Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vloerbekleding.net Info, inspiratie & prijsadvies over vloerbedekking.
Vergelijk meer dan 1250+ vloer experten online!
header image
Vloerbekleding.net

Kurkvloer als vloerbekleding

Kurkvloeren zijn puur natuur. Het straalt klasse, rust en warmte uit en is geschikt om te gebruiken als vloer. De belangrijkste voordelen zijn de thermische en akoestische eigenschappen van kurk. Om de duurzaamheid van een kurkvloer te garanderen, wordt deze na plaatsing vaak vernist. In deze reeks artikelen gaan we dieper in op kurk als materiaal, en waarom het geschikt is om te gebruiken als vloerbedekking.

Offertes aanvragen

 

 

Wat is kurk?

Kurk wordt gemaakt van de schors van de kurkeik. Deze bomen komen vooral voor in Portugal en Spanje en groeien in zogenaamde kurkbossen. Jaarlijks wordt er rond de 340.000 ton aan kurk geproduceerd. Kurk is dus een natuurlijk materiaal dat bestaat uit verschillende soorten cellen, vergelijkbaar met een honingraat. In deze cellen zit lucht waardoor kurk zijn eigenschappen krijgt.

De eerste oogst van een kurkeik kan vanaf z’n 25e levensjaar. Vanaf dat moment kan dit proces elke 9 à 10 jaar herhaald worden.  Dit noemt men het schillen van de kurkeik. Met het materiaal dat hierdoor gekregen wordt, kunnen de producten van kurk gemaakt worden. Omdat elke boom wel 200 jaar kan worden, kan er soms wel 20 keer geoogst worden van één enkele boom.

kurkvloer

 

 

Kurkvloer: eigenschappen

Kurk is een milieuvriendelijk product, dit komt doordat de productie er ecologisch en duurzaam verloopt. Dit zijn de redenen waarom je kurk zou moeten aankopen:

  • Erg duurzaam en ecologisch: niet alleen de productie van kurk en zijn bijproducten verloopt op een milieuvriendelijke manier. Bovendien is kurk ook 100% recyleerbaar.
  • Sterke isolerende & akoestische eigenschappen: kurk is erg isolerend omdat het de warmte binnenhoudt en niet snel doet ontsnappen. Daarnaast heeft het ook een goede geluiddempende werking.
  • Onderhoudsvriendelijk: een vloer in kurk is erg onderhoudsvriendelijk. Door ze vaak goed te stofzuigen en te poetsen met aangepaste poetsproducten, gaan kurkvloeren erg lang mee.
  • Aangename ondergrond: kurk is erg zacht en warm om op te lopen doordat het product erg elastisch is.

Wil je graag meer weten over de voor- en nadelen van kurk? Lees dan het artikel over de kenmerken van kurk.

 

Kurkvloer: kenmerken

Kurk is heel zacht en heeft een isolerende werking. Het blijft een volledig natuurlijk product dat een geluidsisolerende functie heeft door de luchtbellen die in de kurkvloeren zitten. Omwille van de zachtheid van een kurkvloer, is dit ideaal voor mensen met pijnlijke gewrichten. Omdat de vloer ‘veert’ en schokken opvangt, is er veel minder druk op heupen en knieën.

Voor gezinnen met kinderen is dit ook positief, want als je kind valt, dan zal dit minder hard aankomen dan bij laminaat, parket of vloertegels.

Mensen die problemen hebben met de luchtwegen, of gevoelig zijn aan een allergie kunnen ook gerust voor kurk kiezen, omdat deze meestal wordt behandelt met een vuilafstotende laag. Dit vergemakkelijkt het onderhoud van je kurkvloer en het stoot het stof af. Stofzuigen is in principe voldoende om je kurkvloer te onderhouden.

Omwille van de stof Suberin die in kurk terug te vinden is, kan kurk ook afstotend werken tegen ongedierte en insecten. Deze stof zorgt er ook voor dat kurk niet kan rotten, zelfs indien de vloer in contact komt met water.

Meer informatie over kurkvloeren kan je terugvinden in de categorie over kurkvloeren.

 

Overtuigd van de. vele voordelen van kurk? Zou je  toch nog wat meer de mogelijkheden van kurk aftasten? Of ben je op zoek naar vrijblijvend advies voor een kurkvloer? Dan ben je hier aan het juiste adres. Maak gebruik van onze gratis offerteservice om offertes op maat van jouw project aan te vragen. Bovendien kan de juiste vloerder je bijstaan met advies en je misschien wel inspireren in de zoektocht naar de perfecte kurkvloer voor jouw woning. Start jouw aanvraag hier.

 

kurkvloeren plaatsen

 

Offertes voor een kurkvloer ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers