Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vloerbekleding.net Info, inspiratie & prijsadvies over vloerbedekking.
Vergelijk meer dan 1250+ vloer experten online!
header image
Vloerbekleding.net

Soorten gietvloeren

Je kon hier al lezen dat we een onderscheid kunnen maken tussen epoxy gietvloeren, polyurethaan gietvloeren (of PU gietvloeren), maar dat er ook gietvloeren met een betonlook bestaan. We bespreken kort deze vloersoorten, want er zijn aanzienlijke verschillen waarmee je rekening moet houden als je een gietvloer wilt plaatsen in je woning.

Offertes aanvragen

 

1. Epoxy gietvloeren

Epoxy gietvloer

Dit zijn gietvloeren op basis van epoxyharsen. Epoxy is niets meer dan een harde kunststof.
Epoxy gietvloeren zijn harder dan PU gietvloeren (= Polyurethaan gietvloeren). Het is daarom ook logisch dat epoxy gietvloeren het meest worden gebruikt in industriële gebouwen zoals garages, showrooms en kantoorruimtes. Epoxy vloeren zijn immers zeer duurzaam en hard maar wel iets minder comfortabel om over te lopen.

Ook in gezinswoningen kunnen epoxyvloeren teruggevonden worden. Deze trend is begonnen in de jaren 90 waar meer en meer gezinnen kozen om deze vloersoort te plaatsen in badkamers, woonkamers, slaapkamers, enz … Epoxy gietvloeren kennen hun oorsprong – door de hardheid – in de industrie, maar vandaag zijn ze niet meer weg te denken uit residentiële woningen.

 

Epoxy gietvloeren: de voordelen

Epoxy gietvloeren zijn heel hard, zelfs twee keer zo hard als beton. Daarnaast zijn deze verkrijgbaar in alle mogelijke RAL-kleuren die je maar bedenken. Ze kunnen afgewerkt worden in hoogglans en mat. Heb je het uiteindelijk niet zo voor harde vloersoorten? Dan kan je eens een kijkje nemen in de rubriek over zachte vloeren om meer inspiratie op te doen.

Onderhouden en reinigen is zeer gemakkelijk. Een epoxy vloer kan tegen water, zuren en chemicaliën, is slijtvast en heeft een hoge belastbaarheid.

De prijs van een epoxyvloer zal ook lager liggen dan de kostprijs van een PU gietvloer. Hoe dat precies komt zal wel duidelijk worden als je ook de nadelen van een polyurethaanvloer hebt gelezen.

 

Epoxy gietvloeren: de nadelen

Epoxyvloeren kunnen spijtig genoeg niet gecombineerd worden met vloerverwarming. Hierin verschilt deze ook van PU-gietvloeren waar deze combinatie wel mogelijk is.

Een epoxy gietvloer is harder en dus niet in dezelfde mate scheuroverbruggend zoals een PU-vloer. Dit betekend dat scheurtjes sneller opgemerkt zullen worden. Epoxyvloeren zitten vast aan hun ondervloer. Als deze ondervloer begint te werken dan bestaat het dat de gietvloer een beetje scheurt omdat de epoxyvloer niet elastisch genoeg is. Epoxy gietvloeren zijn dus vrij gevoelig voor scheurvorming en het ontstaan van krassen, goed overleg met een expert is dus absoluut nodig.

Een laatste nadeel is dat epoxyvoeren ook kunnen verkleuren onder invloed van zonlicht.

 

2. PU gietvloeren (= PUR gietvloeren)

PU gietvloer

Polyurethaan gietvloeren worden het meest gebruikt binnen privé woningen. Polyurethaan is ook een kunststof zoals epoxy maar deze is zachter en dus ook prettiger om op te open. Het biedt dus een hoger leefcomfort.

PU gietvloeren komen dus meer in woningen voor en daar zijn een aantal redenen voor. Dankzij het strak en naadloos karakter wordt dit type vloer aanzien als het decoratieve broertje van de epoxyvloer. Het is comfortabeler om over te lopen omdat het ook elastischer is dan epoxyvloeren, terwijl deze toch duurzaam is. Het is uiterst geschikt als renovatievloer omdat deze maar 2 a 3 mm dik is. Het duurt ongeveer 4 a 5 dagen voor je vloer geplaatst en beloopbaar is.

De vloer kan voorzien worden van elke kleur binnen het RAL en NCS-gamma. De afwerking kan gebeuren in een matte of hoogglans uitvoering.

 

Voordelen van een PU-gietvloer

Het comfort en het esthetische aspect van een polyurethaan gietvloer zijn duidelijk de voordelen ten opzichte van een epoxy gietvloer. Een PU-gietvloer zal ook nauwelijks verkleuren of vergelen door invallend UV-licht van de zon. Bij ‘alifatische polyurethaan gietvloeren’ zal er door het chemisch proces zelfs helemaal geen verkleuring optreden.

Vergeet ook niet praktische voordelen zoals een eenvoudig onderhoud, maar ook het feit dat dit soort vloer geschikt is voor mensen die last hebben van een huisstofmijt allergie. Alhoewel er tegenwoordig ook anti-allergie tapijten op de markt zijn, loop je met een PU-gietvloer toch minder risico er last van te hebben.

PU gietvloeren zijn elastischer dan epoxyvloeren waardoor deze scheuroverbruggend zijn. Dit betekend dat haarscheurtjes minder snel zullen voorkomen omdat de gietvloer dankzij de elasticiteit iets meer mee kan bewegen met de ondergrond waarop deze geplaatst is. Om die reden is krasvorming ook kleiner.

Een polyurethaan vloer is heel zacht om over te lopen, maar ook warmtegeleidend. Het leent zich dus perfect om te combineren met vloerverwarming.

 

Nadelen van een PU-gietvloer

Een PU gietvloer is minder hard dan een epoxyvloer. Voor industriële toepassingen zijn deze dus minder goed geschikt. Er wordt ook gebruik gemaakt van chemische processen, heel veel mensen hebben hier een afkeer van, vooral als kleine kinderen op de vloer moeten spelen.

Een polyurethaan vloer kan ook verkleuren onder invloed van zonlicht, maar in mindere mate dan een epoxyvloer. Er zijn echter wel PU-gietvloeren volledig kleurvast zijn en dus nooit zullen verkleuren, maar hier zal een prijskaartje aanhangen. Ook de prijs speelt hier in het nadeel: deze zal duurder uitkomen dan een epoxyvloer of betonvloer, alhoewel hier toch aanzienlijke voordelen tegenover staan. Deze afweging dien je natuurlijk zelf te maken afhankelijk van het beschikbare budget.

 

Krassen en scheuren op polyurethaan gietvloeren

Het klopt dat er bij PU gietvloeren iets minder risico is op krassen in tegenstelling tot epoxyvloeren omdat deze elastischer is. Dit betekend echter niet dat de vloer helemaal krasvrij is. Of de krassen al dan niet zichtbaar zullen zijn, is afhankelijk van diverse factoren: De gekozen kleur, de grondstoffen, de aflak en het onderhoud zijn allemaal factoren waarmee rekening moet worden gehouden.

Algemeen beschouwd kunnen we wel stellen dat scheurtjes niet mogen voorkomen. Alleen bij een extreme werking van de ondergrond zou dit wel kunnen. Bij een nieuwbouw moet hier dus op voorhand rekening worden gehouden door de aannemer, wijs hem daar desnoods even op zodat je zeker bent dat hierover gesproken wordt. Als het over een heel groot oppervlak gaat, moet er eventueel wel eens worden nagedacht om toch een uitzetvoeg te voorzien.

 

Verschil epoxy gietvloer en PU gietvloer

Samengevat kunnen we stellen dat PU gietvloeren aangenamer zijn om op te lopen omdat ze minder hard zijn dan epoxyvloeren. Beide soorten zijn echter wel hard en duurzaam, maar epoxy gietvloeren zullen niet scheuren. Bij PU gietvloeren bestaat dit risico enigszins wel omdat ze zachter zijn dan epoxyvloeren.

Daarentegen staat ook dat epoxyvloeren niet kunnen gebruikt worden bij vloerverwarming terwijl dat bij polyurethaan gietvloeren wel mogelijk is.

 

 

4. Gietvloeren met een betonlook

betonlook gietvloer

Genieten van alle voordelen van een gietvloer, maar met het uitzicht van een betonvloer? Dat kan ook. Alhoewel het niet echt een aparte soort is, vermelden we deze toch graag in het overzicht. Een overzicht van beton gietvloeren vind je in dit artikel.

In feite gaat het hier ook om een polyurethaan gietvloer, maar er worden twee kleuren gebruikt in de uitvoering. Door het mengen van deze twee kleuren ontstaat als het ware een vloer die er net zoals een betonvloer uitziet.

Het spreekt voor zich dat alle voordelen van PU-gietvloeren ook bij dit type vloer van toepassing is. Het nadeel is natuurlijk dat de kleurenkeuze meer beperkt is, omdat deze zal moeten aansluiten bij het uitzicht van een betonvloer.

 

Interesse in een gietvloer? Vertrouw op een vakman

Heb je na dit overzicht interesse gekregen om zelf een gietvloer te plaatsen? Dan raden we je aan om vrijblijvend advies bij een ervaren vakman te vragen. Dankzij zijn grondige technische kennis zal hij al jouw wensen in een mooie gietvloer kunnen verwezenlijken. Via onze gratis offerteservice kom je in contact met verschillende professionals uit jouw streek. Vul het onderstaande offerteformulier in en ontvang prijsvoorstellen op maat van jouw project. 

 

 

 

Offertes voor een gietvloer ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers