Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vloerbekleding.net Info, inspiratie & prijsadvies over vloerbedekking.
Vergelijk meer dan 1250+ vloer experten online!
header image
Vloerbekleding.net

Laminaat: ondergrond en ondervloer

 

De ondergrond is cruciaal voor een mooi eindresultaat van jouw laminaat vloerbedekking. Pas dan kun je een mooie laminaatvloer laten aanleggen. Waarom? Je leest er meer over in dit artikel.

Ga snel naar:
Voorbereiding ondergrond
Offertes aanvragen

 

Belang van ondergrond & ondervloer

De ondergrond en ondervloer maken deel uit van de voorbereiding voor het plaatsen van laminaat. Voor er kan gestart worden moet de oude vloer eerst verwijderd worden uit de ruimte. Er mogen echter geen spijkers of lijmresten achterblijven! Een egale vloer is een must om het laminaat mooi aan te brengen en lang mooi te houden.

Hieruit kan je besluiten dat een goede ondergrond cruciaal is voor de aanbreng van nieuw laminaat. Deze moet stabiel, goed droog en voldoende vlak zijn.

 

Wat mag wel blijven liggen?

Onderstaande soorten vloerbedekking mag wel blijven liggen als ondergrond waarboven het nieuwe laminaat mag worden aangebracht:

  • Linoleum of vinyl (= niet verende vloerbekleding): mits het plaatsen van een egaliserende ondervloer.
  • Keramische tegels of plavuizen. Indien deze niet egaal is kan houtvezelplaat worden geplaatst. Daarboven komt dan de ondervloer.
  • Een plankenvloer (in goede staat & stabiel): losse delen moet je dus zeker vastspijkeren. Daarboven komt wel een plastic folie, met daarboven dan de egaliserende houtvezelplaten (OSB-platen bijvoorbeeld hebben een goede prijs-kwaliteitsverhouding) en daarop de ondervloer. Is er kruipruimte onder de plankenvloer? Dan moet deze voldoende geventileerd worden.

 

Wat moet zeker verwijderd worden?

  • Een tapijt
  • Een kurkvloer

 

TIP: twijfel je of je de nieuwe laminaat kunt aanbrengen op de huidige vloerbedekking? Vraag vrijblijvend advies aan een erkend vakman. Start hier jouw aanvraag.

 

Laminaat ondervloer

Voorbereiding ondergrond voor plaatsing laminaat

Een ondervloer moet de kleine oneffenheden in de ondergrond egaliseren. Bovendien draagt deze ook bij tot een goede thermische en akoestische isolatie.

 

1. Aanbrengen dampdichte folie

Er wordt eerst een folie aangebracht om te vermijden dat er problemen zouden vormen met opstijgend vocht. Op die manier ben je ook zeker dat als de chape niet volledig uitgedroogd is, dat deze het laminaat niet aantasten. Hoe groter de stukken folie, hoe beter. Indien je met meerdere stukken moet werken, zorg er dan voor dat er voldoende overlapping is en plak deze af met kleefband.

 

2. Ondervloer aanleggen

Eens de folie is aangebracht, dan wordt daarop de ondervloer gelegd. Voor betonvloeren kan geopteerd worden om polyethyleenschuim te gebruiken en deze af te werken met bijvoorbeeld polystyreenschuim (3 mm) en daarbovenop een aluminiumlaag. Ook geperste houtvezelplaten (6 of 7 mm) worden hiervoor gebruikt. De bedoeling is dat de ondervloer stabiel genoeg is en voldoende thermisch als akoestisch isoleert.

TIP: Unisound wordt sterk aangeraden als ondervloer omdat deze goed egaliseert, niet-samendrukbaar is en de loopgeluiden dempt. Overigens is Unisoud ook perfect combineerbaar met vloerverwarming. Onthoud dat niet elke ondervloer gecombineerd kan worden met vloerverwarming. Win dus zeker tijdig advies  in bij een professional.

 

Advies over ondergrond voorbereiden? Contacteer een vakman

Wil je graag laminaat laten aanleggen? Zoek je vrijblijvend advies over dit onderwerp? Vertrouw dan op de expertise van een professioneel vakman. Hij zal met plezier al jouw gerelateerde vragen beantwoorden. Daarnaast zorgt hij ook voor een mooi geplaatste en afgewerkte vloer in laminaat. Kom in contact met professionals uit jouw buurt door gebruik te maken van onze vrijblijvende offertedienst.

 

Offertes voor parket / laminaat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers