Soorten parket
Parket is een parapluterm voor de verschillende houtsoorten die kunnen worden toegepast als houten vloer. Waaruit kun je nu eigenlijk allemaal kiezen? En wat is precies het grote verschil tussen al die parketsoorten? Lees in dit artikel meer over de verschillende soorten parket en de verschillende soorten hout waaruit je kan kiezen.
Ga snel naar:
Soorten parket
> Massief parket
> Samengesteld parket
> Laminaatparket
Mogelijke houtsoorten
Gratis offertes aanvragen
Soorten parket: mogelijkheden
Parket is een algemene naam voor de verschillende houtsoorten die als houten vloeren kunnen bestaan. Elke houtsoort is uniek in die zin dat ze elk hun eigen kleur en tekening hebben, maar je keuze kan ook bepaald worden door de plaats waar de parketvloer moet komen te liggen. Druk belopen ruimtes (denk aan de gang of living) hebben een stevigere houtsoort nodig dan minder druk belopen ruimtes (zoals bijvoorbeeld de slaapkamer).
Parket in een badkamer of keuken leggen is zeker mogelijk, maar dan is het wel nodig om een houtsoort te voorzien die bestand is tegen vocht en temperatuursschommelingen. Een verkeerde keuze in houtsoort kan resulteren in schimmelvorming en opzwellingen.
1. Massief parket
Massief parket is de duurste parketsoort, maar ook diegene die het langst meegaat. Massief parket bestaan uit lange massief houten planken, of kleinere stroken hout die volgens een bepaald patroon op een ondervloer (veelal 8mm) worden gelijmd of gespijkerd. Er zijn verschillende opties:
- Plankenvloeren: zijn massieve houten vloeren die bestaan uit planken die voorzien zijn vban een tand en groef. De dikte van deze planken zijn meestal 20 a 22 mm en zijn verkrijgbaar in een verschillende of gelijke lengtes en breedtes.
Bredere planken afwisselen met smalle planken is zeker ook een mogelijkheid. Planken van dezelfde breedte legt men naast elkaar om een ruimere kamer te bekomen. Dat is vooral handig als het parket doorloopt naar andere kamers. Uitzonderlijk brede planken zijn ook een mogelijkheid, deze noemt men dan kasteelplanken. - Strokenparket: bestaat uit minder brede planken die ook in de lengte kleiner zijn. Ze worden op een ondervloer (bijvoorbeeld OSB-platen) verlijmd, daar waar dat niet gebeurd bij een plankenvloer. De ondervloer kan ook bestaan uit mozaïekparket. Vergeet niet dat de onderlinge lengtes van de planken ook kunnen variëren. Dat zorgt er voor dat je meer creativiteit in je vloer kan steken om tot een ‘uniek’ uitzicht te komen.
- Mozaïekparket: bestaat uit kleine houten lamellen die volgens een bepaald patroon gelegd worden. Het dambord is hierbij zeer bekend, maar ook de visgraat, engelsvorm of vlechtmotief zijn gekende voorbeelden van legpatronen. De houten lamellen zijn ongeveer 6mm tot 10mm dik en ze worden verlijmd op de ondervloer.
- Recuperatieparket: is een massief vloer die ooit nog elders heeft gelegen, bijvoorbeeld in een kasteel. Dit soort parket kan wel heel duur uitvallen en de kans bestaat dat je meerdere loten zal moeten combineren omdat je anders niet aan de nodige hoeveelheid kan komen.
- Verouderd parket: is dan misschien een optie op het recuperatieparket, als je de oorsprong van het parket niet belangrijk vindt, maar wel het verouderde uitzicht. Gespecialiseerde parketteurs kunnen je hierbij wel helpen. Nieuwe planken zullen machinaal een verouderde en verkleurd uitzicht meekrijgen om verouderd parket te imiteren.
- Kopsparket: wordt gebruikt voor ruimtes die druk belopen worden. De vezelinrichting van de houten lamellen zijn verticaal, waarbij het loopvlak gevormd wordt door kopshout. Aan de kopkant zijn dus de jaarringen van het hout zichtbaar. Geprefabriceerde panelen worden gelijmd op een ondergrond.
Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via de offertepagina.
2. Samengesteld parket (halfmassief parket)
In tegenstelling tot massief parket, dat uit één type houtsoort bestaat, worden halfmassieve parketvloeren opgebouwd uit verschillende lagen. De onderlaag en tussenlaag bestaat dan uit houtvezel of multiplexplaten. De toplaag is ongeveer 2.5mm tot 6mm dik waardoor ze dus kunnen opgeschuurd worden maar slechts in beperkte mate. De verschillende lagen zorgen voor een goede opvang van het kromtrekken van de parketvloer omdat de haakse structuur van de verschillende lagen de werking onderling opvangt.
Dit soort parket wordt meestal legklaar geleverd. De stroken hebben altijd een tand- en groefverbinding op alle zijden waardoor plaatsing eenvoudig gaat. Je kan deze zwevend plaatsen of verlijmen. Let wel op: bij een zwevend geplaatste parketvloer zal je meer loopgeluiden horen.
Dit soort vloeren zijn goedkoper dan massief parket. Een bijkomend voordeel is de eenvoudige en stofvrije plaatsing van de vloer en het behouden van het warme gevoel van een houten vloer, ondanks dat andere lagen samengesteld zijn uit andere lagen.
Fineerparket bestaat ook uit meerlagig parket, maar de toplaag is veel dunner (tot maximaal 2.5mm) waardoor het wel goedkoper is dan massief parket, maar opschuren is hier dan geen mogelijkheid meer. De vloersterkte wordt bepaald door de stabiliserende onderlaag waardoor zachtere houtsoorten mogelijk zijn om te gebruiken. Een bijkomend voordeel van fineerparket is de eenvoudige plaatsing: zoals bij laminaat kunnen er kliksystemen gebruikt worden.
Het meest verkochte parket is vandaag de dag lamelparket. Dit zijn samengestelde delen of planken die vanaf de fabriek onbehandeld, geolied of gelakt zijn. Hierdoor is veelal verdere afwerking thuis niet nodig.
Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via de offertepagina.
3. Laminaatparket / Synthetisch parket
Dit is eigenlijk een heel ander soort vloer. Het bestaat uit meerlagige planken waarop vervolgens een decoratieve toplaag wordt gelegd. Dit kan een reproductie zijn van een parketvloer, maar andere motieven zijn perfect mogelijk.
Laminaat is onderhoudsvriendelijk en goed bestand tegen vlekken of beschadigingen. De prijs is het grootste voordeel, er zal minder lawaaihinder zijn dan bij een andere houten parketvloer en de plaatsing is eenvoudig. Lees hier meer over laminaat.
Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via de offertepagina.
Parket: houtsoorten
Welk type houtsoort en waar je deze plaatst zal in de eerste plaats bepaald worden door je eigen smaak en de uitstraling die je aan een bepaalde kamer wilt geven. Technische eigenschappen van een houtsoort zullen natuurlijk ook een rol spelen in de uiteindelijke keuze. We geven kort een overzicht van populaire houtsoorten voor parketvloeren.
- Eik: De grove en golvende nerf in combinatie met zijn specifieke kleur is altijd al zeer geliefd geweest.
- Bamboe: Dit noemt men ecologisch parket en het heeft een uniek en trendy design. De knopenstructuur zorgt er voor dat deze houtsoort zeer geschikt is voor decoratieve doeleinden.
- Notelaar: Deze houtsoort heeft een fijne nerf, heeft mooie tekeningen en met de lichtbruine tot warmte donkerbruine kleur heb je een sfeervolle vloer die zeer glad kan afgewerkt worden.
- Wengé: Dit is een donkere (naar zwart toe) houtsoort die het best kan gebruikt worden in ruimtes waar een contrast nodig is. Het neemt nauwelijks vocht op en kan in diverse patronen gelegd worden.
- Zebrano: Zoals de naam al doet vermoeden, heeft deze een strepenpatroon die aan zebra’s doet denken.Het is een vaste maar ook sterke houtsoort die past in een wild interieur.
- Jotabo: Deze houtsoort is wat minder bekend, maar deze harde houtsoort heeft levendige en diepgaande rode kleuren en nuances die je interieur zeker extra stijl kan meegeven.
- Teak: Dit is wel een bekende houtsoort, al was het maar als hout voor meubilair buitenshuis. Teak is heeft een donkergoud tot roodachtig bruine kleur en is voorzien van een strakke draad en natuurlijke oliën.
- Merbau: Deze houtsoort is harder als eik, roodbruin van kleur en kan wel donkerder worden bij blootstelling aan zonlicht.
- Esdoorn: De maple of de esdoorn is een lichtkleurige houtsoort die na verloop van tijd meer in de richting van goudgeel zal kleuren. Het is wel een stuk gevoeliger aan luchtvochtigheid dan andere houtsoorten.
- Grenen: Deze houtsoort geeft je het gevoel van de natuur zeker mee. Ze zijn relatief goedkoop en zijn meestal verkrijgbaar in brede planken. De kleur is geelachtig, maar de noesten in het hout maken het wel uniek.