Vloerbekleding.net

Trapbekleding en Traprenovatie: Vraag en antwoord.

Een vraagje over trappen? Wij hebben ons best gedaan om enkele veel voorkomende vragen te bundelen in dit artikel. Op deze vragen kan je alvast een antwoord vinden:

 

Op welke zaken moet ik letten bij trappen?

Er zijn inderdaad veel factoren waarmee je rekening moet houden als je een trap gaat renoveren of een nieuwe trapgaat plaatsen. Het is belangrijk dat je op voorhand goed weet welk type trap je wilt, en daarvoor dien je al zicht te hebben over de indeling van je interieur. Daarnaast moet je ook er rekening mee houden dat de doorloophoogte (dit is het verschil tussen de trap en het hoger gelegen plafond) ruim genoeg is. Deze moet minimaal 2 meter bedragen.

Misschien denk je hier niet in eerste instantie aan, maar voorzie dat er ruimte genoeg is tussen de handgreep en de balustrades. Logischerwijze dien je er ook rekening mee te houden dat de treden voldoende loopbreedte hebben.

Er zijn nog meer zaken waarmee je rekening moet houden.

 

Hoe herstel ik een krakende trap?

Als je trap kraakt, kan dit aan verschillende oorzaken liggen. Slijtage van het hout, losliggende treden, … zijn maar enkele voorbeelden. In eerste instantie dien je na te gaan wat een de oorzaak van het gekraakt ligt; Aan de hand hiervan dien je een oplossing te bepalen.

Stootboorden: De tegentreden (= de stootboorden) kunnen de oorzaak zijn. Het gekraak komt dan voor uit kieren. Gebruik een breekijzer tussen de tegentrede en de trede en wrik de trede een stuk omhoog. Haal het vuil weg met een plamuurmes en spuit er houtlijm in. Dan sla je het stootbord en de trede terug op elkaar en nagel je ze vast. Je kan ook talkpoeder tussen de kieren strooien om de wrijving te verkleinen. Het gekraak zal dan afnemen maar zal nooit echt verdwijnen.

Trapboom: De basis van de trap noemen we de trapboom. Hierop worden de treden en stootborden vastgemaakt. Als de trapboom te ver van de muur afwijkt, ontstaan er kieren. Vul deze op met wiggen en zet ze vast met houtlijm. Om tot een mooi eindresultaat te komen, werk je de bovenkant af met een latje.

Onderkant van de trap: Gebruik houtverbinders of een hoekverbinder om voor een extra versteviging te zorgen tussen de onderste treden en het onderste stootbord.

Droogte van de trap: Centrale verwarming en goede isolatie kunnen ook een trap ‘uitdrogen’. Je kan de trap dan met olie of boenwas behandelen om het gekraak te doen afnemen. Je moet wel enkele weken wachten om resultaat te kunnen opmerken, omdat het hout de kans moet krijgen terug op te zwellen.

 

Van plan om jouw trap te laten renoveren, bekleden, … Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie en wensen. Vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende vakmannen kan via de offertepagina.

 

Hoe behandel je een Meranti trap?

De veel gebruikte plaatsen van een trap zullen na verloop van tijd afslijten. Misschien kan dit resulteren in donkere plekken. Als je de trap lichtjes schuurt, zal je daaronder de oorspronkelijke kleur terugvinden. Hierna kan je vernis of olie aanbrengen om de trap te beschermen.

 

Vernis van een trap verwijderen?

Vernis van een oude trap verwijderen kan het best met een afbijtmiddel. Gebruik een plamuurmes of verfkrabber om de losgeweekte bovenlaan te verwijderen. Vervolgens dien je de trap op te schuren met een fijnkorrelig schuurpapier om er voor te zorgen dat verdere afwerkingslagen goed in het hout doordringen.

 

Trap vernissen voor of na de plaatsing?

Het is beter om de trap NA de plaatsing te vernissen. Indien er bij het plaatsen kleine beschadigingen zouden zijn, dan kan dit met het vernissen worden opgevangen.

 

Trap olien voor of na de plaatsing?

De trap olien kan zowel voor als na de plaatsing gebeuren.

 

Hoe oud traptapijt verwijderen?

Het verwijderen van een oud trap tapijt kan een arbeidsintensieve klus zijn. Probeer het eerst met warm water, of Cola. We hebben hier een uitgebreider artikel staan voor de doe het zelvers.

 

Offertes voor trapbekleding / traprenovatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde trappenmaker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde trappenmakers

 

 

 

trappen

Traprenovatie offerte

Uw trap laten plaatsen, bekleden of renoveren door een vakman? Ontvang van maximaal 4 vakmannen een offerte met slechts 1 aanvraag.
⇒ Lees artikel

trapbekleding laminaat

Soorten trapbekleding

Er zijn veel materialen waarmee je je trap kan bekleden. Elk heeft zo zijn eigen voordelen en nadelen. Bekijk een overzicht van materialen.
⇒ Lees artikel

trapbekleding

Vraag en Antwoord

Vragen over trappen, traprenovatie of trapbekleding? Dan kan je hier misschien het antwoord vinden. We trachten zoveel mogelijk vragen te …
⇒ Lees artikel

trappen

Prijzen traprenovatie

Hoeveel betaal je voor een nieuwe trap of traprenovatie? Prijzen zijn vaak afhankelijk van de klus en het type trap dat je hebt of wenst te plaatsen …
⇒ Lees artikel

wenteltrap

Voor de klussers

Ga je zelf aan de slag met je trap? Bekijk dan enkele van onze tips om u verder te helpen, bijvoorbeeld in het voorbereiden of verwijderen van …
⇒ Lees artikel

eiken trap

Trappen: voorbeelden

Visualiseren is wellicht nog de beste methode om te bepalen wat voor trap je eigenlijk wilt, of welke richting je uit wil gaan. Doe in deze sectie inspiratie op. ⇒ Lees artikel