Vloerbekleding.net

Linoleum.

Linoleum, een eigentijdse slijtvaste vloerbekleding van natuurlijke grondstoffen. Het is goed voor het milieu omdat het na gebruik volledig biologisch afbreekbaar is. Maar is het ook goed als vloerbekleding in uw woning?

Linoleum samenstelling, fabricage en kenmerken.

Linoleum is een bekende vorm van vloerbedekking waar vaak gebruik van wordt gemaakt. Het materiaal is samengesteld uit natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen: lijnolie, hars, jute, kurkmeel, kalksteen, houtmeel en andere ecologisch verantwoorde pigmenten. Dit heeft als gevolg dat linoleum milieuvriendelijk is, omdat het na gebruik biologisch afbreekbaar is. Wie zijn woning duurzaam wil inrichten kan linoleum zeker overwegen.

Intensief gebruikte kamers worden dan ook vaak voorzien van een vloerbekleding met linoleum, omdat deze een zeer lange levensduur heeft. Zware meubelen of stoelen zijn ook geen probleem: linoleum is bestand tegen gewicht en ook het langdurig gebruik van bureaustoelen op het oppervlakte.

linoleum sportzaalWaar heb je linoleum al gezien? Wellicht vele keren, want het komt vaak terug in scholen, ziekenhuizen of andere publieke ruimtes, maar ook de vloer van sportzalen worden bekleed met linoleum. Hier wordt dan kurklinoleum gebruikt omdat deze toch enigszins verend is. Het is zeker ook geschikt om bij u thuis te gebruiken.

De vloer kan je makkelijk stofvrij houden: een stofzuiger volstaat. Linoleum vloeren zijn dan ook nog eens ‘bacteriestatisch’. Dit wil zeggen dat micro-organismen er zich niet op kunnen ontwikkelen. Dat maakt van linoleum van nature een hygiënisch product.

Overzicht samenstelling:
Lijnolie: de belangrijkste grondstof van linoleum. Lijnolie ontstaat door het persen van de zaden van de vlasplan.
Pijnhars: het bindmiddel voor linoleum, wordt afgetapt van pijnbomen zonder de groei van de boom te belemmeren.
Houtmeel: waarborgt de langdurige kleurechtheid van linoleum.
Kurkmeel.
Kalksteen: is een essentiële grondstof voor linoleum.

Fabricatie van linoleum.

De lijnzaadolie wordt eerst ingekookt, hierdoor wordt ze later sneller hard. Vervolgens wordt deze massa vermengd met hars, vulmiddel (zoals bijvoorbeeld kurk- of houtmeel) en eventueel kleurstof. Daarna wordt ze op de rug van jutedoek gewalst. Wanneer de lijnolie uitgehard is kan het linoleum verder verwerkt en verkocht worden.

Wereldwijd zijn er drie fabrikanten, waarvan Forbo met een marktaandeel van 65% de grootste is. Linoleum is verkrijgbaar in banen, stroken en tegels en dit in verschillende diktes.

Linoleum en vloerverwarming.

Kan je linoleum combineren met vloerverwarming? Linoleum zal snel de kamertemperatuur aannemen, omdat het een warmtegeleidend materiaal is. Linoleum kan daarom ook zeker gecombineerd worden met vloerverwarming. De warmte overdracht op linoleum zal ongeveer hetzelfde zijn als het effect op plavuizen.
Moet de vloerverwarming dienen als hoofdverwarming? Dan is linoleum of marmoleum een goede keuze. Let er dan wel op, dat de hele onderkant van de vloer gelijmd moet zijn.

Linoleum en kurk kennen – zeker in de productiefase – toch hun verschillen, maar het eindproduct heeft veel overeenstemmende eigenschappen. Beiden zijn glad en relatief makkelijk om te onderhouden, beiden werken isolerend en hebben een geluiddempende functie en ze zijn bovendien ook decoratief.

Er bestaat ook zoiets als kurklinoleum. Dit is niets meer dan linoleum waaraan kurk werd toegevoegd. Op die manier kan linoleum veerkrachtiger worden, warmer aanvoelen en isoleert deze beter het geluid. Ideaal voor in de slaapkamer.

Linoleum of vinyl?

linoleum kantoorLinoleum en vinyl mogen dan wel op elkaar lijken, maar er zijn toch aanzienlijke verschillen. Zo is linoleum een volledig natuurlijk product, terwijl vinyl synthetisch is. Bij vinyl worden de motieven werkelijk geprint, maar om trendy kleuren te bekomen bij linoleum zal men de basiskleuren mengen tijdens het proces om tot een nieuwe look te komen. Omdat linoleum een natuurlijk product is, moet je wel voorzichtig zijn met water. Je zorgt er beter voor dat de vloer zo droog mogelijk blijft gehouden, zoniet dan kunnen er zich blazen vormen.

Linoleum plaatsing.

Linoleum is verkrijgbaar in de vorm van tegels of stroken en dit in diverse afmetingen. Op het gebied van kleuren en dessins zijn ook tal van mogelijkheden. De vloer kan zelfs voorzien worden van een logo of persoonlijke tekst. Een linoleumvloer kan na de plaatsing een ‘gele waas’ vertonen. Dit is perfect normaal en dit zal weer verdwijnen (meestal binnen de 24 uur). Linoleum vereist wel een vlakke ondervloer. Meer informatie over het leggen van linoleum kan je terugvinden in dit artikel.

Linoleum is dus perfect geschikt voor alle ruimtes binnen een woning. Wil je duurzaam inrichten dan past linoleum perfect binnen deze visie. Vochtige ruimtes vermijd je echter beter wel, want linoleum is omwille van de natuurlijke eigenschappen, niet geschikt voor plaatsen waar regelmatig water kan aankomen. Indien er toch linoleum wordt gelegd in een vochtige ruimte, dan moet er zeker op toegezien worden dat er geen water onder of in de vloer kan komen. Zo is het een goed idee om het linoleum een stuk omhoog tegen de wand te laten lopen en om linoleum met naden goed te lassen. Gebeurd dit niet, dan kan het linoleum beginnen rotten.

 

Offertes voor een kunststof vloer ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers

 

 

 

vinyl vloer offertes

Vinyl vloer offerte

Een vinyl vloer laten plaatsen door een vakman? Vraag nu gratis en vrijblijvend een offerte aan en ontvang van maximaal 4 vakmannen een offerte op maat.
⇒ Lees artikel

vinyl vloerbedekking onderhouden

Vinyl vloer onderhouden

Het onderhoud van een novilon vloer is zeer makkelijk. Bekijk onze tips bij het onderhouden voor een optimale levenduur van je vinyl vloer.
⇒ Lees artikel

vinyl vloer info

Vinyl / Novilon vloer info

Een vinyl vloer, wat is het juist, hoe is de opbouw en hoeveel soorten zijn er? Leer meer over de mogelijkheden van novilon als vloerbekleding.
⇒ Lees artikel

vinyl vloer plaatsen

Vinyl vloer leggen

Een vinyl vloer (of vinyl vloertegels) leggen is op zich niet zo moeilijk, maar je leest beter wel eens onze tips door om van start te kunnen gaan.
⇒ Lees artikel

Vinyl voordelen en nadelen overzicht

Vinyl voordelen en nadelen

Vinyl is trendy, onderhoudsvriendelijk en goedkoop, maar heeft novilon ook andere voordelen? Zijn er ook nadelen aan verbonden?
⇒ Lees artikel