Vloerbekleding.net

Het onderhoud van een tegelvloer

Onderhouden van tegels

Het onderhouden van vloertegels moet in eerste instantie worden onderverdeeld in drie fases en kan dus afhankelijk zijn in de fase waarin je vloer zich momenteel bevindt:

  • Onderhoud na de plaatsing van de vloer
  • Het normale, wekelijkse onderhoud
  • Het grote (jaarlijkse) onderhoud van een tegelvloer (indien nodig)

Pas gelegde tegels moeten eerst volledig uitgedroogd zijn. Dit kan tot 5 weken duren bij lijm en zelfs oplopen tot 12 weken bij vloeren die in specie gelegd zijn. Dit uitgaande van de meest ideale omstandigheden.

Tijdens deze periode is het mogelijk dat er zoutplekken op de tegels zichtbaar worden. Deze kan je verwijderen door veel te stofzuigen en nat te kuisen met speciale onderhoudsmiddelen.

Soms volstaat het om periodiek (bijvoorbeeld de eerste 4 dagen na het leggen van de vloer) de cementsluier met een vochtige dweil te verwijderen. Uw vloerder zal je hierbij wel kunnen adviseren. Overdrijf hier niet mee, want de voegen moeten tenslotte kunnen uitdrogen.

Pas als alles uitgedroogd is, kan een eventuele beschermingslaag of glanscoating worden aangebracht. De specifieke instructies van het onderhoud na plaatsing zal je meekrijgen van je tegelzetter of de tegel outlet waar je je vloertegels kocht.

Het normale wekelijkse onderhoud is relatief eenvoudig: daar waar nodig stofzuigen en dweilen naar behoefte. Het onderhoudsproduct dat je moet gebruiken zal afhankelijk zijn van de soort tegel dat je hebt liggen. Vermijd bijvoorbeeld zepen die een vettig laagje achterlaten op tegels die geen vocht absorberen.

Geglazuurde tegels zijn eenvoudiger in onderhoud, even dweilen met water en een klein beetje schoonmaakazijn is vaak al voldoende. Let op: niet bij cementtegels aangezien deze zuurhoudende producten zoals azijn, wijn, … niet kunnen verdragen.

Af en toe is een intensiever onderhoud wel nodig. Dit kan driemaandelijks of zelfs jaarlijks zijn indien de vloer het nodig heeft. Hiervoor kan je dan best een krachtigere reiniger gebruiken, maar zo’n intensiefreiniger moet zeker geschikt zijn voor jouw vloer. Behandel steeds kleine oppervlakten en laat deze nooit uitdrogen op de steen. Spoel voldoende na met water om te vermijden dat er restjes van de reiniger op de vloer zouden blijven liggen.

 

Vettige tegelvloer oplossen

Wie last heeft van een vettige tegelvloer, gebruik zeer waarschijnlijk de verkeerde onderhoudsproducten. Vergelijk een keramische vloer het best met een venster om het effect te kunnen inschatten.

Een keramische tegelvloer absorbeert zeer weinig, waardoor deze niet moet gevoed worden met zepen of oliën. Is dat in het verleden wel gebeurd, dan zullen er strepen op de vloer merkbaar zijn en lijkt de vloer vettig.

Om deze vetlaag te verwijderen, zal je op zoek moeten gaan naar een intensiefreiniger. Zulke reiniger zal de vetten oplossen zodat de tegel opnieuw zijn oorspronkelijke uitzicht bekomt. Informeer bij je tegelzetter of in de winkel naar geschikte producten voor jou type vloer.

 

Voegen van tegels onderhouden en verven

Voegen gaan er na verloop van tijd vuil uitzien. Ze bestaan uit een mengeling van water, zand en cement en dienen om de tegels op hun plaats te houden. Ze trekken echter in tegenstelling tot de tegel zelf, wel vuil en vocht aan waardoor onderhoud iets meer moeite vergt.

Zorg er in eerste instantie voor dat de vloer helemaal proper is: voorzie dus eerst een gewone onderhoudsbeurt zoals je altijd doet. Op die manier verzeker je dat de bovenste laag vuiligheid reeds verdwenen is.

Er bestaan tal van manieren om de voegen te reinigen, maar als je van plan bent om de voegen te verven, dan volstaat het om de voegen eerst te reinigen met een schuurspons en schoonmaakmiddel. De bedoeling is vooral om al het vuil weg te krijgen. Bij hardnekkig vuil kan je nog steeds een klein staalborsteltje gebruiken. Laat na het schoonmaken de voegen rustig opdrogen.

Hoe voegenverf moet aangebracht worden, zal afhankelijk zijn van de soort die je aankoopt en de grootte van de voegen. Soms kan het met een verfborsteltje, maar er bestaat ook voegenverf in tubevorm die je dan rechtstreeks aanbrengt op de voeg.
Indien de tegels ongeglazuurd en poreus zijn dan moet je deze wel afplakken voor je begint met het verven van de voegen. Laat na het verven alles even rusten zodat het kan drogen. Raadpleeg de verpakking van de voegenverf om te weten hoe lang de droogtijd bedraagt.

Na het drogen kan je overtollig voegenverf verwijderen met een zachte vochtige spons. Lukt dat niet? Gebruik dan een plastic krabber maar wees voorzichtig zodat je het tegeloppervlak niet beschadigt. Nadien kan je alles opnieuw even afkuisen met een doekje om zeker te zijn dat er geen vuil achterblijft.

Voegen verven is een ideale manier om je voegen van een nieuw kleurtje te voorzien, handig als je ontevreden bent over het uitzicht van de voegen. Het kan ook simpelweg dienen voor een opknapbeurt en je kan zeker kiezen voor een kleur dat het dichtst aansluit de kleur van de bestaande voegen.

 

 

Offertes voor tegelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers

 

 

 


Natuursteen vloerbedekking offerte

Tegelvloer offerte.

Een TEGELVLOER laten plaatsen door een vakman? Vraag nu gratis en vrijblijvend een offerte aan en ontvang maximaal 4 offertes op maat.

⇒ Lees artikel


Soorten vloertegels

Soorten vloertegels

Keramische tegels, natuursteen tegels of cementtegels? Ontdek de verschillende vloertegels met hun eigenschappen, kleuren en beschikbare motieven.

⇒ Lees artikel


Tegelvloer voordelen

Tegelvloer voordelen

Vloertegels zijn duurzaam, sterk en relatief eenvoudig om te onderhouden; Maar zijn er ook nadelen? Alle voor- en nadelen van vloertegels op een rij.

⇒ Lees artikel


tegelvloer

Vloertegel prijzen

Hoeveel kosten vloertegels? Bekijk enkele richtprijzen. Kom ook te weten hoeveel een tegelzetter rekent en hoe je op een vloerder kan besparen.

⇒ Lees artikel

Witte betonvloer

Vloertegel onderhoud

Lees meer over tegelvloer onderhoud en hoe je de voegen netjes kan houden. Voegen schilderen is een leuke tip voor een nieuwe look van je vloer.

⇒ Lees artikel

vloerverwarming

Kapotte tegel herstellen

Kan je een kapotte vloertegel herstellen? Dat is mogelijk, maar soms is het beter om de tegel ineens te vervangen. Lees hier hoe dit moet.

⇒ Lees artikel


vloerverwarming

Vloerverwarming en tegels?

Een tegelvloer voorzien van vloerverwarming is perfect mogelijk, maar je moet rekening houden met diverse zaken om te voorkomen dat de vloer scheurt.

⇒ Lees artikel


tegelvloer wc

Vloertegels

Plavuizen of vloertegels komen voor in diverse soorten en formaten. Lees meer over de meest populaire vloerbedekking in België.

⇒ Lees artikel

vloertegels leggen

Keramische vloertegels

Keramische vloertegels zijn duurzaam, mogelijk in verschillende uitvoeringen, onderhoudsvriendelijk, … Hier alles over de eigenschappen, uitvoeringen en prijzen.
⇒ Lees artikel

vloertegels leggen

Vloertegels leggen

Kan je als doe-het-zelver ook vloertegels leggen? Lees verder en kom te weten volgens een stappenplan waarmee je allemaal rekening moet houden.

⇒ Lees artikel