Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vloerbekleding.net Info, inspiratie & prijsadvies over vloerbedekking.
Vergelijk meer dan 1250+ vloer experten online!
header image
Vloerbekleding.net

Parket behandelen & onderhoud

Wist je dat je parket kunt behandelen? Dit doe je om de levensduur te verlengen, omwille van esthetische redenen of allebei. Er zijn vier mogelijke opties. Je kunt jouw parketvloer lakken, oliën of behandelen met boenwas. In dit artikel geven we een overzicht van de verschillende mogelijkheden.

Ga snel naar:
Mogelijkheden
> Lakken
> Oliën
> Boenwas
> Hardwaxolie
Tips onderhoud
Offerte aanvragen

Parket afwerken: mogelijkheden

De afwerking van parket is ook belangrijk omdat het bepalend is voor de uitstraling die wilt meegeven aan de kamer. Boenwas, olie, lak of vernis zorgen voor een betere duurzaamheid van het parket: ze dienen als extra beschermlaag bovenop je parketvloer. Welke beschermlaag je uiteindelijk zal gebruiken, is afhankelijk van verschillende factoren zoals de loopbelasting, maar ook je persoonlijke voorkeur.

TIP: vergeet niet dat parket altijd eerst geschuurd moet worden voor deze afgewerkt wordt. Dit is ongeacht welk type afwerking je kiest.

OPTIE 1: lak

Parket lakken

De parketvloer afwerken met een laag lak betekend dat je kiest voor een onderhoudsvriendelijke afwerking. De lak zal aan de vloer een slijtvaste toplaag meegeven en dankzij het gladde oppervlak kan het vuil eenvoudig verwijderd worden met een natte dweil. Een laag vernis zorgt er voor dat er een laag wordt gevormd bovenop het hout waardoor de vloer volledig afgesloten wordt. Per ongeluk een drankje morsen op de vloer zal er dus bovenop blijven liggen zodat je het eenvoudig afkuist zonder dat het sporen nalaat.

Het onderhouden van een parketvloer met lak vereist wel een zacht reinigingsmiddel, dat speciaal voor parketvloeren gemaakt wordt.

De laklaag zelf dien je te beschermen met een polish, omdat een afgelakte vloer meer glanst dan een van de andere afwerkingsmogelijkheden, zijn kleine krassen meestal ook beter zichtbaar. Vandaar de noodzaak om een polish aan te brengen. Matte lak bestaat natuurlijk ook. Kies altijd voor een moderne lak, deze zijn gemaakt om te voorkomen dat je parketvloer zal vergelen als deze teveel aan zonlicht wordt blootgesteld.

Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via de offertepagina.

 

OPTIE 2: olie

parket olie

De parketvloer afwerken met een olie betekend dat je je parketvloer voorziet van een matte, natuurlijke uitstraling. Omdat het mat is, zijn krassen ook moeilijker zichtbaar in tegenstelling tot een afwerking in lak. Je moet er wel rekening mee houden dat de droogtijd van olie twee tot drie dagen duurt en dat je nadien met enige voorzichtigheid over de vloer moet lopen. Pas na een drietal weken is de vloer volledig uitgedroogd en vochtbestendig. De reden hiervoor is dat de olie voldoende tijd nodig heeft om in het hout te trekken. Het vormt geen oppervlaktelaag op de vloer, waardoor het hout kan blijven ademen.

Een parketvloer in olie moet onderhouden worden met een natuurzeep op basis van natuurlijke vetten. Hierdoor zorg je er bij elke schoonmaakbeurt voor dat de oude zeeplaag wordt verwijderd met het vuil en dat dit vervangen wordt door een nieuwe beschermende laag.

Grondig onderhoud van parket dien je met een speciale reiniger te doen. Nadien is een nabehandeling vereist met onderhoudsolie.

Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via de offertepagina.

OPTIE 3: boenwas

parket boenwas

Een parketvloer afwerken met was zal een klassiek uitzicht meegeven. De was heeft enige tijd nodig om te drogen wordt dan uitgewreven. Dit gebeurd op verschillende tijdstippen en flink wat droogtijd tussenin.

Je zal een boenmachine nodig hebben om de was uit te wrijven en ook om het parket regelmatig te polijsten.

Het schoonmaken van een parketvloer in was kan met een stofzuiger of statische doek. Als vochtig poetsen toch noodzakelijk is, dan dien je op zoek te gaan naar een speciale reiniger voor dit type vloer. Een gespecialiseerde firma kan je hierin zeker verder helpen. Wanneer er veel vlekken op de vloer zijn, dan kan je zonder problemen de boenlaag afschuren met staalwol en terpentijn en de parketvloer van een nieuwe boenlaag voorzien.

Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via de offertepagina.

 

OPTIE 4: hardwaxolie

Hardwaxolie is een combinatie van olie en was. Het is dus ook eenvoudiger om aan te brengen. Het product moet je wel meerdere keren aanbrengen, maar het zal niet zo lang duren voor deze droog is in tegenstelling tot traditionele was. Met hardwaxolie wordt het beste van de twee gecombineerd en bekom je een degelijke slijtvastheid en bekom je een natuurlijke uitstraling.

De vloer is zeer goed bestand tegen vlekken en het onderhoud beperkt zich tot het reinigen met een licht vochtige kuisbeurt met een speciaal reinigingsmiddel. Om een goed resultaat te behouden, is het meestal wel aan te raden om de vloer jaarlijks in te strijken met een onderhoudswas.

Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via de offertepagina.

 

Samenvatting: parketvloer afwerken

 • Het beste natuurlijke uitzicht: Olie of Hardwaxolie;
 • Het meest vlekbestendig: Vernis/Lak;
 • Het minste onderhoud nodig: Vernis/Lak gevolgd door olie en hardwaxolie;
 • De beste bescherming in functie van levensduur: Olie, hardwaxolie en boenwas.

 

Parket onderhoud tips

Om echt goed te zijn, zou je elke week de parketvloer een onderhoudsbeurt moeten geven. De juiste producten gebruiken en krassen vermijden is hierbij belangrijk. Als je hierin slaagt, dan heeft je parket slechts om de tien jaar een nieuwe afwerkingslaag nodig.

Het minimale dat je kan doen is het stof van de vloer vegen en het vuil opkuisen met een licht vochtige doek. Overvloedig watergebruik is nooit goed voor een parketvloer! Vermijd dit dus te allen tijde.

Krassen zijn onvermijdelijk als er op de vloer geleefd wordt. Toch kunnen we wel enkele tips meegeven om het aantal krassen te reduceren:

 • Gebruik een voetmat aan de buitendeur zodat korrels en steentjes niet binnenshuis terechtkomen.
 • Gebruik bescherming onder de stoelen en tafels zodat er niet teveel krassen worden gemaakt tijdens het verschuiven ervan. Let dan wel weer op met rubber want dit kan strepen veroorzaken.
 • Planten zet je nooit rechtstreeks op de vloer, maar wel in een waterdichte bak.
 • Wees voorzichtig bij het stofzuigen en let erop dat je geen krassen maakt.
 • Gebruik bij de schoonmaak geen bijtende producten of chemische doekjes.
 • Zorg voor een stabiele luchtvochtigheid binnen uw woning om het krimpen en uitzetten van het hout te vermijden.

 

Offertes voor parket / laminaat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers