Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zelf trap bekleden of renoveren?

Zelf jouw trap renoveren of bekleden? Dit kan een arbeidsintensieve klus zijn. Misschien wil je ook wel weten hoeveel de kostprijs bedraagt voor traprenovatie. Zeker van je stuk? Bekijk dan onze tips en vind hier nuttige adressen die je verder kunnen helpen bij joux traprenovatie.

 

 

Traprenovatie: bekleden van de trap

Vandaag de dag bestaan verschillende soorten materialen, motieven, bevestigingsmethoden om een trap een persoonlijke toets te geven. Ook de integratie van subtiele ingebouwde LED-verlichting in een trap is een mogelijkheid waardoor trapverlichting een eigentijdse dimensie meekrijgt.

Een trap renoveren kan je ook gerust zelf doen, maar het zal je natuurlijk tijd en inzet kosten. Je moet er ook rekening mee houden dat bij een houten trapbekleding ook wel precisiewerk gepaard gaat wil je vervelend gekraak vermijden.

 

Trapbekleding: 2 aandachtspunten

De beslissing om je trap te bekleden is misschien al gevallen. Het kan ook zijn dat je nog twijfelt over een traprenovatie of de installatie van een volledige nieuwe trap. Er zijn veel factoren die je beslissing kunnen beïnvloeden: Misschien ben je jouw huidige trap helemaal beu, of het is een oude trap die grondig aan vernieuwing toe is. Misschien ben je bezig met een totaalrenovatie en moet de huidige trap plaats maken voor een nieuw concept?

De manier van bekleden zal afhankelijk zijn van het soort trap dat je hebt. Een trap met open treden of gesloten treden zullen anders moeten bekleed worden. Je kan van de gelegenheid gebruik maken om ook de muur of de leuning onder handen te pakken.

 

1) Trapbekleding bij gesloten trap

Een gesloten trap bekleden zal eenvoudiger en goedkoper zijn dan het bekleden van een open trap. Je zal wel kunnen kiezen om alleen de treden of zowel de treden en de achterliggende stootborden te bekleden. Stootborden (om de trap te sluiten) zijn ook onderhevig aan slijtage omdat je hier vaak tegen botst bij het oplopen van de trap.

TIP: je kan interessante designs in elkaar steken door de treden en de stootborden met verschillende passende materialen te bekleden. Een leuke toevoeging kan ook zijn om in de stootborden een subtiele LED trapverlichting te plaatsen.

 

2) Trapbekleding bij open trap

Bij een open trap kan alleen de bovenkant bekleed worden, of de trede inclusief de onderkant. Het is een kwestie van smaak. Je kan in de afwerking van een tapijt trapbekleding wel voorzien van een dunne PVC strip om het tapijt goed vast te hechten zodat het niet losgelopen kan worden. Op die manier garandeer je ook maximale veiligheid.

TIP: van plan om trapbekleding te laten plaatsen en benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via de offertepagina.

 

Traprenovatie trapbekleding

 

Trapbekleding zelf plaatsen

Een trapbekleding kan je gerust zelf plaatsen. Het zal wel een arbeidsintensief klusje zijn. We overlopen snel enkele zaken en geven nuttige adressen mee waar je meer gedetailleerde informatie kunt vinden.

 

STAP 1: Voorbereiding: oude trapbekleding verwijderen.

Tenzij het nieuwbouw betreft, zal je natuurlijk eerste de bestaande trapbekleding dienen te verwijderen. De meeste moeite heeft men met het verwijderen van een traptapijt. Er zijn diverse manieren om trapbekleding te verwijderen, maar eerst dien je na te gaan welk soort lijm werd gebruikt:

  • Lijm op waterbasis: deze lijmsoort wordt pas echt gebruikt sinds 1997. Deze kan je in principe eenvoudig verwijderen d.m.v warm water.
  • Lijm op oplosmiddelbasis: deze lijmsoorten zijn niet gevoelig voor water en dus ook niet te verwijderen met water. Hiervoor is een sterk middel (= vloerlijmverwijderaar) nodig. Dek de aangebrachte lijmverwijderaar eventueel af met een stuc plastic. De werkzame stof zal minder snel verdampen en effectiever werken. Werk overigens niet bij een extreem hoge temperatuur.
  • Kitten: deze soort werd in het verleden veel gebruikt, speciaal voor het verlijmen van tapijt op trappen. Ze zijn herkenbaar aan de kleur (grijs of donkerbruin) en het feit dat ze keihard zijn. De meeste van deze kitten zijn niet gevoelig voor water of een vloerlijmverwijderaar. Vreemd genoeg zijn kitten wel gevoelig voor Coca Cola. Test het gerust eens uit op een klein stukje, Cola is immers ook veel goedkoper dan een vloerverwijderaar.

Bij twijfel: begin te testen met warm water. Als dat niet werkt, schakel dan over op cola. Hier kan je niets verkeerd mee doen. Als beide methodes niet werken, dan kan je er voor kiezen om het manueel te verwijderen en afschuren met behulp van enkele werkmaterialen of een vloerlijmverwijderaar in te schakelen. Vloerverwijder van het merk Albastine kan je bijvoorbeeld wel kopen in Gamma, Praxis, of de andere grote doe het zelf winkels.

Wanneer alle lijmresten zijn verwijderd, dien je de trap op te schuren en schoon te maken. Wanneer je nieuwe trapbedekking plaatst, dan is het belangrijk dat het oppervlak schoon, droog en mooi egaal is.

 

STAP 2: tapijt trapbekleding op maat snijden

Maak zelf mallen van papier om te trap op te meten. Vouw de mal telkens om de neus van de trede heen. Je kan ze ook nummeren vanaf de bovenste trede om het overzicht te bewaren.

De mallen kan je gebruiken om de juiste vorm uit je gekozen tapijt te snijden met een breekmes. Zie wel dat er langs de zijkanten een centimeter extra tapijt over is. Leg vervolgens het tapijt op de juiste trede en snij dan het overtollige tapijt weg. Op die manier ben je zeker dat het tapijt nauwkeurig aansluit met de wand en traprand.

 

STAP 3: tapijt bevestigen

Gebruik een lijmkam op het tapijtlijm aan de traptreden te bevestigen en plak het tapijt vast. Werk steeds van boven naar beneden. Om er zeker van te zijn dat het tapijt blijft liggen op de juiste plaats, kan je een nietje gebruiken dat je nadien opnieuw kan verwijderen. Check na het uitharden van de lijm ook of het tapijt goed op zijn plaats ligt en let op rafels. Deze rafels kan je nadien weg knippen met een schaartje.

 

Vraag vrijblijvend advies aan een vakman met expertise

Wil je graag jouw trap renoveren of voorzien van nieuwe trapbekleding? Dan ben je hier aan het juiste adres. Met behulp van onze gratis offerteservice kom je in contact met ervaren vakmannen uit jouw regio. Binnen enkele dagen na verzending van het formulier, ontvang je offertes op maat van jouw project. Op deze manier kan je gemakkelijk prijzen, uitvoerdata, materialen en service met elkaar vergelijken. Zo ben je er zeker van dat je de juiste keuze maakt. Start hieronder jouw aanvraag.

 

 

Offertes voor trapbekleding / traprenovatie ontvangen?

Kies voor een professionele trappenmaker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde trappenmakers