Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vloerbekleding.net Info, inspiratie & prijsadvies over vloerbedekking.
Vergelijk meer dan 1250+ vloer experten online!
header image
Vloerbekleding.net

Parket en vloerverwarming

Niet elke houtsoort is geschikt om te combineren met vloerverwarming. Het is echter onterecht om te denken dat parket niet met vloerverwarming zou gecombineerd kunnen worden. Het vereist wel dat je rekening moet houden met een aantal bijkomende voorwaarden, maar combineren is meestal wel perfect mogelijk. Lees in dit artikel waarop je moet letten wanneer je deze twee wil combineren. Ontvang je liever meteen professioneel advies? Maak dan gebruik van onze gratis offertedienst.

 

 

Parket & vloerverwarming: welke houtsoorten

Parket, houten vloeren in het algemeen, en vloerverwarming blijken schijnbaar geen goede combinatie te zijn. Toch kun je ze zeker samen in jouw woning integreren. Er dient echter rekening gehouden te worden met het soort hout. Let wel dat er een bijkomende thermische weerstand zal zijn door de warmte-isolerende functie van hout. De warmteweerstand zal dus hoger zijn in vergelijking met bijvoorbeeld een tegelvloer. Het resultaat is dat de vloerverwarming minder efficiënt wordt.

In combinatie met vloerverwarming worden zachte en zogenaamde ‘nerveuze’ houtsoorten afgeraden. Ook hout met onregelmatige draad of sterke draadafwijkingen gebruik je beter niet. Dit omdat ze kunnen scheeftrekken of scheurtjes gaan vertonen.

Vloerverwarming samen met een houten vloer wordt het best toegepast worden in gebouwen die goed geïsoleerd zijn. Het kan perfect dienen als basisverwarming in combinatie met convectoren voor piekverwarming. Kies dan ook voor een houten parketvloer met een gelijmde plaatsing. De warmteoverdracht is hier optimaal.

 

Wanneer is de combinatie mogelijk?

In eerste instantie moet je nagaan of je systeem van vloerverwarming gecombineerd mag worden met een houten vloer. Een expert zal je hierin zeker kunnen verder helpen indien je zelf niet alles begrijpt wat op de technische fiche terug te vinden is.

De chape die over de verwarmingsbuizen wordt aangebracht moet toch zeker 3 centimeter dik zijn. De chape moet ook een week per centimeter kunnen drogen. De luchtvochtigheid mag maximaal 2.5% zijn bij cementgebonden dekvloeren.

Wanneer je parket wil plaatsen, dan moet deze acclimatiseren: de houten stroken moeten toch zeker 5 dagen in hun verpakking rusten op de plaats waar je ze zal plaatsen. Daarbij is het ook nodig om 48 uur voor de plaatsing de vloerverwarming uit te zetten en je dient er rekening mee te houden dat de de temperatuur niet mag zakken onder 18° Celsius.

Vermijd tapijten wanneer er gebruik wordt gemaakt van vloerverwarming. Het zal er voor zorgen dat de warmte moeilijker afgezet wordt en het rendement van de vloerverwarming zal hierdoor ook dalen.

 

TIP: vertrouw op de expertise van een ervaren vakman

Je ziet dat je best met veel elementen rekening moet houden wanneer je parket wenst te combineren met vloerverwarming. Uiteindelijk kan een vakman je het beste bijstaan in jouw zoektocht. Niet alleen kan hij je adviseren over de meest geschikte houtsoorten, maar hij verzekert je bovendien ook van een mooi aangelegde parketvloer.

Vakman nodig? Vraag vrijblijvend offertes op maat van jouw situatie aan bij erkende installateurs kan via de offertepagina.

 

parket-vloerverwarming

 

 

Offertes voor parket / laminaat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers