Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vloerbekleding.net Info, inspiratie & prijsadvies over vloerbedekking.
Vergelijk meer dan 1250+ vloer experten online!
header image
Vloerbekleding.net

Plavuizen

Plavuizen komen voor in diverse prijsklassen, kleuren, motieven en soorten. plavuizen zijn echter heel duurzaam en kunnen mits goed onderhoud een leven lang meegaan. Wat maakt plavuizen zo interessant, welke soorten bestaan er, welke formaten zijn beschikbaar en in welke ruimtes kunnen plavuizen geplaatst worden?

Ga snel naar:
Uitvoeringen plavuizen
Plavuizen imitaties
De ideale vloertegel
Gratis offertes aanvragen

 

 

Wat zijn plavuizen?

plavuizen (= vloertegels) zijn enorm populair als vloerbedekking. Ze zijn immers hygiënisch en heel eenvoudig qua onderhoud. Ze komen voor in zodanig veel vormen en stijlen dat er in elk interieur wel een tegelvloer past en ze kunnen voorkomen in elke kamer en ook buitenshuis.

De plavuizen kunnen voorzien zijn van een glazuurlaag, trendy of sobere kleuren bevatten en het is heel eenvoudig om kleurencombinaties te gebruiken of motieven. Geglazuurde plavuizen zijn automatisch al voorzien van een beschermlaag tegen vocht en vuil.

Een tegelvloer die goed onderhouden wordt kan levenslang meegaan, plavuizen zijn dus zeker duurzaam. Er bestaan zoveel varianten en mogelijkheden – ook in prijs – dat het bijna een onmogelijke taak is om snel even te beslissen welke tegel je zou kiezen. Toch laten we je graag kennismaken met populaire plavuizen.

Plavuizen

 

Plavuizen in alle maten en gewichten

De juiste keuze maken van tegel om uw vloer mee te bedekken zal niet alleen afhangen van de prijs of het soort tegel. Zelfs als je puur voor een tegel wilt kiezen die onderhoudsvriendelijk is, dan heb je nog ongelofelijk veel mogelijkheden.

 

Vloertegel formaten

In hedendaagse tijden bestaat de trend er in om het formaat van plavuizen zo groot mogelijk te nemen. plavuizen van 60×60 centimeter zijn dus al lang geen uitzondering meer. Het logische voordeel van grotere plavuizen is natuurlijk dat er minder voegen zichtbaar zijn. Hierdoor lijkt de kamer veel ruimer en kan je er sneller een gevoel van rust in krijgen.

Een grotere tegel geeft een verruimend visueel effect, zeker als de voegen zo klein mogelijk gemaakt worden en van een kleur zijn die aansluiten bij de kleur van de tegel. Onderschat met andere woorden het effect van de grootte van een vloertegel niet. Dit wil echter niet zeggen dat kleinere plavuizen geen nut meer hebben. Zoiets moet je in eerste instantie bepalen volgens de harmonie die heerst in de kamer. Als de kamer niet te druk is ingericht, dan passen kleine plavuizen zeker nog perfect.

 

Vloertegel kleuren

Op esthetisch vlak zijn er eindeloze mogelijkheden om een vloer met plavuizen te bedekken. Qua kleuren zijn verschillende combinaties mogelijk en kan je uit honderden kleuren kiezen.
Toch zijn het neutrale kleuren die het meeste gebruikt worden. Het voordeel van neutrale kleuren zoals wit, bruintinten, zwart en grijstinten is vooral dat deze een tijdloos karakter hebben en perfect combineerbaar blijven met de moderne interieurstijl.

Felle kleuren naast eerder sombere kleuren in het interieur kunnen er voor zorgen dat er teveel constrast aanwezig is en dat de sobere kleuren niet geheel tot hun recht komen. Toch kan het zeer interessant zijn om een effect te creëren met twee verschillende kleuren, zolang deze maar goed samen passen. Teveel contrast tussen de kleuren oogt niet alleen druk, maar zorgt er ook voor dat de ruimte kleiner aanvoelt. Zwart en wit kan je daarom best vermijden tenzij dat deel uitmaakt van een thema.

TIP: ben je benieuwd naar de verschillende mogelijkheden van plavuizen in jouw woning? Heb je nog vragen die je graag beantwoord zou willen zien? Maak gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang vrijblijvend advies. Start hier jouw aanvraag.

 

Plavuizen: imitaties

Plavuizen imitaties

Materialen die andere materialen nabootsen … het lijkt wel een algemene trend te zijn maar wel leuk om te besparen op een duurder alternatief, getuige ook het succes van vinyl vloerbedekking. Ook bij tegelvloeren is het mogelijk om een ander materiaal na te bootsen.

 

Plavuizen die lijken op hout (keramisch parket)

Hout heeft een warme uitstraling maar kan niet noodzakelijk in alle ruimtes geplaatst worden. Een vloertegel die lijkt op hout is dan ook een goed alternatief om een houtlook te verkrijgen, bijvoorbeeld in zeer vochtige ruimtes.

De kostprijs van een houten vloer liggen ongeveer in lijn met de kostprijs van een tegel die hout nabootst, maar dat hangt vooral af van de kwaliteit van de plavuizen.

Als voordeel heb je dan wel dat deze vloertegel in vochtige ruimtes kunnen gebruikt worden en een lange levensduur hebben.

Degelijk keramisch parket zal misschien iets duurder uitvallen inclusief de plaatsing. Gemiddelde prijzen kunnen dan ook variëren tussen 35 euro tot boven 100 euro per vierkante meter.
Uw voordelen? Het uitzicht van een warme houten vloer, eenvoudiger om te onderhouden en duurzamer dan een houten vloer. Vanaf nu is het dus mogelijk om ook parket in je badkamer of keuken te leggen.

Keramisch parket komt voor in verschillende (hout)motieven en in allerlei lengtes en breedtes. Lange plavuizen zullen vaak duurder uitvallen, omdat het moeilijker is om deze te produceren.

 

Plavuizen die lijken op natuursteen

De kostprijs van natuursteen vloeren kunnen relatief snel oplopen, ook bij natuursteen plavuizen. plavuizen die lijken op een natuursteen vloer is dan een interessant alternatief om geld uit te sparen op uw vloerbedekking.

Zulke plavuizen kosten ongeveer 25 a 30 euro per vierkante meter, en ze vertonen dan ook de eigenschappen die je bij natuursteen kan terugvinden zoals de klassieke putjes en barstjes en adertjes. Ze zijn ook iets eenvoudiger om te onderhouden.

 

Plavuizen die lijken op beton of metaal

Meer en meer zijn er ook plavuizen terug te vinden die het uitzicht van beton of metaal nabootsen. Imiteren van andere bouwmaterialen is dus wel een trend aan het worden. Heb je interesse in dit soort plavuizen? Dan kan je hier eens naar vragen in jouw favoriete tegel winkel.

 

De ideale vloertegel

Een vloertegel moet niet alleen mooi zijn en passen binnen je interieur, ze moet ook betaalbaar zijn, duurzaam en tegen een stootje kunnen.

De beste vloertegel kiezen is niet eenvoudig, maar kan je zeker vinden als je met je eigen levensstijl rekening houdt: welke ruimte wordt het vaakst belopen en heeft daarom een tegel nodig die minder krasgevoelig is? Heb je kinderen en maak je je snel druk over vlekken? Dan moet je op zoek gaan naar een tegel die niet vlekgevoelig is. Een vloer met veel schakeringen zodat vuil minder snel opvalt.

Als de ruimte relatief klein is, vermijd dan grote plavuizen. Indien er meer voegen zijn in een kleine ruimte dan kan je hier een optisch effect bekomen zodat de ruimte groter lijkt. plavuizen van 80x80cm vallen vaak tegen in kleinere ruimtes, maar plavuizen van om en bij de 45 x 45 centimeter passen dan misschien wel beter.

Wil je liever een warme sfeer behouden, dan zijn er nog steeds tal van alternatieven waarvoor je kan kiezen. Parketplavuizen, plavuizen die lijken op natuursteen of cementplavuizen met een patroon kunnen er voor zorgen dat er binnen de ruimte een heel warme sfeer blijft behouden.

 

Vertrouw op een ervaren vakman

Benieuwd naar de mogelijkheden van plavuizen in jouw eigen woning?  Wens je vrijblijvend advies over plavuizen in jouw woning? Maak gebruik van onze gratis online offertedienst om in contact te komen met professionals in jouw buurt. Ontvang 2 à 3 verschillende offertes die je nadien gemakkelijk met elkaar vergelijken. Op deze manier maak je voor jezelf de beste keuze.

Vakman nodig? Vul dan het onderstaande offerteformulier in.

 

 

Offertes voor tegelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers