Vinylvloer leggen: werkwijze
Een vinyl vloer leggen moet op een correcte manier gebeuren om een mooi en kwalitatief resultaat te garanderen. Hoe leg je een vinyl vloer? Waarop moet je letten? Hoeveel kost het? En kan je het zelf of laat je de klus beter over aan een vakman? Lees er alles over in dit artikel.
Ga snel naar:
Vinyl vloer op rol plaatsen
Vinyltegels plaatsen
Zelf plaatsen of laten plaatsen?
Offertes
Vinyl vloer plaatsen: benodigdheden
Voor we aan de slag gaan, moet je zeker zijn dat je alle benodigdheden bij de hand hebt:
- Vloerlijm
- Tweezijdige tape
- Hardboard of MDF-platen (optioneel)
- Vulmiddel
- Breekmes
- Profielmal
- Rolmeter
- Hamer
- Drevel
- Stalen liniaal
- Lijmkam
Werkwijze vinyl vloer op rol plaatsen
Het leggen van een vinyl vloer verloopt doorgaans in volgende stappen:
STAP 1: ondergrond voorbereiden
De ondergrond is heel belangrijk, want oneffenheden zullen snel zichtbaar zijn in het vinyl. De ondervloer moet daarom vlak, droog, proper en vrij van scheuren zijn. Hoe gladder de ondervloer, hoe mooier het vinyl zal komen te liggen.
Het wordt algemeen afgeraden om een vinylvloer bovenop een oude vinyl, laminaat, parket of keramische tegels te leggen. De kans op een ‘doordruk’ is daarbij immers relatief hoog. In dat geval tref je beter eerst de nodige voorbereidingen door het egaliseren of isoleren van de ondervloer. Je kan de ondervloer ook afdekken met MDF-platen. Hou er wel rekening mee dat je de vloer dan verhoogt waardoor je eventueel de deuren een stuk moet inkorten.
Enkele extra aandachtspunten per type ondervloer:
- Houten ondervloer: controleer eerst op loszittende onderdelen. Uitstekende nagels kan je in het hout slaan met een hamer en drevel. Let wel op dat als je planken met groeven als ondergrond gebruikt. Deze zullen snel zichtbaar zijn door de vinyl vloerbekleding. Daarom kan je de houten vloer beter eerst voorbereiden en glad maken door er egaline, osb-platen, … op aan te brengen.
- Betonnen ondervloer: controleer of er gaatjes of scheuren zijn en vul deze met een geschikt vulmiddel.
Let op, het is als doe-het-zelver niet altijd makkelijk om correct te oordelen over de ondergrond en te bepalen of deze nog voorbereid moet worden of niet. Een vakman kan je hierover gepast adviseren en bepalen welke voorbehandeling het meest geschikt is voor de aanwezige ondergrond. Let op, de meningen kunnen verschillen per vakman. Je vergelijkt daarom best voorstellen van verschillende plaatsers. Zo krijg je een beter beeld van de mogelijkheden. Ontvang en vergelijk vrijblijvend voorstellen via de offertepagina.
STAP 2: vinyl vloer leggen
De plaatsing op zich is eigenlijk niet zo moeilijk. Het enige wat je moet kunnen is een tapijtsnijder vlot gebruiken.
De rol vinyl moet je op zo’n manier uitrollen zodat het overtollige vinyl tegen de wanden naar omhoog komt. Indien de kamer te breed is voor de rol moet je verschillende banen aanleggen. Leg deze over elkaar zodat eventuele motieven met elkaar aansluiten. Snij het overtollige deel dan weg met een stanleymes zodanig dat ze perfect naast elkaar kunnen liggen.
Bij het snijden van de randen moet je ervoor zorgen dat er ongeveer 5 centimeter teveel overblijft. In de hoeken kan je diagonaal snijden zodat het naadloos past. Voorzie ook dat deurposten en verwarmingsbuizen worden uitgesneden, eventueel kan je hiervoor een profielmal gebruiken. Alles klaar? Dan kan je nu het vinyl op maat snijden.
Werk je in een kleine ruimte (max. 12 tot 20 vierkante meter)? Dan moet je het vinyl in principe niet vast plakken, behalve bij de randen, deuren, dorpels en naden. Hiervoor kan je een tweezijdige tape gebruiken. Wordt het vinyl druk gebruikt? Dan doe je er wel goed aan om deze volledig te verlijmen.
Voor grotere ruimte moet het vinyl sowieso vastgeplakt worden met lijm. Daarvoor strijk je de lijm met een lijmkam uit over de ondergrond. Daartegen moet je het vinyl stevig aandrukken. Naden tussen verschillende banen of tussen het vinyl en de muur kan je opdichten met een vloeibaar vulmiddel.
TIP: ondertussen is het ook mogelijk om vinylvloeren te kopen die werken met een uniek kliksysteem, zoals dat ook het geval is bij laminaat. Het bijkomend voordeel hiervan is dat er geen lijm meer nodig is.
Werkwijze vinyltegels plaatsen
Vinyl vloertegels kan je perfect op een andere vloer aanbrengen. Daarvoor is er keuze uit verschillende vinyl tegels die ook gelijmd kunnen worden. Sommige vinyltegels zijn zelfklevend. Dat is gemakkelijk, want dan moet je geen lijm gebruiken. Rollen vinyl zijn moeilijker te plaatsen dan vinyltegels, want deze laatste zijn veel makkelijker om op maat te snijden.
STAP 1: bepaal de plaats
De plaatsing van vinyltegels vergt een iets andere werkwijze. Eerst moet je het midden van de kamer bepalen. Van daaruit leg je de tegel naar een van de hoeken toe. De reden voor deze werkwijze is dat je moet vermijden dat er zicht een smalle strook aan de muur vormt, want dat oogt niet mooi.
Tip: leg de tegels eerst uit zonder te lijmen! Wanneer alle tegels op de juiste plaats liggen, kan je ze vasthechten:
STAP 2: tegels bevestigen
Vinyltegels hebben meestal een strook zelfklevende tape op de achterzijde. Dat maakt het werk aan stuk makkelijker: eerst doe je het papier weg van de zelfklevende strook en vervolgens druk je de tegel aan.
Tip: je kan ook eens rondkijken om een vloerroller te huren om je vinyl perfect glad te strijken. Vinyltegels plaatsen kan je bovendien best doen als het niet te warm is. Laat dus zeker verwarming achterwege bij het plaatsen van je nieuwe vloer. Op die manier bekom je het beste resultaat.
Vinyl vloer of tegels zelf plaatsen of laten plaatsen?
Bij een correcte plaatsing van vinyl vloeren komt heel wat kijken. Denk aan de juiste voorbereiding van de ondergrond, het op maat snijden van het vinyl, het kiezen van de juiste soort lijm, een correcte bevestiging om vochtproblemen, bubbels of loskomende stukken te vermijden, …
Om jezelf te verzekeren van een mooi en kwalitatief resultaat laat je de plaatsing van je vinyl vloer best over aan een gespecialiseerde plaatser. Deze werkt met professioneel materiaal en weet precies hoe hij te werk moet gaan en met welke factoren hij daarbij rekening moet houden. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw project via de offertepagina.
Overzicht lijmsoorten
Lijmsoort | Kenmerken |
---|---|
Vloerlijm universeel |
|
Thomsit Tex |
|
Dubbelzijdige tape |
|
Vinyl vloer verwijderen met een mes
Heb je een vinyl vloer, maar wil je deze vervangen door een andere vloerbedekking? Dan kan je de vinyl vloer beter eerst verwijderen alvorens de nieuwe vloerbekleding te plaatsen.
Het best snij je met het mes voor in repen van ongeveer 12 tot 15 centimeter breed. Op die manier kan makkelijk de lijm onder het vinyl losgemaakt worden. Dit moet dan reepje per reepje gebeuren.
Is de lijm hardnekkig? Dan kan volgende tip je misschien verder helpen: Neem een groot stuk zilverpapier, leg het op de grond en verwarm het even door er met een strijkijzer overheen te gaan. De lijm wordt op die manier opgewarmd, soepeler en is makkelijker te verwijderen.
Eens de vinyl vloer is weggehaald, dan zullen er nog restanten op de ondergrond blijven. Deze kan je dan met een plamuurmes of ander geschikt materiaal weghalen. Er bestaan leukere dingen dan dat, maar het is wel belangrijk in functie van de nieuwe vloer dat je wilt leggen. De oppervlakte van de ondergrond moet effen zijn, ongeacht welk type vloer je wilt plaatsen.