Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vloerbekleding.net Info, inspiratie & prijsadvies over vloerbedekking.
Vergelijk meer dan 1250+ vloer experten online!
header image
Vloerbekleding.net

Natuursteenvloer: afwerkingen

Het ware uiterlijk van een natuursteen vloer kenmerkt zich door de afwerking. Daarnaast heeft het ook invloed op de duurzaamheid en het onderhoud van de vloer. Om een idee te krijgen van wat er mogelijk is, bespreken we kort alle afwerkingen die je nog vaak zal tegenkomen in je zoektocht naar een natuursteen vloer.

 

 

Natuursteen: mogelijkheden qua afwerking

Wist je dat je natuursteen in verschillende afwerkingen kunt verkrijgen. Deze zijn uiteindelijk niet alleen bepalend voor het uitzicht van jouw vloer, maar verlengen ook de duurzaamheid ervan. We sommen hieronder de verschillende mogelijkheden op.

 

1) gepolijste afwerking (effen – blinkend)

Polijsten of polieren is een begrip dat wel goed gekend is. Het gebeurt machinaal en dient om de kleuren te versterken en de steen meer te doen blinken.

Niet alle soorten natuurstenen kunnen echter gepolijst worden. Bepaalde kalkhoudende natuurstenen zijn niet geschikt om te polijsten omdat de laag te vlug zal afsluiten.

Polijsten is ideaal voor natuursteen dat wordt gebruikt voor venstertabletten of interieurafwerkingen zoals muurdecoratie. Na het polijsten zal de steen ook flink wat gladder zijn wat misschien zelfs een beetje gevaarlijk is als een vloer nat is. Daarom wordt het ook meestal afgeraden voor plaatsen die druk belopen worden.

Een gepolijste natuursteenvloer zal wel enigszins onderhoud vergen als je de glans wilt behouden.

 

2) gezoete afwerking (effen – een klein beetje glans)

Zoeten is de laatste fase in het schuurproces van natuursteen. Hierdoor zal het oppervlak matglanzend worden. Omdat een gepolijste vloer glad kan zijn als het nat is, heb je met een gezoete vloer dus het beste van twee werelden.

Hierbij wordt de natuursteen met water besproeid en tegelijkertijd licht geschuurd. Het uitzicht is mat en vertoont geen zichtbare groeven meer. Gezoete vloeren worden meestal binnenshuis gebruikt en zijn ook onderhoudsvriendelijker dan gepolijste vloeren.

 

3) gezaagde afwerking (brute afwerking)

Met een diamantdraad zullen blokken natuursteen tot platen gezaagd worden. Deze zaagpatronen zal je op het oppervlak kunnen zien aangezien er kleine evenwijdige streepjes zichtbaar zullen op zijn.

 

4) gehamerde afwerking (brute afwerking)

Een gehamerde of gebouchardeerde afwerking betekend dat het oppervlak grof zal zijn en veel putjes zal vertonen. Dit komt omdat een pneumatische beitel zal gebruikt worden voor dit proces. Een natuursteen vloer die gehamerd is kan zowel binnen als buiten gebruikt worden.

 

5) gevlamde afwerking (brute afwerking)

Bij deze methode van afwerking wordt het oppervlak van de natuursteen in contact gebracht met een witgloeiende vlam waardoor korrels op het gesteente open gaan en het oppervlakte er veel ruwer zal uitzien. Het wordt alleen gebruikt bij de hardere natuurstenen.

Deze manier van afwerking is ideaal voor plaatsing van natuursteen vloeren in badkamers omdat het relatief slipvrij is.

 

6) geschuurde afwerking (brute afwerking)

Geschuurde natuursteen vloeren wordt het meest toegepast bij buitenvloeren. Het schuren gebeurd droog en geeft een uniek effect waarbij het oppervlak effen voelt en zeer moeilijk zichtbare streepjes in cirkelvorm te zien zijn.

 

7) andere mogelijkheden

Ijsbloempatroon: het oppervlakte zal er uit zien als ijskristallen omdat stalen messen in een draaiende beweging over de steen schuren.

Geciselleerde of gedrijnde afwerking: hierbij worden brede evenredige groeven geslepen in de steen.

Oude frijnslag: Hierbij worden platte beitels gebruikt om kerven te slagen. Ze zullen meestal geslagen worden in een hoek van 45 graden ten opzichte van de tegel.

Gegradeerde afwerking: Dit zorgt voor U-vormige lijnen die ongeveer 3 millimeter diep zijn. Dit wordt vaak gebruikt bij zwembadranden omdat deze sterke antislip eigenschappen hebben.

Een geborstelde afwerking (licht geruwd) of andere manuele afwerkingsvormen zijn natuurlijk ook mogelijk.

 

Doe een beroep op een ervaren vakman

Gecharmeerd door het tijdloze en luxueuze uitzicht van natuurstenen vloeren? Overtuigd van de vele toepassingsmogelijkheden van natuursteen? Doe een beroep op een ervaren vakman om samen met hem de mogelijkheden te bespreken. Dankzij zijn technische know-how en ervaring, zal hij ervoor zorgen dat jouw vloer in natuursteen prachtig aangelegd is.

Vakman nodig? Maak gebruik van onze gratis offerteservice en ontvang binnen enkele werkdagen offertes op maat van jouw project. Start hier jouw aanvraag.

 

Natuursteen afwerking

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen