Soorten kurkvloeren
Een kurkvloer is niet zomaar een vloer: er bestaan namelijk vele verschillende toepassingen. Van kurktegels tot kurk op rol. Lees hieronder meer over verschillende soorten kurktoepassingen, waarin ze van elkaar verschillen en de kostprijs van een kurkvloer. Ontdek ook waar kurk oorspronkelijk vandaan komt.
Ga snel naar:
Soorten kurkvloeren
Kostprijs kurkvloeren
Oorsprong kurkvloeren
Offerte aanvragen
Kurkvloeren: soorten
Kurkvloeren zijn verkrijgbaar als tegels (kurktegels), als stroken (kurklaminaat) en op rol. Het blijft een prachtig natuurproduct dat in verschillende kleuren, maten en uitvoeringen voorkomt. Kurk is dus meer dan alleen maar een zacht en warm product met een donkerbruine kleur.
1) Kurktegels
Kurktegels zijn één van de meestvoorkomende toepassingen van kurk. Je kunt ze krijgen in vierkant of rechthoekig formaat. Het voordeel van tegels in kurk is dat je erg veel mogelijkheden hebt qua uitvoering en patronen. Zo bekom je een unieke en speciale vloer die je interieur een boost geeft.
Kurktegels worden in de meeste gevallen verlijmd. Dit wilt zeggen dat ze rechtstreeks op de ondervloer worden vastgelijmd of vastgenageld.
2) Kurklaminaat
Ook kliklaminaat in kurk komt erg veel voor. Dit materiaal is opgebouwd uit vier lagen: onderaan vind je de kurk, daarboven komt een MDF-plaat met daarbovenop een decoratieve kurklaag. Op deze decoratieve kurklaag wordt een beschermlaag uit vinyl gezet als extra bescherming.
Dit soort kurk kan zwevend geplaatst worden of via een kliksysteem.
3) Kurkparket
Kurkparket bestaat niet alleen maar uit kurk. Er zit namelijk een MDF-laag onder de bovenste decoratieve kurklaag. Dit maakt kurkparket erg stevig en stootvast.
Deze vloeren worden zwevend geplaatst. Dat wil zeggen dat ze met tanden en groeven in elkaar worden gehaakt net zoals regulier parket.
4) Kurk op rol
Daarnaast kan het kurk op rol geleverd worden. Dit is vooral gewenst wanneer er een ondervloer gemaakt wordt van kurk. Dankzij de thermische en akoestische eigenschappen van kurk houdt de vloer de warmte vast en zal geproduceerd geluid geminimaliseerd worden. Daardoor is een ondervloer van kurk erg geliefd in appartementen.
Kurk op rol vind je bovendien ook vaak terug als decoratief element op muren.
Kurkvloeren: kostprijs
De prijs van kurkvloeren begint reeds vanaf 20 euro per vierkante meter (incl. btw, excl. plaatsing) en loopt op tot zo’n 60 euro. De grote prijsverschillen zijn terug te vinden in de opbouw, druksterkte, dessin en oppervlakte. Wil je de kurkvloer laten plaatsen dan mag je rekenen op een prijs vanaf 40 euro per vierkante meter.
Lees hier meer over de kostprijs van kurkvloeren.
Op zoek naar de meest geschikte kurkvloer voor jouw woning? Vertrouw dan op de expertise van een ervaren vloerder. Zoals je ziet heb je een ruime keuze binnen de verschillende soorten kurkvloeren. Er zijn heel wat soorten patronen, motieven en kleuren binnen het gamma kurkvloeren. Ben je op zoek naar vrijblijvend advies of wil je graag verschillende offertes vergelijken? Maak dan gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat. Start jouw aanvraag hier.
Kurkvloeren: oorsprong
Wist je dat kurk als houtproduct eigenlijk een vrij kleine ecologische voetafdruk heeft? Het voordeel hiervan is dat kurkbomen niet gekapt hoeven te worden voor hun product. Kurk wordt gemaakt van de schors. Hierdoor worden de bomen slechts na enkele jaren geveld en krijgen de schors ruim de tijd om opnieuw aan te groeien.
Kurk lakken?
Voor het produceren van schorskurk naar bijvoorbeeld kurktegels wordt er voor gezorgd dat de eigenschappen van het kurk behouden blijven. Om de kurkvloer te beschermen wordt de kurk behandeld met enkele lagen kurklak. Dit zorgt ervoor dat de kleur behouden blijft. Daarnaast zijn er ook verschillende lakken beschikbaar om je vloer een bepaalde uitstraling te geven. Het is niet nodig om de vloer bruin te houden.
De bedoeling van het lakken is dat de naden volledig gedicht zouden worden, zodat er geen water of stof in de vloer kan doordringen. Er bestaat polyurethaanlak op basis van solventen en polyurethaanlakken met water als oplosmiddel. Deze laatste zijn zo goed als vrij van schadelijke oplosmiddelen en vrijwel reukloos. Ze drogen ook veel sneller dan solventlakken. De droogtijd van lak op solventbasis bedraagt 6 tot 8 uur, terwijl waterlak al na vier uur droog is.
TIP: vraag tijdig advies aan bij een erkend plaatser. van kurkvloeren en -tegels. Hij kan je bijstaan in jouw zoektocht naar de meest geschikte kurktoepassing voor jouw woning. Maak gebruik van het onderstaande offerteformulier en kom in contact met professionele vloerders in jouw buurt.