Gietvloer: zelf je gietvloer leggen
Het is natuurlijk de bedoeling dat een vlakke vloer bekomen wordt. Het proces neemt drie tot vijf dagen in beslag. Meubels op de vloer plaatsen, doe je best pas na een week. Lees hier hoe het plaatsen van een gietvloer doorgaans in z’n werk gaat.
Ga snel naar:
Werkwijze gietvloer plaatsen
DIY of vakman?
Offertes aanvragen
Het belang van een effen ondergrond
Strikt genomen kan een gietvloer op alle soorten ondergrond worden gegoten, maar een betonnen ondergrond geniet toch het meeste voorkeur. Uiteraard dient de betonnen grond vooraf al eens geschuurd te zijn.
In elk geval zal de ondergrond moeten gereinigd worden. Er mogen dus geen beschadigingen meer zijn en alle plinten moeten weggehaald worden.
- Zandcement: Een dekvloer van zandcement van ongeveer 4 centimeter zal ongeveer 4 weken nodig hebben om te drogen en uit te harden. Reken op een week per centimeter voor de droogtijd in te schatten. Ze dient strak en vlak aangebracht te worden en het vochtpercentage mag maximaal 2,50% bedragen.
- Tegelvloeren en Marmer: Een bestaande tegelvloer kan ook dienen als ondergrond. Loszittende tegels moeten wel verwijderd worden en opgevuld worden met epoxymortel. De tegelvloer moet je ook afschuren want anders zal er door het gladde oppervlak van de tegels niet voldoende hechting zijn.
- Houten ondergrond: Ook een houten ondergrond is best mogelijk. Het is wel belangrijk dat deze vlak is en stabiel. Er mogen ook geen schroeven uitsteken op het oppervlak. Watervaste multiplexplaten of MDF platen zijn zeker geschikt als ondergrond.
- Anhydriet: Een anhydriet ondergrond is ook perfect mogelijk als deze vlak en strak werd aangebracht. Deze dient wel minimaal 28 dagen te drogen. De primer zal twee keer moeten aangebracht worden omdat een gedeelte van de ondergrond samengesteld is uit gips waarin de primer kan insijpelen. De ondergrond zelf dient goed opgeschuurd te worden om de bovenste laag weg te kunnen krijgen. Anhydriet of een zandcement ondergrond zijn soms moeilijk van elkaar te onderscheiden, laat je dus zeker adviseren door een vakman.
Gietvloer plaatsen: werkwijze
De werkwijze is dan als volgt: Eerst zal een hechtingsprimer worden gegoten waarop nadien een schraaplaag wordt aangebracht. Deze vormt de overgang tussen ondergrond en de gietvloer en zal eventuele oneffenheden en barstjes of scheurtjes opvullen.
Daarop komen vervolgens de verschillende gietlagen. Wil je later een nieuwe eindlaag gieten omdat de vloer niet meer naar wens is? Dan is dit perfect mogelijk!
Een gietvloer kan opgebouwd worden van 2 tot 6 lagen. Het hangt wel een beetje van de ondergrond af. Epoxyvloeren worden niet altijd standaard met een laklaag afgewerkt, bij PU gietvloeren is dat wel het geval. Een niet afgelakte kunststof gietvloer is hoogglans. Dit is mooi op het moment dat de gietvloer pas gelegd is, maar na enkele maanden kunnen hier loopsporen op verschijnen op plaatsen waar de vloer het meest belast wordt.
Een laklaag toevoegen kan bij alle soorten gietvloeren en dit in allerlei gradaties: hoogglans, zijdeglans, mat…
Qua kleuren dien je de zaken in de gaten te houden dat je bij een andere vloer ook zal moeten doen. Kies je voor een donkere vloer, dan zal bijna elk vuiltje onmiddellijk zichtbaar zijn. Hou hier rekening mee als je een keuze maakt van kleur voor je vloer. Blinkende vloeren tenslotte kunnen na verloop van tijd wel ‘vlekken’ vertonen.
LET OP: schakel een gietvloerexpert in
Een gietvloer zelf plaatsen is meestal toch geen goed idee omdat het toch gaat om een specialisten werkje. Ze zijn ook niet zo goedkoop waardoor het jammer zou zijn indien het project mislukt. Een ervaren vakman kan ook beter rekening houden met onvoorziene omstandigheden.
Vakman inschakelen? Dat kan! Maak gebruik van ons gratis offerteformulier en ontvang binnen enkele werkdagen offertes op maat van jouw project. Start hier jouw aanvraag.
Gietvloer plaatsen: zelf doen of laten doen?
Een mooie, gladde gietvloer leggen is niet voor iedereen weggelegd. Je doet er dus goed aan om deze klus over te laten aan een specialist in het aanbrengen van gietvloeren. Je kan onderaan deze pagina alvast gratis offertes aanvragen bij meerdere bedrijven uit jouw regio. Alle offertes zijn vrijblijvend en zonder verplichtingen maar intussen kan je al nagaan hoeveel de prijs bedraagt voor jou project en op zoek gaan naar de ideale vakman.
Waarop moet je letten als je een vakman contacteert? Enerzijds is zijn ervaring natuurlijk van belang, vraag eventueel of hij referenties kan voorleggen of foto’s kan tonen van recente realisaties die aansluiten bij jouw wensen.
Zorg er ook voor dat hij samples kan meenemen. Een halve vierkante meter gietvloer op een houten plankje zorgt er voor dat jullie het dan beiden over dezelfde afwerking hebben. Zo kan je ook makkelijker visualiseren hoe het uiteindelijke resultaat er kan uitzien.
Niet ieder bedrijf zal dit kunnen aanbieden, de kans is groot dat hij het speciaal voor u moet maken. Het kan ook zijn dat er een waarborg gevraagd wordt of een klein prijsje om dit aan te maken, maar als je hiermee toekomstige discussies kan vermijden dan is dit geen grote kost.
TIP: aarzel niet om jouw gietvloer door een gespecialiseerde firma te laten plaatsen. Hij beschikt niet alleen over de technische know-how, maar kent ook alle toegepaste technieken en heeft de beste materialen ter beschikking om jouw gietvloer netjes te plaatsen. Contacteer verschillende vakmannen met behulp van onze offertedienst.