kan trekken.
  • Matten: Je kan je tapijt buiten hangen en met een mattenklopper uitkloppen.

 

Vast tapijt plaatsen? Raadpleeg een expert!

Wil je graag een vast tapijt aanleggen? Of zoek je een expert die voor jou een professionele reiniging kan uitvoeren? Dan ben je hier aan het juiste adres. Met behulp van onze gratis offertedienst kom je in contact met verschillende vakmannen uit jouw buurt. Ontvang snel offertes en maak op basis daarvan een weloverwogen keuze. Start jouw aanvraag hier.

 

Onderhoud vast tapijt

 

Offertes voor vast tapijt ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers