Soorten natuursteen voor vloeren
Er bestaan heel wat soorten natuursteen. Ze komen ook telkens met hun eigen specifieke eigenschappen, voordelen en nadelen. Een aantal soorten zijn zeer gekend en populair in onze regio’s. In dit artikel krijg je een overzicht van de meest courante soorten, maar een vakman met kennis ter zake zal je hierin ook meer uitgebreid kunnen vertellen. Vraag vrijblijvend advies via onze offertedienst.
1. Marmer vloeren
Marmeren vloeren kennen we allemaal wel, we denken dan meestal dat het gaat om een onbetaalbare luxe omdat marmer klasse en een zekere verfijning uitstraalt, maar is dat terecht?
Marmer is een fantastisch materiaal om je vloer mee te bekleden. Het kan bijna overal toegepast worden: badkamer, trappen, vloeren, vensterbanken, schouwen, … Het is een harde en compacte natuursteen die je voornamelijk zal terugvinden met een gezoete of gepolijste afwerking.
Wil je echt zeker zijn dat de marmeren vloer zijn uitzicht behoudt? Vermijd dan een gepolijste afwerking. Een gezoete afwerking krijgt meestal de voorkeur, zeker bij plaatsen die druk belopen worden.
Marmer kenmerkt zich met de geaderde of gewolkte kleuren. Kleurschakeringen kunnen variëren van wit tot zwart en ook geel en rood kunnen makkelijk voorkomen. Mede hierdoor wordt marmer vaak als decoratief elementgebruikt in onder andere de badkamer.
Marmer laat zich eenvoudig bewerken en wordt al zeer lang gebruikt. Het is echter wel zeer gevoelig aan vlekken waardoor impregneren tegen vocht en vlekken nodig zal zijn. Het klopt inderdaad dat marmer relatief duur is en ook iets minder bestand tegen krassen.
Marmer is eigenlijk een kalkhoudende steen die bewerkt werd. Carraramarmer is een soort waarvan je waarschijnlijk zeker al van gehoord hebt. Als je marmer in je keukenhebt, vergeet dan niet om een beschermlaag aan te brengen!
2. Graniet vloeren
Graniet is een zeer harde soort natuursteen dat werd gevormd door de stolling van lava onder hoge druk. Het ziet er strak uit en heeft smalle voegen. Een granieten vloer is ideaal voor plaatsen die vaak belopen worden. Een uitzondering hierop is echter gepolijst graniet want hierop kunnen krassen vrij snel zichtbaar zijn.
Algemeen beschouwd heb je bij graniet geen problemen want de steen is weinig of niet poreus en is zeker bestand tegen zuren waardoor het ook vaak gebruikt wordt als keukenwerkblad.
Qua kleuren zal je bij graniet een beetje minder keuze hebben dan bij marmer. De tinten variëren veelal tussen lichtgrijs en donkere tinten maar met de gevlamde structuren in verschillende kleuren zal elke tegel op je vloer wel een uniek stuk zijn.
Graniet is zeer slijtvast en krasvast en dus ideaal voor plaatsen die druk belopen worden. Let er dan wel op dat je de vloer niet polijst. Vlekken en vuil maken weinig kans op deze vloer. Aan graniet zijn dus veel voordelen verbonden maar vergeet niet dat een granieten vloer ook veelal koud zal aanvoelen.
Graniet vloeren kunnen voorkomen in gepolijste, gezoete of geborstelde afwerkingen. Het is een van de meest harde en duurzame natuursteensoort, maar het zal meestal ook de duurste soort zijn.
3. Blauwe hardsteen/arduin
Arduin of ook Belgische blauwe hardsteen is een harde soort kalksteen. Het kenmerkt zich door mooie kristallen in het breukvlak en doet qua uitzicht denken aan graniet. Omdat het een regionaal product is kan je er zeker van zijn dat het om kwaliteit gaat.
Tevens is de ecologische voetdruk bij arduin kleiner omdat er minder transport moet voorzien worden in tegenstelling tot gesteenten die ontgonnen worden in Azië.
Arduin is vooral populair als vensterdorpel of deurdorpel. Het kan ook gebruikt worden als vloer of wandtegel maar ook in de keuken kent arduin een grote populariteit als werkblad of als vloer. Wordt de blauwe hardsteen vloer vaak belopen? Dan kunnen we een ruwe afwerking aanraden (bijvoorbeeld trommelen of gevlamd).
De kleur is eerder aan de blauwgrijze kant, maar kan variëren afhankelijk van het type afwerking waarvoor gekozen wordt. Binnenhuis zijn lichtblauwe of donker gezoete kleuren het meest populair
4. Leisteen vloeren
Leisteen heeft een tamelijk ruw uitzicht, maar het kan zeker gebruikt worden om accenten te leggen binnen een interieur. Leisteen ken je hoogstwaarschijnlijk wel van dakbedekking, maar het wordt ook gebruikt bij vloeren.
Leisteen kan zowel binnenshuis als buitenshuis gebruikt worden en wint de laatste jaren ook aan populariteit als wastafel en keukenwerkbladen omdat het goed bestand is tegen vetten. Opgelet: dit betekend niet dat het niet vlekgevoelig is, impregneren tegen vlekken is dus meestal wel aangewezen.
Leisteen is populair geworden de laatste jaren en heeft dit te danken aan een ideale prijs- kwaliteitsverhouding. Ook voor buiten zijn er mogelijkheden op de markt, het gaat dan om vorstbestendige soorten.
Wat kleuren betreft kan een opdeling gemaakt worden tussen regio’s waar het leisteen van afkomstig is. Belgische leisteen kleuren zullen variëren tussen donkerblauwe tot zwartgrijze kleuren, terwijl Braziliaanse leisteen meer neutralere kleuren zal hebben. Bij Indische leisteen daarentegen is een rijkelijke kleurschakering wel mogelijk.
Leisteen kan wel schilferen, wat meteen een nadeel kan zijn. Het oppervlak is ook minder glad maar alles bij elkaar beschouwd kan je van leisteen zeker uitgaan van een goede prijs- kwaliteitsverhouding.
Vergeet niet dat leisteen wel een regelmatig onderhoud vereist met een dichtingsmiddel. Dagelijks onderhoud kan uiteraard wel: water en zeep en een zacht schuursponsje is voldoende om kleine krassen te verwijderen. Leisteen is lichtbestendig en waterbestendig.
5. Basalt vloeren
Basalt kan qua eigenschappen het best vergeleken worden met graniet. Het is een hard vulkanisch gesteente dat gevormd wordt na de snelle stolling van magma. Er zijn veel soorten wat een verschil kan geven in krasvastheid en gevoeligheid aan vlekken. Je laat je dus het best adviseren door een leverancier.
Basalt vloeren zullen meestal in grijstinten te verkrijgen zijn, maar zo’n vloer past zeker ook bij moderne interieurs.
6. Kalksteen vloeren
Hier kan nog een onderscheid gemaakt worden tussen zachte en harde kalkstenen.
- Zachte kalkstenen bestaan uit witstenen en zijn verkrijgbaar in een gezoete afwerking. De kleuren die beschikbaar zijn zullen veelal warm en zacht zijn.
- Harde kalkstenen zoals blauwe hardsteen zijn in de meeste gevallen wel geschikt om te leggen op plaatsen die druk belopen worden.
7. Andere natuursteen vloeren
- Travertin: is een kalksteensoort (zoals hardsteen) en typerend hieraan zijn de kleine holten of putjes die vaak worden geplamuurd vanuit praktisch oogpunt. Het is ook een heel harde soort steen.
- Chinese stenen: de kwaliteit is meestal goed als de herkomst bevestigd kan worden. Speciaal uit deze regio is dan wel weer dat er meer kleurvariaties mogelijk zijn.
- Kalkzandsteen: moeten meestal impregnatie ondergaan omdat het vrij poreus is. Het is echter wel een mogelijke optie als je voor een modern interieur kiest. Zandsteen vloeren worden meestal buitenshuis gebruikt.
- Witte steen: zoals Barcy, Rosal of Massengis zijn kalkhoudende gesteenten die meestal in gepolijste of gezoete afwerking komen.
- Terrazzo of granito: is niet volledig natuurlijk. Het is een samenstelling van verschillende soorten stukjes natuursteen zoals marmer, graniet, zandsteenkorrels, … die worden gebonden met cement water en eventueel zand, glas, kleurstoffen en/of glas. Deze vloer wordt na plaatsing geslepen om tot een mooi glanzend oppervlak te komen.
Natuursteen vloer plaatsen? Vraag vrijblijvend advies
Het aanbod natuursteen is groot en divers. Elke soort heeft zijn eigen unieke uitzicht en specifieke eigenschappen. Wil je graag met een vakman overlopen wat de mogelijkheden zijn in jouw woning? Dan kun je gebruik maken van onze gratis online offertedienst. Vul het formulier in en ontvang binnen enkele werkdagen offertes volledig op maat van jouw project. Start jouw aanvraag hier.