Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vloerbekleding.net Info, inspiratie & prijsadvies over vloerbedekking.
Vergelijk meer dan 1250+ vloer experten online!
header image
Vloerbekleding.net

Vinylvloer: voordelen en nadelen

Een vinyl vloer is trendy, er zijn veel mogelijkheden, het is budgetvriendelijk, maar zijn dit de enige voordelen van deze vloerbedekking of heeft vinyl nog meer interessante eigenschappen? We geven een kort overzichtje.

Ga snel naar:
Voordelen
Nadelen
Offertes ontvangen

 

Voordelen van een vinyl vloerbekleding

 1. Onderhoudsvriendelijk

  Vinyl is makkelijk te onderhouden. Ze zijn olie- en vetafstotend en schoonmaken kan door gewoon met een natte dweil erover heen te gaan. Om de vinyl vloer in goede staat te houden, kan je de vloer maandelijks of jaarlijks boenen met een speciaal product. Hoe vaak dit nodig is, hangt volledig af hoe intensief de vinyl vloer gebruikt wordt.

 2. Goedkoop

  Een vinyl vloer is goedkoop in vergelijking met andere vloerbedekkingen. De prijzen kunnen wel sterk variëren afhankelijk van het materiaal, de dikte, de slijtvastheid en de mate waarin de vloer geluidsisolerend werkt.

  Gemiddeld variëren de prijzen tussen € 30 en 45 pr m² (excl. plaatsing). Voor de plaatsing zelf kan je rekenen op gemiddeld € 14 per m². Let op, de prijzen kunnen verschillen van vakman tot vakman. Je vraagt daarom best offertes aan bij 2 à 3 gespecialiseerde plaatsers. Zo kan je makkelijk vergelijken. Ontvang en vergelijk hier vrijblijvend offertes.

 3. Veel uitvoeringsmogelijkheden

  Op esthetisch vlak is een vinyl vloer zeker interessant: zowel imitaties van andere vloeren (vb. houten vloeren zoals parket), als fantasieontwerpen zijn verkrijgbaar. Ook ontwerpen waarbij figuren naadloos in elkaar overlopen zijn mogelijk. Er zijn dus weinig beperkingen op dat vlak. Vinyl vloeren zijn verkrijgbaar in zowel banen, stroken als tegels, en ook de afwerking wordt niet vergeten door de ruime keuze aan decoratieve sierranden, hoeken en plinten. Bovendien kan vinyl vloerbedekking overal geplaatst worden.

 4. Comfortabel gevoel en isolerende werking

  Vinyl vloeren voelen aangenaam warm aan en hebben een geluiddempend effect.

 

Nadelen van een vinyl vloer

 1. Vinyl vloer zijn statisch

  Vinyl vloeren kunnen statische elektriciteit voortbrengen, maar ze kunnen hiertegen geaard worden.

 2. Moeilijk recycleerbaar

  Bij verbranding komen giftige chloorwaterstoffen vrij. Dit gas kan ernstige irritaties van ogen en luchtwegen veroorzaken. Wat recyclage betreft kan het niet altijd even makkelijk hergebruikt worden. In veel gevallen kan een vinyl vloer na verwijdering moeilijk gescheiden worden van de ondergrond omdat deze meestal gekleefd of gegoten wordt. Eventueel kan, indien er niet teveel vermenging is, het materiaal wel gebruikt worden als kern in bijvoorbeeld buizen.

 3. Minder duurzaam in vergelijking met andere vloeren

  Verder dien je er ook rekening mee te houden dat een vinyl vloer minder duurzaam is dan sommige andere vloeren. Tegels en linoleum bijvoorbeeld zijn toch duurzamer.

 4. Hou rekening met kwaliteitsverschillen

  Tussen de verschillende vinyl vloeren bestaan ook grote kwaliteitsverschillen. Het maakt er je keuze dus niet altijd gemakkelijker op. Je dient het type vinyl vloer ook af te stemmen op de gebruiksintensiteit. Dat is echter ook het geval bij vele andere vloeren (zoals bijvoorbeeld bij laminaat).

  TIP: een gespecialiseerde plaatser kan je hierbij gepast adviseren en helpen bij het maken van de juiste keuze. Vergelijk vrijblijvend voorstellen en prijzen op maat van jouw project en wensen via onderstaand offerteformulier.

Vinyl voordelen

 

Offertes voor Vinyl of alternatieven ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers