Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vloerbekleding.net Info, inspiratie & prijsadvies over vloerbedekking.
Vergelijk meer dan 1250+ vloer experten online!
header image
Vloerbekleding.net

Kurkvloeren: voor- & nadelen

Vloeren in kurk zijn al een lange tijd populair in zowel woningen als kantoorruimtes, winkelpanden, … Wat precies de voordelen en nadelen zijn van een kurkvloer ontdek je in dit artikel.

Ga snel naar:
Voordelen kurkvloeren
Nadelen kurkvloeren
Offertes aanvragen

 

Voordelen kurkvloer

Een kurkvloer in jouw woning heeft vele voordelen. We sommen hieronder de meest doorslaggevende voor je op:

 

 1. Isolerende werking

  Een kurkvloer straalt niet alleen warmte uit, dit type vloer houdt warmte ook goed vast zodat deze langer in huis blijft. Daardoor voelt deze erg natuurlijk en aangenaam aan. Kurk is trouwens niet alleen thermisch isolerend, maar heeft ook een geluiddempende werking.

 2. Onderhoudsvriendelijk

  Doordat kurk een antistatische werking heeft trekt de vloer geen stof aan. Bovendien voorkomt de beschermende laklaag dat stof in de vloer trekt. Stof en vuil blijft dus ‘bovenop’ de vloer liggen waardoor schoonmaken erg eenvoudig wordt. Doordat vuil en stof gemakkelijk verwijderd kunnen worden is een kurkvloer ook erg in trek bij mensen die last hebben van astma.

 3. Natuurlijk, milieuvriendelijk product

  Een kurkvloer is een volledig natuurlijk en dus milieuvriendelijk product. Deze vloeren zijn ook erg duurzaam en kennen een lange levensduur, mede dankzij de goede behandeling die ze meekrijgen.

 4. Grote draagkracht

  Als een kurkvloer zware objecten moet dragen, kunnen er druksporen ontstaan op de vloer. Na het verwijderen van het object zal de kurkvloer wel opnieuw herstellen in zijn oorspronkelijke vorm. Dat komt omdat kurk zeer rekbaar is. Let op, om blijvende druk- en loopsporen te voorkomen is het belangrijk dat de ondergrond waarop de kurkvloer geplaatst wordt vlak en stevig is (lees er meer over verderop in het artikel). De plaatser van je kurkvloer zal precies kunnen bepalen welke voorbereiding de ondergrond nodig heeft om hieraan te voldoen.

 5. Toepasbaar in verschillende ruimtes

  Kurkvloeren vind je niet alleen in kantoorruimtes, winkelpanden, … maar zie je ook steeds vaker terugkomen in woningen. Daar kunnen ze geplaatst worden in de woonkamer, slaapkamer, gang, het toilet, … Doordat het bestand is tegen water, is het ook mogelijk om een kurkvloer in vochtige ruimtes zoals de badkamer te plaatsen.

 

TIP: ben je overtuigd door de vele voordelen die een kurkvloer biedt? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice en ontvang verscheidene offertes op maat van jouw project. Zo heb je meteen een duidelijk prijsoverzicht. Start jouw aanvraag hier.

 

Kurkvloeren

 

Nadelen kurkvloer

Elk voordeel heeft ook een nadeel, zegt men wel eens. Zo ook bij kurkvloeren. Lees hieronder wat de minpuntjes zijn bij een vloer in kurk:

 

 1. De laklaag moet regelmatig vernieuwd worden

  Kurkvloeren worden afgewerkt met een beschermende laklaag. Deze zal na verloop van tijd vernieuwd moeten worden. Hoe vaak dat nodig is, is natuurlijk afhankelijk van de mate waarin de vloer belopen werd en de kwaliteit van de gekozen kurk. Vraag hier zeker naar bij de plaatser van je kurkvloer, want de eigenschappen kunnen sterk verschillen per fabrikant.

 2. Een vlakke ondergrond is noodzakelijk

  Kurk is een licht en dun materiaal. In vergelijking met dikkere vloerbedekkingen is het risico op loopsporen (op druk belopen plekken) en afdrukken (van zware voorwerpen) dus groter. Om dat te voorkomen is het absoluut nodig om kurk te plaatsen op een ondergrond die volledig egaal en vlak is. Meestal wordt ervoor gekozen om de ondergrond te egaliseren. Dit is niet het geval bij kurkstroken, omdat deze zwevend gelegd worden.

  Het is ook aangeraden om de kurkvloer nog te voorzien van een aantal lagen extra vernis. Zeker bij vloeren in druk gebruikte ruimtes zoals de keuken. Of dit echt nodig is, is afhankelijk van het type kurk dat je kiest. TIP: een gespecialiseerde plaatser weet precies met welke zaken hij rekening moet houden en kan je dus verzekeren van een correcte plaatsing en kwalitatief resultaat. Vergelijk vrijblijvend offertes op maat van jouw project.

 3. Verwijderen van de vloer is moeilijk

  Kurkvloeren zijn heel stabiel omdat ze worden verlijmd op de ondergrond. De verlijming zorgt er natuurlijk wel voor dat de vloer niet makkelijk verwijderd of verhuisd kan worden. Zeker in combinatie met vloerverwarming is enige voorzichtigheid vereist. Het risico bestaat dan dat de vloerverwarming beschadigd wordt bij het lostrekken van de kurkvloer.

 4. Risico op verkleuring

  Kurkvloeren kunnen na een tijdje beginnen verkleuren. De UV-stralen van het zonlicht kunnen dit proces versnellen. Een goede zonwering is misschien wel noodzakelijk. Let op, de mate waarin je kurkvloer gevoelig is voor verkleuring is ook afhankelijk van de kwaliteit. Je mag er ook vanop aan dat de nieuwste generatie kurkvloeren erg kleurvast is. TIP: vraag goed na bij je plaatser hoe gevoelig jouw kurkvloer is voor verkleuring. De eigenschappen kunnen namelijk sterk verschillen per fabrikant.

 5. Hoog prijskaartje

  De prijs van een goede kurkvloer van kwaliteit is toch opmerkelijk. Er bestaan natuurlijk ook tal van goedkope kurkvloeren. Deze zullen wel iets minder van kwaliteit zijn. Kurkvloeren zijn zeker niet het duurst als je ze vergelijkt met andere types vloerbedekking. Mits de nodige voorzichtigheid (nodig bij elk type vloer), kan je bovendien jarenlang genieten van een mooie vloer. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw project via de offertepagina. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken.

Vertrouw op het vakmanschap van een ervaren vloerder

Vind je een kurkvloer erg mooi? Maar twijfel  je of het wel iets voor jou is?  Aarzel dan niet om advies in te winnen bij een ervaren vakman. Hij zal je met plezier informeren over alle pro’s en contra’s van kurkvloeren en bijstaan in jouw keuze. Bovendien beschikt hij zowel over de juiste technische know-how als over alle noodzakelijke materialen om jouw kurkvloer volledig naar jouw wensen aan te leggen.

Ervaren vloerder inschakelen? Maak gebruik van onze gratis online offertedienst en kom in contact met gespecialiseerde vloerders in jouw omgeving. Ontvang vrijblijvend offertes op maat. Start jouw aanvraag door onderstaand formulier in te vullen.

 

Offertes voor een kurkvloer ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers