Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vloerbekleding.net Info, inspiratie & prijsadvies over vloerbedekking.
Vergelijk meer dan 1250+ vloer experten online!
header image
Vloerbekleding.net

Keramische vloertegels

Keramische vloertegels bestaan uit dunne lagen keramisch materiaal. Bij de productie worden kleine laagjes zand, klei en andere natuurlijke materialen gebakken tot een tegel. Keramische vloertegels zijn duurzaam, mogelijk in verschillende uitvoeringen, onderhoudsvriendelijk, … Hier alles over de eigenschappen, uitvoeringen en prijzen.

Ga snel naar:
Keramische tegels volgens look
Prijzen
Voor- en nadelen
Onderhoud
Plaatsing binnenshuis
Plaatsing buitenshuis
Offertes aanvragen

 

 

Soorten keramische vloertegels

Afhankelijk van de samenstelling en het bakproces bestaan er verschillende soorten keramische tegels. Een overzicht van de meest bekende soorten:

 

1. Terracottategels

Terracotta tegels worden vervaardigd door natuurlijke klei te bakken op een lage temperatuur. Ze zijn slechts in een beperkt kleurengamma te verkrijgen (beige- en bruintinten). De tegels hebben een natuurlijke look en zijn ook erg sterk en krasbestendig. Wel zijn ze poreus en dus niet zo onderhoudsvriendelijk in vergelijking met de andere soorten keramische tegels.

 

2. Faience

Faiencetegels zijn eigenlijk terracottategels met daarover een waterdichte glazuurlaag/emaillaag, vandaar ook de naam geëmailleerde tegels of verglaasde/geglazuurde tegels. Die laag maakt het mogelijk om motieven aan te brengen en de afwerkingslaag mat of glanzend te maken.

Faiencetegels zijn in tegenstelling tot terracottategels verkrijgbaar in een groot kleurengamma. Ze zijn wel vrij fragiel en gevoelig voor krassen. Ze worden minder gebruikt als vloertegel, maar dienen wel vaak als muurtegels in badkamers, keukens en toiletten.

 

3. Volkeramische tegels

Volkeramische tegels of grestegels zijn terracottategels met een toevoeging van mineralen. Ze worden op veel hogere temperaturen gebakken en zijn daardoor ook veel sterker en duurzamer. Volkeramische tegels zijn ook vorstbestendig, waterdicht en heel onderhoudsvriendelijk. Ze kunnen zowel binnen als buiten geplaatst worden.

Binnen het assortiment volkeramische tegels kan je een onderscheid maken tussen:

 • Verglaasde keramische tegels: met beschermende emaillaag
 • Onverglaasde keramische tegels: zonder beschermende emaillaag
 • Getrokken keramische tegels: minder fijn afgewerkt en ruwer dan verglaasde of onverglaasde keramische tegels

 

 

Keramiek vloertegels volgens look

Naast de verschillende soorten keramische vloertegels zijn er ook verschillende uitvoeringen
verkrijgbaar:

 

1. Keramische tegels betonlook

Keramische tegels met een betonlook geven een stoere, industriële uitstraling aan de woning. Daarbij kun je bij een betonlook ook nog kiezen uit vele nuances. Tip: Kies voor voegen in dezelfde kleur als de vloer. Zo creëer je meer het effect van een gegoten betonvloer.

 

2. Keramische tegels houtlook

Hiermee lijkt je keramische tegelvloer op een parketvloer. Deze vloer wordt ook wel keramisch parket genoemd. Een vakman kan deze langwerpige tegels zodanig leggen dat de vloer niet van een echte parketvloer te onderscheiden is.

 

3. Keramische tegels hardsteenlook

Als je kiest voor een keramische tegelvloer met een hardsteenlook lijkt het alsof je een echte hardstenen vloer hebt. Het voordeel van keramische tegels in vergelijking met natuursteen is dat het veel minder onderhoud vraagt om de keramische tegels mooi te houden.

 

 

Prijzen van keramische vloertegels

De prijzen voor keramische vloertegels zijn afhankelijk van het type keramische tegel en de gewenste afwerking. Hoewel de prijzen ook veel hoger kunnen oplopen schommelen ze gemiddeld tussen de €30 en €60 per m² (incl. btw)

Hou ook rekening met de kosten voor de plaatsing. Deze liggen gemiddeld rond de €30 à €40 per m². Benieuwd naar advies en een prijs op maat voor het laten plaatsen van een keramische tegelvloer? Ontvang gratis offertes van professionele vloerders via de offertepagina.

 

keramische vloertegels

 

Voor- en nadelen keramiek vloertegels

De voordelen van keramische vloertegels zijn de volgende:

 • Licht van gewicht
 • Kleur- en slijtvast, krasbestendig
 • Gemakkelijk schoon te houden, vuilafstotend en goed bestand tegen vlekken
 • Duurzaam
 • Natuurlijke uitstraling
 • Zowel voor binnen- als buitentoepassingen
 • In verschillende maten en uitvoeringen verkrijgbaar

 

Geen voordelen zonder nadelen, natuurlijk:

 • In vergelijking met laminaat of parket voelt een keramische tegelvloer kouder aan
 • Niet elke keramische tegel is voor zowel binnen als buiten geschikt
 • Kan bij nat weer glad zijn
 • Bij hoogglans tegels moet je milde reinigingsproducten gebruiken

» Ontdek hier andere types vloertegels.

 

 

Keramische tegelvloer onderhouden

Bij het reinigen van keramische vloertegels kan je zeep of oliehoudende reinigingsmiddelen beter vermijden. Ze laten een laag op de tegels achter waardoor voet- en handafdrukken zichtbaar worden en stof, haar en ander vuil makkelijker aan de tegels blijven plakken.

Wel kan je een zacht reinigingsmiddel gebruiken. Er bestaan ook reinigingsmiddelen speciaal voor keramische vloeren. Tip: Een vakman kan je perfect adviseren over het onderhoud dat jouw specifieke keramische tegelvloer vereist. Lees hier meer over het onderhoud van een tegelvloer.

 

keramische tegels in mortel leggen

 

Keramische tegels leggen binnenshuis

Keramische tegels kun je zowel binnen- als buitenshuis leggen. Binnenshuis kan dat op de volgende manier:

 

1. Keramische tegels in mortel leggen

Als je keramische tegels in mortel legt, moet eerst een stabiliserende laag van zand en cement gemaakt worden. Vervolgens wordt een mortelbed aangemaakt van ongeveer 3cm dikte. In dat mortelbed worden de keramische tegels gelegd.

 

2. Keramische tegels lijmen

Keramische tegels kan je ook lijmen op de chape of de bestaande vloer. De ondergrond moet dan wel vlak zijn en eventueel geëgaliseerd worden. Het is ook erg belangrijk om de onderliggende vloer eerst te ontvetten.

 

3. Keramische tegels leggen op stabilisé

Met een stabilise wordt een ondervloer bedoeld. Deze is gemaakt van een mengsel van rijnzand en cement. De vakman zal een laag stabilise maken van ongeveer 10cm hoog. De tegels worden op de stabilisélaag gelegd en aangeklopt met een rubberen hamer. Lees hier meer over het plaatsen van vloertegels.

 

 

Keramische tegels leggen buitenshuis

Buitenshuis passen keramische tegels ook uitstekend, zeker omwille van hun duurzaamheid. Buitenshuis kun je keramische tegels plaatsen op de volgende manier:

 

1. Keramische tegels leggen op zand

Keramische tegels op zand leggen kan alleen op een goede waterdoorlatende grond. Eerst wordt er een laag vulzand aangebracht. Als deze laag is aangetrild wordt er een vliesdoek en een toplaag van mortel aangebracht. Vervolgens kan je de keramische tegels leggen en aankloppen en de tegelvloer voegen.

 

2. Keramische tegels leggen op een gestabiliseerde ondergrond.

Hierbij heb je als basis een stabiliserende laag die bestaat uit bijvoorbeeld puin of vulzand. Hierop komt een drainagemortel. Vervolgens worden de tegels op de drainagemortel gelijmd en later ingevoegd.

 

3. Keramische tegels op tegeldragers

Een zogenaamde zwevende keramische tegelvloer wint steeds meer aan populariteit. Voor de plaatsing gebruik je tegeldragers. Tegeldragers zijn plastic, verstelbare verhogers waar de tegels opgelegd worden. Dat kan alleen maar op harde ondergronden zoals een bestaand terras of een balkon. Het voordeel van keramische tegels op tegeldragers is dat je elk hoogteverschil kan opvangen.

 

TIP: er komt heel wat kijken bij het leggen van keramische vloertegels. Het is een karwei dat handigheid en kennis vraagt. Je doet er dan ook goed aan een vakman in te schakelen. Deze kan je voorzien van het juiste advies én kan de plaatsing van de vloertegels tot een goed einde brengen. Zo ben jij verzekerd van kwaliteit en een mooi resultaat. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van professionele vloerders via onderstaand offerteformulier.

 

 

Offertes voor tegelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers