Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gietvloer faq

Op deze pagina kan je een overzicht terugvinden met vragen die je eventueel kan hebben, maar moeilijk of niet terug te vinden zijn in de overige artikels over gietvloeren.

 

Diverse vragen en antwoorden over gietvloeren

Onderstaande vragen in verband met gietvloeren worden vaak gesteld.  In wat volgt proberen we je een beknopt antwoord hierop te formuleren.

 

1. Betonvloer of epoxyvloer? Wat is het verschil?

Een betonvloer en een epoxyvloer zijn twee totaal verschillende vloeren. Bij een betonvloer – meer bepaald een gepolierde betonvloer – wordt gietbeton gebruikt dat gepolierd wordt met behulp van een vlindermachine.

Een epoxyvloer is net zoals een betonvloer naadloos. Bij een epoxyvloer wordt er eerst op een bestaande vloer of op de chape een schraaplaag aangebracht op basis van epoxyharsen. Hierover wordt dan een gietvloer gegoten die bestaat uit een tweecomponenten epoxyhars of polyurethaan.

 

2. PU gietvloer of epoxyvloer: wat is het verschil?

PU gietvloeren zijn aangenamer om op te lopen omdat ze minder hard zijn dan epoxyvloeren, ze zijn elastischer. Beide soorten zijn echter wel hard en duurzaam, maar epoxy gietvloeren zullen niet scheuren. Hier kan je alles terugvinden over beide soorten gietvloeren.

 

3. Kan ik een gietvloer combineren met vloerverwarming?

Elders op onze website kon je al lezen dat er verschillende soorten gietvloeren bestaan. Dit is heel belangrijk om weten als je er aan denkt om een gietvloer te combineren met vloerverwarming.

Epoxy gietvloeren kan je niet combineren met vloerverwarming. PU-gietvloeren dan weer wel. PU gietvloeren hebben geen isolerende eigenschappen maar warmtegeleidende capaciteiten. Hierdoor wordt er gezorgd voor een optimaal rendement van uw vloerverwarming, mede omdat de laagdikte uiteindelijk niet heel dik zal zijn (3mm tot 4mm).

Een gietvloer zal snel zijn omgevingstemperatuur opnemen waardoor je geen koud gevoel krijgt als je blootvoets over de vloer loopt, zelfs niet als er geen vloerverwarming aanwezig is. De mogelijkheid bestaat wel dat de uitzettingsvoegen in de chape overgenomen zullen worden in de gietvloer om scheurvorming te vermijden.

Lees meer over vloerverwarming.

 

4. Kan ik een gietvloer buitenshuis plaatsen?

Gietvloeren kunnen gerust buiten geplaatst worden. Het proces is ongeveer gelijkaardig met een plaatsing binnenshuis. De vele natte dagen die we in België kennen kunnen echter wel voor moeilijkheden zorgen.

De meest gebruikte gietvloeren zijn in principe dampdicht. Dampopen systemen bestaan maar weinig bedrijven werken hiermee. Als er vocht aanwezig is in de ondervloer dan zal dit vocht leiden tot blaasvorming. Extra maatregelen zijn dus nodig om er voor te zorgen dat de ondergrond voldoende tijd krijgt om te drogen.

Het is dus best mogelijk om een gietvloer buiten te plaatsen, maar je zal op voorhand wel voldoende maatregelen moeten treffen. Geluk met het weer zal ook nodig zijn, want een gietvloer heeft zeker 4 dagen nodig om te kunnen drogen.

 

Aarzel niet om de hulp van een vakman in te schakelen

Heb je nog andere vragen met betrekking tot gietvloeren die we hierboven niet besproken hebben? Of ben je op zoek naar vrijblijvend advies? Aarzel dan niet om de hulp van een vakman in te schakelen. Met behulp van onze vrijblijvende offerteservice ontvang je offertes op maat van jouw project. Start jouw aanvraag hier.

 

 

gietvloer faq