Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vloerbekleding.net Info, inspiratie & prijsadvies over vloerbedekking.
Vergelijk meer dan 1250+ vloer experten online!
header image
Vloerbekleding.net

Tegelvloer onderhouden

Een tegelvloer is over het algemeen zeer onderhoudsvriendelijk. Doorgaans voldoet regelmatig stofzuigen en dweilen met een aangepast detergent. In dit artikel geven we onderhoudstips voor pas aangelegde vloeren, voor het algemeen onderhoud en het groot onderhoud. Lees hier ook wat je kunt doen aan vettige tegels en hoe je de voeg van jouw tegelvloer netjes kunt houden.

Ga snel naar:
Onderhoud tegelvloer
Oplossen vettige tegelvloer
Onderhoud voegen
Offertes aanvragen

Hoe onderhoud ik een tegelvloer?

Het onderhouden van vloertegels moet in eerste instantie worden onderverdeeld in drie fases en kan dus afhankelijk zijn in de fase waarin je vloer zich momenteel bevindt:

  • Direct na de plaatsing
  • Het normale, wekelijkse onderhoud
  • Het grote (jaarlijkse) onderhoud van een tegelvloer (indien nodig)

 

Bij pas geplaatste tegels

Pas gelegde tegels moeten eerst volledig uitgedroogd zijn. Dit kan tot 5 weken duren bij lijm en zelfs oplopen tot 12 weken bij vloeren die in specie gelegd zijn. Dit uitgaande van de meest ideale omstandigheden.

Tijdens deze periode is het mogelijk dat er zoutplekken op de tegels zichtbaar worden. Deze kan je verwijderen door veel te stofzuigen en nat te kuisen met speciale onderhoudsmiddelen.

Soms volstaat het om periodiek (bijvoorbeeld de eerste 4 dagen na het leggen van de vloer) de cementsluier met een vochtige dweil te verwijderen. Uw vloerder zal je hierbij wel kunnen adviseren. Overdrijf hier niet mee, want de voegen moeten tenslotte kunnen uitdrogen.

Pas als alles uitgedroogd is, kan een eventuele beschermingslaag of glanscoating worden aangebracht. De specifieke instructies van het onderhoud na plaatsing zal je meekrijgen van je tegelzetter of de tegel outlet waar je je vloertegels kocht.

 

Wekelijks onderhoud

Het normale wekelijkse onderhoud is relatief eenvoudig: daar waar nodig stofzuigen en dweilen naar behoefte. Het onderhoudsproduct dat je moet gebruiken zal afhankelijk zijn van de soort tegel dat je hebt liggen. Vermijd bijvoorbeeld zepen die een vettig laagje achterlaten op tegels die geen vocht absorberen.

Geglazuurde tegels zijn eenvoudiger in onderhoud, even dweilen met water en een klein beetje schoonmaakazijn is vaak al voldoende. Let op: niet bij cementtegels aangezien deze zuurhoudende producten zoals azijn, wijn, … niet kunnen verdragen.

 

Groter, jaarlijks onderhoud

Af en toe is een intensiever onderhoud wel nodig. Dit kan driemaandelijks of zelfs jaarlijks zijn indien de vloer het nodig heeft. Hiervoor kan je dan best een krachtigere reiniger gebruiken, maar zo’n intensiefreiniger moet zeker geschikt zijn voor jouw vloer. Behandel steeds kleine oppervlakten en laat deze nooit uitdrogen op de steen. Spoel voldoende na met water om te vermijden dat er restjes van de reiniger op de vloer zouden blijven liggen.

 

tegelvloer onderhoud

Vettige tegelvloer oplossen

Wie last heeft van een vettige tegelvloer, gebruik zeer waarschijnlijk de verkeerde onderhoudsproducten. Vergelijk een keramische vloer het best met een venster om het effect te kunnen inschatten.

Een keramische tegelvloer absorbeert zeer weinig, waardoor deze niet moet gevoed worden met zepen of oliën. Is dat in het verleden wel gebeurd, dan zullen er strepen op de vloer merkbaar zijn en lijkt de vloer vettig.

Om deze vetlaag te verwijderen, zal je op zoek moeten gaan naar een intensiefreiniger. Zulke reiniger zal de vetten oplossen zodat de tegel opnieuw zijn oorspronkelijke uitzicht bekomt. Informeer bij je tegelzetter of in de winkel naar geschikte producten voor jou type vloer.

 

Voegen van tegels onderhouden en verven

Voegen gaan er na verloop van tijd vuil uitzien. Ze bestaan uit een mengeling van water, zand en cement en dienen om de tegels op hun plaats te houden. Ze trekken echter in tegenstelling tot de tegel zelf, wel vuil en vocht aan waardoor onderhoud iets meer moeite vergt.

Zorg er in eerste instantie voor dat de vloer helemaal proper is: voorzie dus eerst een gewone onderhoudsbeurt zoals je altijd doet. Op die manier verzeker je dat de bovenste laag vuiligheid reeds verdwenen is.

Er bestaan tal van manieren om de voegen te reinigen, maar als je van plan bent om de voegen te verven, dan volstaat het om de voegen eerst te reinigen met een schuurspons en schoonmaakmiddel. De bedoeling is vooral om al het vuil weg te krijgen. Bij hardnekkig vuil kan je nog steeds een klein staalborsteltje gebruiken. Laat na het schoonmaken de voegen rustig opdrogen.

Hoe voegenverf moet aangebracht worden, zal afhankelijk zijn van de soort die je aankoopt en de grootte van de voegen. Soms kan het met een verfborsteltje, maar er bestaat ook voegenverf in tubevorm die je dan rechtstreeks aanbrengt op de voeg.
Indien de tegels ongeglazuurd en poreus zijn dan moet je deze wel afplakken voor je begint met het verven van de voegen. Laat na het verven alles even rusten zodat het kan drogen. Raadpleeg de verpakking van de voegenverf om te weten hoe lang de droogtijd bedraagt.

Na het drogen kan je overtollig voegenverf verwijderen met een zachte vochtige spons. Lukt dat niet? Gebruik dan een plastic krabber maar wees voorzichtig zodat je het tegeloppervlak niet beschadigt. Nadien kan je alles opnieuw even afkuisen met een doekje om zeker te zijn dat er geen vuil achterblijft.

Voegen verven is een ideale manier om je voegen van een nieuw kleurtje te voorzien, handig als je ontevreden bent over het uitzicht van de voegen. Het kan ook simpelweg dienen voor een opknapbeurt en je kan zeker kiezen voor een kleur dat het dichtst aansluit de kleur van de bestaande voegen.

 

Tegelvloer plaatsen? Vertrouw op een ervaren vloerder

Wil je graag een tegelvloer plaatsen? Ben je overtuigd van de vele voordelen, waaronder het eenvoudige onderhoud? Dan ben je hier aan het juiste adres. Via onze gratis offertedienst kom je in contact met professionele vloerders uit jouw regio. Start jouw aanvraag via het onderstaande formulier.

 

 

Offertes voor tegelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers