Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vloerbekleding.net Info, inspiratie & prijsadvies over vloerbedekking.
Vergelijk meer dan 1250+ vloer experten online!
header image
Vloerbekleding.net

Parket plaatsen

Parket kan je zeker zelf plaatsen. Een aantal tips en adviezen kunnen je goed op weg helpen om zelf je parketvloer in elkaar te steken.

Ga snel naar:
Voorbereiding
Plaatsing werkwijze
Afwerking
Offertes ontvangen

 

1) Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Op voorhand dien je te weten hoeveel je nodig zal hebben. Door de vloer in de lengte en breedte te meten, en deze twee getallen met elkaar te vermenigvuldigen heb je een idee hoeveel vierkante meter je vloer bedraagt. Voorzie zeker 10 % extra als marge omdat je af en toe delen zult moeten verzagen.

Vergeet niet dat parket een natuurproduct is en dat de kleuren in het hout lichtjes kunnen variëren. Je doet er dus goed aan om voor het leggen van het parket meerdere delen uit verschillende pakketten te mengen.

 

Belangrijk: laat het parket acclimatiseren

Als je vloer werd gedroogd tot het ideale vochtgehalte van 8% a 10% dien je, net zoals bij laminaat, het parket een vijftal dagen te acclimatiseren in de verpakking voor je deze plaatst. Op die manier kan het hout zich aanpassen aan de omgevingstemperatuur.

De ruimte heeft het best een temperatuur tussen 18 en 20° Celsius. Vloerverwarming dien je wel uit te schakelen, dus als je je woning verwarmt met vloerverwarming, dan moet je alternatieve verwarmingsmethoden voorzien om de ruimte warm genoeg te houden. De luchtvochtigheid moet ongeveer 45 a 60% bedragen. Dat zijn dus heel veel factoren waarmee je rekening moet houden omdat ze allemaal het gedrag van jouw vloer bepalen.

 

Ondervloer

Parket kan geplaatst worden op verschillende ondervloeren. Naarmate de ondergrond verschilt, is het wel mogelijk dat de plaatsingstechniek ook anders is. Parket kan geplaatst worden bovenop (oude) tegelvloeren. Het hout kan dan zwevend geplaatst worden of vol verlijmd worden. Een egalinelaag is wel nodig als de tegelvloer niet volledig vlak is.

Een nieuwe parket kan je ook bovenop een oude parket plaatsen. De werkwijze hiervoor kan wel verschillen van situatie tot situatie. Nieuwe woningen hebben meestal een chape als ondergrond wat het plaatsen van een parketvloer wel eenvoudiger maakt. De chape dekvloer moet immers al vlak en stevig zijn. Een klein minpuntje is dan misschien wel dat de chape volledig moet uitgedroogt zijn, alvorens je het parket kan plaatsen.

Parket kan je ook vastnagelen op een houten raamwerk structuur. Dit is een optie als je kiest voor massief parket van minimaal 20mm dik, zodat je zeker bent dat deze niet zal ombuigen.

Een ondervloer heeft diverse functies: het egaliseert, isoleert en is geluidswerend. Je hebt dezelfde hoeveelheid ondervloer nodig als dat je parket nodig hebt. Het type ondervloer is afhankelijk van de ondergrond. Kleine gaten dien je sowieso ook wel op te vullen met mortel en nadien afschuren om tot een egaal geheel te komen.

 

TIP: Schakel een vakman om jouw parket te plaatsen! Zo ben je verzekerd van van kwaliteit en een mooi resultaat. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via de offertepagina.

 

2) Parket plaatsen: werkwijze

Nog voor je het parket plaatst, dien je eerst te bepalen in welke richting je deze wenst te plaatsen. De kamer zal breder en korter lijken als je deze in de breedte legt, maar leg je deze in de lengte, dan krijg je het gevoel dat de ruimte langer en smaller wordt. Een diagonale plaatsing is ook een mogelijkheid om je ruimte groter te doen lijken, maar hiervoor zal je dan wel meer parket nodig hebben. Hierboven hebben we rekening gehouden met een marge van 10%, maar bij een diagonale plaatsing zal je een extra marge van 20% nodig hebben omdat je veel meer stukken zal verzagen.

Parket kan je op diverse wijze aanbrengen. Direct verlijmen op de chape is een mogelijkheid, maar dan moet eerst de chape worden schoongemaakt. Alles, inclusief het parket zelf, moet vetvrij en stofvrij gemaakt zijn. Voor de keuze van lijm dien je je best te laten adviseren op de plaats waar je je het parket hebt gekocht.

Verlijmen op een houten ondervloer op de chape is een andere mogelijkheid. De ondervloer (onderparket, OSB-platen, …) moet dan ook verlijmt worden op de chape. Om het parket hierop te plaatsen zal je PU lijm nodig hebben.

Zwevend plaatsen van het parket is ook mogelijk, hierbij kan je het vochtscherm los op de chape leggen met overlappende naden. De banen moeten luchtdicht worden gemaakt door strips of met een tape. Hierop wordt dan een onderfolie geplaatst met een dikte tot ongeveer 3 mm. Het aanbrengen van de parket planken kan gebeuren door gebruik te maken van lijm die wordt aangebracht in de groeven langs beide zijden.

Parket kan ook vastgenageld worden op balken. Vergeet niet dat je hiervoor planken nodig hebt die minimaal 20mm dik zijn en dat samengesteld parket hier eigenlijk niet geschikt voor is. Een vastgenagelde vloer zal veel meer geneigd zijn in tegenstelling tot een verlijmde vloer.

Parket plaatsen kan ook met planken die voorzien zijn van tand en groef. De eerste plank leg je tegen de muur waarbij je een uiteenzettingsvoeg voorziet van 1 a 1.5 centimeter. Dit is nodig omdat het parket krimpt en uiteenzet door de temperatuur en vochtschommelingen in je woning. Zorg er zeker voor dat alle planken goed aansluiten. Leg in eerste instantie twee rijen naast elkaar zonder deze te verlijmen en bekijk of het resultaat je bevalt. Leg altijd eerst de korte kanten aan elkaar en dan pas de lange zijden. Gebruik indien nodig een aanslagijzer (parket legset) om de delen goed tegen elkaar te krijgen.

LET OP: vergeet niet om uitsparing rondom buizen en voetjes minimaal 10mm ruimte te laten.

Belangrijk om weten is ook dat modern parket ondertussen voorzien is van kliksystemen. Deze kunnen dan ook volledig verlijmd of zwevend verlijmd worden.

 

 

Afwerking

Na de plaatsing van het parket kan je deze eindelijk gaan afwerken. In sommige gevallen zal het nog nodig zijn om deze eerst op te schuren. In andere gevallen is het parket reeds volledig op voorhand behandelt. Tot slot moet je ook nog een plint plaatsen, die je ook kan kopen in je favoriete interieurwinkel of bij het bedrijf waar je je parket hebt gekocht. Lees hier meer over de afwerking van parket.

 

Vertrouw op het vakmanschap van een ervaren plaatser

Zie je het niet zitten om zelf jouw parket te monteren? Dan kun je beroep doen op een ervaren vakman. Niet alleen zal hij je met plezier adviseren, bovendien zorgt hij ook voor een mooi en duurzaam aangelegde parketvloer. Zo riskeer jij geen schoonheidsfoutjes in de plaatsing, ook al bespaar je misschien op arbeidskosten.

Vakman nodig? Maak gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang binnen enkele werkdagen offertes op maat van jouw project. Start jouw aanvraag hier.

 

Parket plaatsen

 

Offertes voor parket / laminaat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers