Wat is linoleum?
Linoleum is een eigentijdse slijtvaste vloerbekleding van natuurlijke grondstoffen. Het is goed voor het milieu omdat het na gebruik volledig biologisch afbreekbaar is. Lees in dit artikel meer over de samenstelling van linoleum en hoe deze vloerbedekking wordt gefabriceerd.
Ga snel naar:
Samenstelling linoleum
Fabricage linoleum
Offertes aanvragen
Samenstelling linoleum
Linoleum is een bekende vorm van vloerbedekking waar vaak gebruik van wordt gemaakt. Het materiaal is samengesteld uit natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen: lijnolie, hars, jute, kurkmeel, kalksteen, houtmeel en andere ecologisch verantwoorde pigmenten. Dit heeft als gevolg dat linoleum milieuvriendelijk is, omdat het na gebruik biologisch afbreekbaar is. Wie zijn woning duurzaam wil inrichten kan linoleum zeker overwegen.
Intensief gebruikte kamers worden dan ook vaak voorzien van een vloerbekleding met linoleum, omdat deze een zeer lange levensduur heeft. Zware meubelen of stoelen zijn ook geen probleem: linoleum is bestand tegen gewicht en ook het langdurig gebruik van bureaustoelen op het oppervlakte.
Waar heb je linoleum al gezien? Wellicht vele keren, want het komt vaak terug in scholen, ziekenhuizen of andere publieke ruimtes, maar ook de vloer van sportzalen worden bekleed met linoleum. Hier wordt dan kurklinoleum gebruikt omdat deze toch enigszins verend is. Het is zeker ook geschikt om bij u thuis te gebruiken.
De vloer kan je makkelijk stofvrij houden: een stofzuiger volstaat. Linoleum vloeren zijn dan ook nog eens ‘bacteriestatisch’. Dit wil zeggen dat micro-organismen er zich niet op kunnen ontwikkelen. Dat maakt van linoleum van nature een hygiënisch product.
Overzicht samenstelling
Hierboven werd beweerd dat linoleum een milieuvriendelijk product is. Dat uit zich in de volgende samenstelling:
- Lijnolie: de belangrijkste grondstof van linoleum. Lijnolie ontstaat door het persen van de zaden van de vlasplan
- Pijnhars: het bindmiddel voor linoleum, wordt afgetapt van pijnbomen zonder de groei van de boom te belemmeren
- Houtmeel: waarborgt de langdurige kleurechtheid van linoleum
- Kurkgranulaat: biedt een goede thermische isolatie aan de vloer
- Kalksteen: is een essentiële grondstof voor linoleum
Fabricage van linoleum
De lijnzaadolie wordt eerst ingekookt, hierdoor wordt ze later sneller hard. Vervolgens wordt deze massa vermengd met hars, vulmiddel (zoals bijvoorbeeld kurk- of houtmeel) en eventueel kleurstof. Daarna wordt ze op de rug van jutedoek gewalst. Wanneer de lijnolie uitgehard is kan het linoleum verder verwerkt en verkocht worden. Linoleum is verkrijgbaar in banen, stroken en tegels en dit in verschillende diktes.
Linoleum laten aanbrengen? Vertrouw op een vakman!
Speel je met het idee om te investeren in linoleum vloerbedekking? Dan doe je er goed aan om een ervaren vakman in te schakelen voor de klus. Niet alleen beschikt hij over de juiste kennis, maar ook over de meest geschikte materialen om jouw de vloerbedekking netjes te plaatsen en af te werken.
Vakman contacteren voor het plaatsen van jouw linoleum vloer? Maak dan gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw project. Start hier jouw aanvraag.