Vloerbekleding.net

Laminaat ondergrond en ondervloer.

De ondergrond en ondervloer maakt deel uit van de voorbereiding van het plaatsen van laminaat.

Voor er kan gestart worden met het plaatsen van het laminaat moet eerst eventueel de oude vloer verwijderd te worden uit de ruimte. Let er wel op dat er geen lijmresten of spijkers overblijven. Het is belangrijk dat er een egale vloer overblijft om het laminaat lang mooi te houden.
Hieruit kan je besluiten dat een goede ondergrond belangrijk is: ze moet stabiel, goed droog en voldoende vlak zijn.

 

Wat mag wel blijven liggen?

 • Linoleum of vinyl (= niet verende vloerbekleding): mits het plaatsen van een egaliserende ondervloer;
 • Keramische tegels of plavuizen. Indien deze niet egaal is kan houtvezelplaat worden geplaatst. Daarboven komt dan de ondervloer.
 • Een plankenvloer als deze nog in goede staat is en stabiel ligt. Losse delen moet je dus zeker vastspijkeren.
  Daarboven moet dan wel een plastic folie worden gelegd, met daarboven dan de egaliserende houtvezelplaten (OSB-platen bijvoorbeeld hebben een goede prijs-kwaliteitsverhouding) en daarboven komt dan de ondervloer.
  Is er kruipruimte onder de plankenvloer? Dan moet deze voldoende geventileerd worden.

 

Wat moet zeker verwijderd worden?

 • Een tapijt of een kurk vloer.

Een ondervloer moet dus de kleine oneffenheden in de ondergrond egaliseren en ook zorgen voor akoestische en thermische isolatie. Er wordt eerst en vooral een folie aangebracht om te vermijden dat er problemen zouden vormen met opstijgend vocht. Op die manier ben je ook zeker dat als de chape niet volledig uitgedroogt is, dat deze het laminaat niet aantasten. Hoe groter de stukken folie, hoe beter. Indien je met meerdere stukken moet werken, zorg er dan voor dat er voldoende overlapping is en plak deze af met kleefband.

Eens de folie is aangebracht, dan wordt daarop de ondervloer gelegd. Voor betonvloeren kan geopteerd worden om polyethyleenschuim te gebruiken en deze af te werken met bijvoorbeeld polystyreenschuim (3 mm) met daarboven een aluminiumlaag.
Voor beton- en plankenvloeren kan ook geopteerd worden voor geperste houtvezelplaten (6 of 7 mm). De bedoeling is dat de ondervloer stabiel genoeg is en isolerend werkt tegen warmte en geluid.

Tip: Unisound wordt sterk aangeraden als ondervloer omdat deze volgende belangrijke kenmerken bezit:

 • Het egaliseert,
 • Het is combineerbaar met vloerverwarming,
 • Het dempt de loopgeluiden,
 • Het is niet samendrukbaar (belangrijk).

Polystyreen kan ook, maar deze is wél samendrukbaar, waardoor veel van de akoestische eigenschappen verloren wordt gegaan.

Optioneel: Een combi-ondervloer in plaats van zowel een folie als een ondervloer. Bij een combi-ondervloer dan onderaan een dampscherm gekleefd.

Aandachtspunt: Niet elke ondervloer is geschikt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Vandaar ook het belang om steeds inlichtingen in te winnen bij de leverancier waar het laminaat gekocht wordt. Hou zeker in gedachten om een ondervloer te gebruiken met een lage warmteweerstand, en de vloerverwarming te gebruiken als bijverwarming (en niet als hoofdverwarming) want het vloeroppervlak mag niet warmer worden dan 28°C.

 

Offertes voor parket / laminaat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers

 

 

 

laminaat vloerbekleding offerte

Laminaat offerte

Laminaat laten leggen door een vakman? Vraag alvast gratis en vrijblijvend een offerte aan en ontvang van maximaal 4 vakmannen een offerte op maat.
⇒ Lees artikel

laminaat leggen

Klustips: Laminaat leggen

Leer hoe je zelf laminaat kan plaatsen. Iedereen met een klein beetje doe-het-zelf ervaring kan zonder problemen zelf zijn laminaat plaatsen.
⇒ Lees artikel

laminaat prijzen en merken

Laminaat prijzen / merken

Bekijk onze tips bij het kopen van laminaat, ontdek welke merken het populairst zijn en hoeveel de richtprijs voor laminaat bedraagt.
⇒ Lees artikel

laminaat vloerbekleding

Laminaat

Bekijk onze tips bij het kopen van laminaat, ontdek welke merken het populairst zijn en hoeveel de richtprijs voor laminaat bedraagt. ⇒ Lees artikel

ondervloer laminaat

Ondervloer laminaat

Voor je begint met het plaatsen van laminaat, moet je er voor zorgen dat je een perfecte ondervloer hebt.
⇒ Lees artikel

laminaat kopen

Laminaat kopen

Waar koopt u het laminaat? Koopt u deze online, bij een doe-het-zelf zaak uit uw buurt of laat u deze details over aan uw gekozen installateur?
⇒ Lees artikel