Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vloerbekleding.net Info, inspiratie & prijsadvies over vloerbedekking.
Vergelijk meer dan 1250+ vloer experten online!
header image
Vloerbekleding.net

Vloertegels leggen

Vloertegels zelf leggen is zeker mogelijk met enige doe-het-zelf ervaring, maar het kan altijd nuttig zijn om een tegelzetter mee in het proces te betrekken. Waarom? Lees het op deze pagina.

Ga snel naar:
Soorten bevestigingsmethoden tegels
Werkwijze tegels leggen
Waarom vertrouwen op een vakman?
Gratis offertes aanvragen

 

Zelf vloertegels leggen

Plavuizen of vloertegels leggen is in principe voor iedereen mogelijk, maar je mag de klus niet onderschatten: het vergt wel enigszins energie en je dient geduldig te zijn bij het uitvoeren van deze klus. Graag geven we toch mee welke materialen je moet voorzien en hoe het proces in elkaar zit als je zelf tegels wilt leggen.

Een goede voorbereiding is het halve werk als het aankomt op tegels leggen. In eerste instantie zal je moeten weten welke soort tegel je wilt leggen. Voor inspiratie kan je terecht op onze pagina over alle soorten vloertegels.

Eens je hebt besloten over het soort tegel, moet je gaan uitrekenen hoeveel tegels je nodig hebt. Neem sowieso voldoende marge en hou zeker enkele tegels bij als reserve indien later een tegel zou breken en vervangen moet worden.

 

Het aantal benodigde tegels uitrekenen is relatief eenvoudig met volgende formule:

[kamer lengte / (tegel lengte + voegbreedte)] x [kamer breedte / (tegel breedte + voegbreedte)].

 

 

Soorten bevestigingsmethoden

Vloertegels of plavuizen kunnen gelegd worden op drie verschillende manieren: in een mortelbed, op een natte chape laag of met kleefcement (of lijm). De soort tegel dat je kiest, kan mee bepalen op welke manier de tegel gelegd moet worden voor optimaal resultaat.

 

Optie 1: Vloertegels leggen in een mortelbed

Dikke tegels worden vaak in een mortelbed geplaatst die eerst over een stabiliseerlaag van zand en cement komt. Hiervoor kan je het best gebruik maken van een ervaren vakman.

Mortel wordt vaak gebruikt indien de vloer niet effen genoeg is, maar er te weinig hoogte beschikbaar is om een cementdekvloer te maken. De tegels worden 1 voor 1 waterpas gelegd in deze mortel.

 

Optie 2: Vloertegels leggen met een natte chape

Dunne tegels worden vaker geplaatst met een natte chape. Droge cement toevoegen over deze chape kan zorgen voor een betere hechting van de tegels.

Deze methode wordt vaak gebruikt indien er nog geen afwerkvloer aanwezig is. Vloertegels in natte chape kan ook makkelijk gecombineerd worden met vloerverwarming. Er wordt gestart door een cementdekvloer te storten. Door middel van planken is het mogelijk om hierover te lopen om de tegels te kunnen leggen. Nadien zal een papje van water en cement nodig zijn om over de vloer te gieten zodat alles opgevuld kan worden.

 

Optie 3: Vloertegels lijmen of plaatsen met kleefcement

Keramische vloertegels tenslotte kunnen perfect gelijmd worden op een droge chape, maar wanneer de tegels vrij dik zijn dan wordt het geheel (ondergrond en tegel) mee ingelijmd. Dit noemt men vaak dubbel verlijmen.

Hou er wel rekening mee dat de chape volledig droog moet zijn, anders loop je het risico dat de tegels loskomen. Hou bij verse chape rekening met een droogtijd van minimaal 4 weken alvorens de tegels te verlijmen. Langer kan ook als de omstandigheden niet ideaal zijn.

Zorg ook steeds voor een effen ondergrond. De meeste hoogteverschillen of oneffenheden zitten in de hoekjes of aan de deuren. Deze moeten eerst uitgewerkt worden met een egalisatiemortel.

De kwaliteit van de lijmen zijn zodanig goed verbeterd de laatste jaren, dat het lijmen van een tegelvloer de meest populaire optie is geworden. De meeste vloerders zullen dus opteren voor het verlijmen van de tegels.

 

TIP: een professioneel vloerder kan beslissen welke methode het beste toepasbaar is op jouw vloer. Bovendien beschikt hij ook over de juiste materialen om jouw nieuwe tegelvloer kwalitatief en netjes te plaatsen. Wil je graag in contact komen met ervaren professionals? Maak dan gebruik van onze online offertedienst om voorstellen op maat te ontvangen van jouw project. Start hier jouw aanvraag.

 

Tegels plaatsen

Werkwijze: vloertegels plaatsen

Hoe ga je precies te werk wanneer je zelf jouw vloertegels wil plaatsen? Een gedegen doe-het-zelver kan deze klus goed zelf uitvoeren, mits de nodige voorbereiding en precisie.

 

STAP 1: Voorbereiding & materialen

Wanneer je de vloertegel gekozen hebt en berekend hoeveel je er van nodig hebt, wordt het tijd om je boodschappenlijstje aan te vullen met allerlei materialen en gereedschap dat je zeker kan gebruiken om vloertegels te leggen. Een overzicht:

  • Vloertegels, Tegellijm, Voorstrijkmiddel, Voegspecie, Afdichtingskit, Vulmassa.
  • Waterpas, Stanleymes, Potlood, Tegelkruisjes, Rubberen hamer, Kniebeschermers, Emmer, Vloerwisser (aftrekker), Getande troffel, Spons, werkhandschoenen, Hoekmal, Troffel, kleine tegelhamer, Tegelsnijder, Tegelbektang.
  • Plinten, lijm, lijmpistool, meter, verstekzaag

 

Legwijze van de tegels en proefrij leggen

Heb je al beslist op welke manier je je tegels gaat leggen? Je kan deze recht leggen maar ook diagonaal. Als je ze recht legt, dan begin je in het midden en werk je naar de zijkanten toe. Deze manier van werken laat je ook toe om in te schatten hoeveel passtukken je nodig zult hebben voor de zijkanten.

  • Legmotief 1: Halfsteenverband. Dit wordt het meest toegepast. Het einde van een tegel komt steeds uit op de helft van de tegel die erboven en eronder ligt.
  • Legmotief 2: Volsteenverband. Dit is het meest eenvoudige legmotief omdat er minder werk aan te pas zal komen om de tegels te snijden. Het oogt ook iets rustiger.

 

Diagonaal werken is ook een mogelijkheid, en ook hier leg je best een rij tegels op de vloer als test. Diagonaal leggen kan gekozen worden voor decoratieve doeleinden om bijvoorbeeld een leuk effect te verkrijgen van de tegels.

Wildverband is niet bij alle tegels mogelijk, je maakt immers gebruik van tegels van verschillende formaten die in een specifiek patroon worden gelegd. Het vergt meer voorbereiding vooraf om de gewenste effecten te bekomen, maar zal ook resulteren in meer afval.

Het dambordpatroon is een legwijze die je nog zal terugvinden bij oudere vloeren. Je combineert twee kleuren met elkaar, bijvoorbeeld wit en zwart. In hedendaagse moderne interieurs zal je deze niet zo snel meer terugvinden, dit patroon zorgt er immers voor dat je ruimte veel kleiner lijkt.

Test het zelf uit: Start vanaf een hoek van de kamer en werk naar het midden van de kamer toe. Vanuit het middelpunt leg je de tegels naar de muurkant toe. Je hebt ook hier weer een idee hoeveel passtukken er nodig zullen zijn om de vloer te leggen.

 

STAP 2: ruimte voorbereiden

Controleer voor je start alvast of alle muren haaks zijn. Als dat niet het geval zou zijn, dan kan je tijdens de plaatsing van de tegelvloer hierop alvast anticiperen.

De eerste stap zal er in bestaan om de ondergrond vlak te maken. Het kan mogelijk zijn dat een egalisatieproduct nodig is. Nadien moet je deze nog behandelen met een primer. In de ondergrond is mag er maximaal 3mm verschil zitten en deze moet volledig droog en proper zijn alvorens je kan beginnen met het leggen van de vloertegels.

 

STAP 3: tegels aanbrengen

Ook hier is het interessant om nog even een rij tegels uit te leggen en eventueel te anticiperen op eventuele problemen. Als je merkt dat je op het einde een klein stukje tegel zal leggen, dan kan je de eerste tegel alvast een stuk inkorten. Hiervoor kan je een tegelsnijder gebruiken.

Dan wordt het tijd om de tegellijm te maken. Je kan trouwens een roerspiraal op een boormachine plaatsen om te roeren met een laag toerental. Dan kan je aan het oppervlak de tegellijm aanbrengen met een tandspatel (lijmkam). Smeer niet teveel lijm maar zorg er wel voor dat de ondergrond volledig bedekt is en voorzien van lijm. Anders ontstaan er holle ruimtes die er voor kunnen zorgen dat een tegel achteraf te snel breekt.

Wanneer de lijm aangebracht werd, kan je de eerste tegels leggen. Gebruik altijd een waterpas om zeker te zijn dat deze goed ligt. Concreet druk je de tegels zachtjes aan in de lijm en je gebruikt een rubberen hamer om de tegels op hun plaats te kloppen. Om exact dezelfde voeg te behouden tussen meerdere tegels, gebruik je voegkruisjes. De dikte van de voeg hangt af van het soort tegel dat je gebruikt, de fabrikant zal dit zeker op de verpakking vermelden.

Kom je een object tegen tijdens het leggen, dan kan je de tegel bijsnijden met een diamantschijfje dat op een haakse slijper wordt bevestigd, of door een tegelbektang te gebruiken. Dat kan mogelijk zijn bij leidingen van de centrale verwarming bijvoorbeeld.

 

STAP 4: voegen

Voor je begint met voegen dient de lijm wel gedroogd te zijn. Hoelang dat kan duren kan je terugvinden op de verpakking van de lijm. Vóór aanvang van het voegen kan je nog de plinten bevestigen tegen de wanden.

Als je voegmortel aanmaakt, zorg er dan voor dat je niet teveel ineens aanmaakt. De massa die bekomen wordt giet je vervolgens over de tegelvloer en dan verdeel je gelijkmatig alles over de tegels. Gebruik een vloertrekker om het voegmiddel in de voegen te krijgen.

Wacht even tot de voegen halfdroog zijn om overtollig voegsel te verwijderen met een vochtige spons. Wacht dus niet tot deze helemaal uitgehard is, want dan wordt het zeer intensief om overtollige deeltjes weg te krijgen.

Van zodra de voegen helemaal uitgedroogd zijn, kan je alles opnieuw reinigen. Zijn er toch hardnekkige restjes die je niet zomaar weg krijgt? Gebruik dan een speciale cementsluierverwijderaar.

 

Waarom vertrouwen op een professional?

Er kan altijd wel iets misgaan, er zijn immers zaken genoeg die tijdens het leggen van vloertegels kunnen mislopen. Een tegelzetter inschakelen om bepaalde foutjes recht te zetten zal misschien zelfs duurder uitkomen dan de tegelvloer te laten leggen door een professionele vakman.

Een tegelzetter heeft zowel al het nodige materiaal, als de kennis om de plaatsing van de tegelvloer snel te laten verlopen. Je spaart hier tijd uit en kan al gauw weer verder in de ruimtes waar de nieuwe vloer moet komen.

De ervaring van een vakkundig tegelzetter is niet alleen handig tijdens de plaatsing van de vloer, maar ook op voorhand. Hij kan u perfect voorzien van tips omtrent legmotieven of andere zaken waar je in eerste instantie misschien niet bij stilgestaan hebt.

Als je wilt dat de plaatsing van je tegelvloer zo goed, snel en efficiënt mogelijk verloopt: help de tegelzetter dan een handje. Je kan tijd en geld besparen door bijvoorbeeld zelf oude tegels te verwijderen, zelf schoonmaak te doen of andere kleine taakjes waar een tegelzetter tijd moet in steken. Vraag hem wat je kan doen, het is geen uitzonderlijke vraag maar komt frequent voor.

 

Vergelijk gratis offertes online!

Vergelijk prijzen van vloerders en bespaar tot 30%! Via onze offertepagina kan je eenvoudig een aanvraag indienen. Je ontvangt maximaal 4 verschillende offertes van tegelzetters om te vergelijken. Alle offertes zijn gratis en vrijblijvend: je kan er dus alleen maar bij winnen!

Vakman nodig? Start jouw aanvraag via het onderstaande offerteformulier.

 

Plaatsen vloertegels

 

Offertes voor tegelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers