Een vinyl vloer leggen.

vinyl vloer leggen
Je staat op het punt om vinyl te leggen, maar je kan nog wat extra infomatie of tips gebruiken? Lees gerust verder en hopelijk helpen we je bij de plaatsing van je prachtige nieuwe vinyl vloer.

Bij de plaatsing van een vinyl vloer moet rekening gehouden worden met een aantal zaken. Zo moet de ondervloer vlak, droog, proper en vrij van scheuren zijn. Voldoet de ondergrond niet aan deze vereisten? Dan leg je de vloer beter nog niet, maar neem je de nodige acties zoals bijvoorbeeld het egaliseren of isoleren van de ondervloer.

Het wordt algemeen afgeraden om een vinylvloer bovenop een oude vinyl, laminaat, parket of keramische tegels te leggen. De kans op een ‘doordruk’ is daarbij immers relatief hoog.

De plaatsing op zich is eigenlijk niet zo moeilijk. Het enige wat je moet kunnen is een tapijtsnijder vlot gebruiken. Een professional garandeert echter toch voor een perfecte afwerking. Ondertussen is het ook mogelijk om vinylvloeren te kopen die werken met een uniek kliksysteem, zoals dat ook het geval is bij laminaat. Het bijkomend voordeel hiervan is dat er geen lijm meer nodig is.

 

Inhoud van het artikel:

 

Vinyl vloer plaatsen: benodigdheden.

Voor we aan de slag gaan, moet je zeker zijn dat je alle benodigdheden bij de hand hebt:

 • Vloerlijm
 • Tweezijdige tape
 • Hardboard of MDF-platen (optioneel)
 • Vulmiddel
 • Breekmes
 • Profielmal
 • Rolmeter
 • Hamer
 • Drevel
 • Stalen liniaal
 • Lijmkam

 

Vinyl vloer plaatsen: ondergrond.

De ondergrond is heel belangrijk, want oneffenheden zullen snel zichtbaar zijn in het vinyl. Je moet er dus voor zorgen dat de ondervloer effen, proper en droog is. Hoe gladder de ondervloer, hoe mooier het vinyl zal komen te liggen.

 • Houten Ondervloer? Controleer dan eerst op loszittende onderdelen. Uitstekende nagels kan je in het hout slaan met hamer en drevel. Let wel op dat als je planken met groeven als ondergrond gebruikt, vrij snel zichtbaar zal zijn in je vinyl vloerbekleding; Hoe gladder de ondergrond hoe beter.
 • Betonnen ondervloer? Controleer of er gaatjes of scheuren zijn en vul deze met een geschikt vulmiddel.
 • Erg ongelijke vloer? Die kan je afdekken met MDF-platen. Hou er wel rekening mee dat de vloer verhoogt en je eventueel de deuren een stuk moet inkorten.

 

Het vinyl plaatsen.

De rol vinyl moet je op zo’n manier uitrollen zodat het overtollige vinyl tegen de wanden naar omhoog komt. Indien de kamer te breed is voor de rol, dan moet je verschillende banen aanleggen. Leg deze over elkaar zodat eventuele motieven met elkaar aansluiten. Snij het overtollige deel dan weg met een stanleymes zodanig dat ze perfect naast elkaar kunnen liggen.

Bij het snijden van de randen, zorg er dan voor dat er ongeveer 5 centimeter teveel overblijft. In de hoeken kan je diagonaal snijden zodat het naadloos past. Voorzie ook dat deurposten en verwarmingsbuizen er worden uitgesneden, eventueel kan je hiervoor een profielmal gebruiken. Alles klaar? Dan kan je nu het vinyl op maar snijden.

voorbeelden novilon

Werk je in een kleine ruimte (max. 12 tot 20 vierkante meter)? Dan moet je het vinyl in principe niet vast te plakken, behalve bij de randen, deuren, dorpels en naden. Hiervoor kan je een tweezijdige tape gebruiken. Wordt het vinyl druk gebruikt? Dan doe je er wel goed aan om deze volledig te verlijmen.

Voor grotere ruimte moet het vinyl wel vastgeplakt worden met lijm. Sla het tot over de helft en strijk met een lijmkam de lijm uit over de ondergrond. Daartegen moet je het vinyl stevig aandrukken. De andere helft doe je vervolgens op dezelfde manier.
Naden tussen verschillende banen of tussen het vinyl en de muur kan je opdichten met een vloeibaar vulmiddel.

Overzicht lijmsoorten:

Lijmsoort Kenmerken
Vloerlijm universeel
 • Geschikt voor alle soorten vinyl
 • Ondergrond: schoon (stof- en vetvrij), droog,scheurvrij, vlak en vast.
 • Geschikt voor vloerverwarming
 • Vochtbestendig
 • Belastbaar na 24 uur
 • Oplosmiddelvrij
Thomsit Tex
 • Geschikt voor alle soorten vloerbedekking
 • Ondergrond: droog, schoon, vetvrij en vast
 • Na 24 uur te belopen
 • Geschikt voor vloerverwarming
 • Oplosmiddelvrij
Dubbelzijdige tape
 • Geschikt voor alle soorten/diktes vinyl; waarbij de tape wel weekmakerbestendig moet zijn, anders ontstaan er verkleuringen in het vinyl
 • Ondergrond: droog, schoon, vetvrij en vast
 • Direct te belopen

 

Vinyltegels plaatsen.

novilon vinyl tegels voorbeeldVinyl vloertegels kan je perfect op een andere vloer aanbrengen. Daarvoor is er keuze uit verschillende vinyl tegels die ook gelijmd kunnen worden.

Sommige vinyltegels zijn zelfklevend. Dat is gemakkelijk, want dan moet je geen lijm gebruiken. Rollen vinyl zijn moeilijker te plaatsen dan vinyltegels, want deze laatste zijn veel makkelijker om op maat te snijden.

Werkwijze plaatsing vinyltegels.
De plaatsing van vinyltegels vergt een iets andere werkwijze. Eerst moet je het midden van de kamer bepalen. Van daaruit leg je de tegel naar een van de hoeken toe. Tip: Leg de tegels eerst uit zonder te lijmen! Wanneer alle tegels op de juiste plaats liggen, kan je ze vasthechten.
De reden voor deze werkwijze is dat je moet vermijden dat er zicht een smalle strook aan de muur vormt, want dat oogt niet mooi.
Vinyltegels hebben meestal een strook zelfklevende tape op de achterzijde. Dat maakt het werk aan stuk makkelijker: eerst doe je het papier weg van de zelfklevende strook en vervolgens druk je de tegel aan.

Tips:
Je kan ook eens rondkijken om een vloerroller te huren om uw vinyl perfect glad te strijken. Voorbeeld waar je dit wellicht kan vinden is huurland.
Vinyltegels plaatsen kan je best doen als het niet te warm is. Laat dus zeker verwarming achterwege bij het plaatsen van je nieuwe vloer. Op die manier bekom je het beste resultaat.

Vinyl vloer verwijderen.

Heb je een vinyl vloer, maar wil je deze vervangen door een andere vloerbedekking? De kans is groot dat je deze moet verwijderen als het nieuwe materiaal niet op een bestaande vloer mag geplaatst worden (of als er geen ruimte genoeg is).
Het vinyl los snijden met een mes is de methode dat het meeste wordt gebruikt. Er zijn ook andere manieren om uw vinyl vloer effectief te verwijderen.

Vinyl vloer verwijderen met een mes.

Het best snij je met het mes voor in repen van ongeveer 12 tot 15 centimeter breed. Op die manier kan makkelijk de lijm onder het vinyl losgemaakt worden. Dit moet dan reepje per reepje gebeuren.
Is de lijm hardnekkig? Dan kan volgende tip je misschien verder helpen: Neem een groot stuk zilverpapier, leg het op de grond en verwarm het even door er met een strijkijzer overheen te gaan. De lijm wordt op die manier opgewarmd, soepeler en is makkelijker te verwijderen.

Eens de vinyl vloer is weggehaald, dan zullen er nog restanten op de ondergrond blijven. Deze kan je dan met een plamuurmes of ander geschikt materiaal weghalen. Er bestaan leukere dingen dan dat, maar het is wel belangrijk in functie van de nieuwe vloer dat je wilt leggen. De oppervlakte van de ondergrond moet effen zijn, ongeacht welk type vloer je wilt plaatsen.

Vinyl vloer offerte

vinyl vloer offertes Een vinyl vloer laten plaatsen door een vakman? Vraag nu gratis en vrijblijvend een offerte aan en ontvang van maximaal 4 vakmannen een offerte op maat. ⇒ Lees artikel

Vinyl vloer onderhouden

vinyl vloerbedekking onderhouden Het onderhoud van een novilon vloer is zeer makkelijk. Bekijk onze tips bij het onderhouden voor een optimale levenduur van je vinyl vloer. ⇒ Lees artikel

Vinyl / Novilon vloer info

vinyl vloer info Een vinyl vloer, wat is het juist, hoe is de opbouw en hoeveel soorten zijn er? Leer meer over de mogelijkheden van novilon als vloerbekleding. ⇒ Lees artikel

Vinyl vloer leggen

vinyl vloer plaatsen Een vinyl vloer (of vinyl vloertegels) leggen is op zich niet zo moeilijk, maar je leest beter wel eens onze tips door om van start te kunnen gaan. ⇒ Lees artikel

Vinyl voordelen en nadelen

Vinyl voordelen en nadelen overzicht Vinyl is trendy, onderhoudsvriendelijk en goedkoop, maar heeft novilon ook andere voordelen? Zijn er ook nadelen aan verbonden? ⇒ Lees artikel