Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vloerbekleding.net Info, inspiratie & prijsadvies over vloerbedekking.
Vergelijk meer dan 1250+ vloer experten online!
header image
Vloerbekleding.net

Trapbekleding: FAQ

Vind je op onze website niet helemaal wat je zoekt? Zit je nog met bepaalde vragen die je tot nu toe onbeantwoord ziet? Dan proberen wij je met dit artikel tegemoet te komen. Hierin vind je enkele van de meest gestelde vragen over trappen. Zoek je eerder vrijblijvend advies? Dan kun je altijd gratis een vakman raadplegen.

 

 

Vraag 1: op welke zaken moet ik letten bij trappen?

Er zijn inderdaad veel factoren waarmee je rekening moet houden als je een trap gaat renoveren of een nieuwe trap gaat plaatsen. Het is belangrijk dat je op voorhand goed weet welk type trap je wilt, en daarvoor dien je al zicht te hebben over de indeling van je interieur. Daarnaast moet je ook er rekening mee houden dat de doorloophoogte (dit is het verschil tussen de trap en het hoger gelegen plafond) ruim genoeg is. Deze moet minimaal 2 meter bedragen.

Misschien denk je hier niet in eerste instantie aan, maar voorzie dat er ruimte genoeg is tussen de handgreep en de balustrades. Logischerwijze dien je er ook rekening mee te houden dat de treden voldoende loopbreedte hebben.

Er zijn nog meer zaken waarmee je rekening moet houden.

 

Vraag 2: hoe herstel ik een krakende trap?

Als je trap kraakt, kan dit aan verschillende oorzaken liggen. Slijtage van het hout, losliggende treden, … zijn maar enkele voorbeelden. In eerste instantie dien je na te gaan wat een de oorzaak van het gekraakt ligt; Aan de hand hiervan dien je een oplossing te bepalen.

  • Stootboorden: De tegentreden (= de stootboorden) kunnen de oorzaak zijn. Het gekraak komt dan voor uit kieren. Gebruik een breekijzer tussen de tegentrede en de trede en wrik de trede een stuk omhoog. Haal het vuil weg met een plamuurmes en spuit er houtlijm in. Dan sla je het stootbord en de trede terug op elkaar en nagel je ze vast. Je kan ook talkpoeder tussen de kieren strooien om de wrijving te verkleinen. Het gekraak zal dan afnemen maar zal nooit echt verdwijnen.
  • Trapboom: De basis van de trap noemen we de trapboom. Hierop worden de treden en stootborden vastgemaakt. Als de trapboom te ver van de muur afwijkt, ontstaan er kieren. Vul deze op met wiggen en zet ze vast met houtlijm. Om tot een mooi eindresultaat te komen, werk je de bovenkant af met een latje.
  • Onderkant van de trap: Gebruik houtverbinders of een hoekverbinder om voor een extra versteviging te zorgen tussen de onderste treden en het onderste stootbord.
  • Droogte van de trap: Centrale verwarming en goede isolatie kunnen ook een trap ‘uitdrogen’. Je kan de trap dan met olie of boenwas behandelen om het gekraak te doen afnemen. Je moet wel enkele weken wachten om resultaat te kunnen opmerken, omdat het hout de kans moet krijgen terug op te zwellen.

 

Vraag 3: hoe behandel je een trap in meranti?

De veel gebruikte plaatsen van een trap zullen na verloop van tijd afslijten. Misschien kan dit resulteren in donkere plekken. Als je de trap lichtjes schuurt, zal je daaronder de oorspronkelijke kleur terugvinden. Hierna kan je vernis of olie aanbrengen om de trap te beschermen.

 

Vraag 4: hoe verwijder ik vernis van mijn trap?

Vernis van een oude trap verwijderen kan het best met een afbijtmiddel. Gebruik een plamuurmes of verfkrabber om de losgeweekte bovenlaan te verwijderen. Vervolgens dien je de trap op te schuren met een fijnkorrelig schuurpapier om er voor te zorgen dat verdere afwerkingslagen goed in het hout doordringen.

 

Vraag 5: trap vernissen voor of na de plaatsing?

Het is beter om de trap NA de plaatsing te vernissen. Indien er bij het plaatsen kleine beschadigingen zouden zijn, dan kan dit met het vernissen worden opgevangen.

 

Vraag 6: trap oliën voor of na de plaatsing?

De trap oliën kan zowel voor als na de plaatsing gebeuren.

 

Vraag 7: hoe oud traptapijt verwijderen?

Het verwijderen van een oud trap tapijt kan een arbeidsintensieve klus zijn. Probeer het eerst met warm water of cola. We hebben hier een uitgebreider artikel staan voor de doe-het-zelvers.

 

Vraag vrijblijvend advies bij een ervaren vakman

Blijf je na het lezen van deze vragen wat op jouw honger zitten? Of heb je nog een heleboel bijkomende vragen te stellen? Dan kun je rekenen op de expertise van een ervaren vakman. Hij beschikt over heel wat technische know-how en ervaring waardoor hij je te woord kan staan.

Van plan om jouw trap te laten renoveren, bekleden,…? Vraag dan vrijblijvend offertes aan bij verschillende erkende vakmannen in jouw buurt. Maak gebruik van het onderstaande offerteformulier.

 

 

Trapbekleding faq

 

Offertes voor trapbekleding / traprenovatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde trappenmaker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde trappenmakers