Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vloerbekleding.net Info, inspiratie & prijsadvies over vloerbedekking.
Vergelijk meer dan 1250+ vloer experten online!
header image
Vloerbekleding.net

Soorten vloertegels

Het is geen geheim dat natuursteen vloertegels en keramische vloertegels de twee meest populaire vloertegels zijn. Uiteraard bespreken we deze twee soorten vloertegels, maar we gaan ook na welke andere soorten vloertegels interessant kunnen zijn om uw vloer te bedekken.

Ga snel naar:
Natuursteen tegelvloer
Keramische tegelvloer
Gratis offertes aanvragen

Tegelvloer in natuursteen

Tegelvloer natuursteen

Over natuursteen wordt deze site al een aparte rubriek voorbehouden. Als je deze pagina gelezen hebt, dan weet je dat natuursteen eigenlijk een verzamelnaam is voor verschillende soorten gesteenten. Populaire soorten natuursteen zijn onder andere: Graniet, marmer, leisteen, hardsteen, kwartsiet en kalksteen.

Natuursteen is zeer duurzaam als deze goed onderhouden wordt, het komt rechtstreeks uit de natuur en wordt vervolgens op maat gesneden. Alhoewel de ontginning niet heel erg veel energie kost, moet je toch rekening houden met de schade die kan ontstaan aan het landschap en de transportkosten dat natuursteen met zich meebrengt. Om die redenen is natuursteen in de meeste gevallen niet de meest goedkope optie als vloerbedekking.

Elke natuursteen tegel is uniek in zijn soort, in principe kan je geen twee dezelfde tegels vinden. Elke vloer zal daarmee ook uniek zijn. Daar tegenover staat wel dat er kleine onvolmaaktheden opgemerkt kunnen worden omdat het rechtstreeks afkomstig is uit de natuur.

Naast het soort natuursteen zal ook de afwerking het uitzicht van de vloer mee bepalen:

 • Schuren: een matte vorm van afwerking.
 • Verzoeten: iets meer blinkende vorm van afwerking, maar in mindere mate dan polijsten. Verzoete tegels zijn zeer geschikt voor druk belopen plaatsen.
 • Polijsten: men blijft de steen schuren tot deze blinkt. Polijsten gebeurd het vaakst bij marmer en graniet.
 • Zagen: behalve het zagen van de natuursteen krijgt de teel geen andere afwerking.
 • Vlammen: dit is het aanbrengen van kleine oneffenheden met een brander om tot een ruwer oppervlak te komen. Dit wordt vaak toegepast als anti-slip oplossing.
 • Hameren of boucharderen: het oppervlak wordt bewerkt met matrijzen met stalen punten om vele kleine witte puntjes te bekomen.
 • Zandstralen: wordt ook gebruikt als anti-slip oplossing, maar evenzeer voor het aanbrengen van motieven als afwerking van de steen. Het oppervlak is licht oneffen.

Natuursteen vloeren zijn vrij moeilijk om zelf te plaatsen, daarvoor schakel je best de hulp in van een tegelzetter. Een goede plaatsing van natuursteen tegels staat garant voor een duurzame tegel die met het juiste onderhoud levenslang meegaat. Hou er alleen rekening mee dat natuursteen heel gevoelig is aan krassen, zuren en chemische producten.

 

Onderhoud natuursteen tegels

Natuursteen tegels kan je het best wel tijdig behandelen. Omdat de afwerkingslaag minder aanwezig is, zal de tegel snel verouderen. De tegel ademt immers meer en er kunnen zich ook snel vuiltjes aan hechten. Welk middel je precies nodig hebt om natuursteen tegels te onderhouden, verneem je het best van de fabrikant waar je de tegels gekocht hebt. Dan ben je zeker dat je het ideale product hebt.

Schoonmaken met chemische producten en zuren moet je vermijden omdat natuursteen hier gevoelig aan is. Groene zeep is een goede mogelijkheid, maar als je niet zeker bent probeer eerst een klein stukje tegel uit dat niet op een zichtbare plaats ligt.

 


Keramische tegelvloer
keramische tegels

Keramische tegels bestaan uit klei, zand en andere natuurlijke grondstoffen die worden gebakken op temperaturen die kunnen oplopen tot 1.250 graden. Er worden ook mineralen aan toegevoegd voor de stevigheid van de tegel en een glazuurlaag om de tegel waterbestendig te maken.

Keramische tegels komen ook voor in verschillende soorten. Je hebt ongetwijfeld wel van enkele soorten gehoord: Terracotta, faience, cementtegels, grestegels. Keramische vloertegels hebben niet die prachtige natuurlijk uitstraling maar zijn wel minder gevoelig aan krassen, vlekken, chemische middelen, … omdat ze een glazuurlaag meekregen. Zo’n tegel is dan ook heel eenvoudig om te onderhouden en weren vuil goed af.

Nadelig is dan weer dat krassen iets sneller zullen opvallen in tegenstelling tot natuursteen vloertegels. Dat komt omdat de onderliggende laag klei zichtbaar zal worden. Ook kan het zijn dat dit soort vloerbedekking koel aanvoelt zonder vloerverwarming.

 

 

Onderhoud keramische tegels

Keramische tegels zijn in tegenstelling tot natuursteen veel makkelijker in het onderhouden. De poriën van de stenen zijn dicht gebrand waardoor vuiltjes er veel moeilijker kunnen intrekken. Dat wil dan ook zeggen dat je je enkel om oppervlakkig vuil zorgen moet maken.

Vermijd schoonmaakmiddelen op basis van olie en zorg er voor dat je schoonmaakproduct geen zuren bevat en zo neutraal mogelijk is.

 

 

Soorten keramische tegels

Er bestaan verschillende soorten keramische tegels die je als vloerbedekking kan gebruiken. Je hebt binnen deze rubriek dus zeker voldoende mogelijkheden om je keuze af te stemmen op zowel onderhoud en het uitzicht.

 

1. terracotta tegels

Terracottategels zijn heel bekend. Men noemt deze soms ook boerenplavuizen of estrikken. Wanneer de tegels hard gebakken zijn en behandeld zijn, dan kunnen deze ook buitenshuis gebruikt worden.

Terracottategels kenmerken zich omwille van hun bruinkleurige tinten en zijn verder moeilijk in andere kleuren verkrijgbaar. Ze zijn alvast heel populair in Zuiderse landen waar vaak een landelijke sfeer gebruikt wordt bij het inrichten van een woning. Bij ons zijn ze vooral in de keuken populair.

Kleuren kunnen variëren van rood tot bruin, van grijs tot roze, maar ook van roze tot geelachtige schakeringen. Zowel bakmethode als de gebruikte brandstof beïnvloedt de uiteindelijke kleur dat een terracotta tegel uiteindelijk krijgt.
Terracotta is eigenlijk simpelweg gebakken klei, het dient altijd behandeld te worden alvorens deze geplaatst wordt. Het is heel poreus en zonder de nodige behandelingen ook gevoelig aan krassen en vlekken. Er dient dus wel enigszins aandacht te worden besteed aan het onderhouden van deze soort tegel.

Terracottategels leggen doe je het best met een flexibele lijm, ze worden niet in specie of cement gelegd. Het invoegen kan gebeuren met een brouwsel van zand en cement (in 3/1 verhouding) dat wordt gemengd met water. Voor je daarmee start, maak je ook de tegels het best ook goed nat.

 

2. quarrytegels

Quarrytegels zien er ongeveer hetzelfde uit als terracottategels, maar het is een product dat in massa wordt vervaardigd en niet ambachtelijk wordt vervaardigd. Het zijn tegels die gemaakt zijn van klei en goed bestand zijn tegen water en vlekken.

 

3. porcellanato

Porcellanato tegels is een combinatie van aarde en klei dat geperst wordt onder hoge druk en vervolgens gebakken wordt onder hoge temperaturen. Door het persen zijn de tegels vaak zwaarder dan een tegel met klei. Ze zullen echter wel heel slijtvast en vorstbestendig zijn.
De kleur wordt meestal bepaald door het wijzigen van de combinatie van aarde en klei, maar het is ook mogelijk om een laag email aan te brengen of deze te polijsten.

 

4. grestegels / volkeramische tegels

Grestegels of volkeramische tegels verschillen niet heel erg veel van terracottategels. Ze worden gebakken op hogere temperaturen met toevoeging van mineralen. Omdat ze op zulke hoge temperaturen gebakken worden, zijn ze dan ook heel erg sterk. Keramische grestegels kunnen ook buiten worden gelegd. Ze zijn heel duurzaam en ook vorstvrij.

Grestegels kunnen ook voorzien worden van een geglazuurde toplaag (met een laag email), in dat geval spreekt men vaak van verglaasde of geglazuurde grestegels. Hiermee is het mogelijk om motieven aan te brengen en om de toplaag glanzend of mat af te werken.
Onverglaasde grestegels zien er iets soberder uit en zijn ook in minder kleuren verkrijgbaar.

Getrokken grestegels of splijttegels zijn iets ruwer als verglaasde of onverglaasde grestegels en zijn minder goed afgewerkt in vergelijking met andere soorten grestegels. Ze worden vaak gebruikt in industriële gebouwen en komen tot stand door extrusie.
Indien er geen glazuurlaag is voorzien op grestegels, dan vergt dit type toch wel enigszins onderhoud.

 

5. cementtegels

Cementtegels worden ambachtelijk gemaakt wat voor kleine onvolmaaktheden zorgt zoals dikte van de tegels of kleine afwijkingen in vorm. Dit effect helpt echter wel mee aan het originele karakter van de cementtegel. Je kan cementtegels terugvinden in zowel klassieke als moderne interieurs.

Cementtegels bestaan uit twee lagen: een laag van cement en een laag met motief. Hierdoor zijn er ongelofelijk veel kleuren en motieven mogelijk om je vloer te bekleden in een aparte stijl. We maken een onderscheid tussen Portugese cementtegels die een glad oppervlak hebben en Marokkaanse cementtegels die er eerder vintage uitzien.

Ook belangrijk om weten is dat cementtegels vrij poreus zijn en gevoelig aan vlekken. Het onderhoud moet daarom ook met regelmaat gebeuren met specifieke producten. Cementtegels kunnen echter wel in quasi alle ruimtes geplaatst worden, maar in vochtige kamers zoals de badkamer is wel een extra coatinglaag nodig van een waterafstotend product om de tegels te beschermen.

Wil je cementtegels in veel gebruikte ruimtes leggen zoals de keuken, dan dienen deze best regelmatig geïmpregneerd te worden om te vermijden dat de motieflaag beschadigd zou raken. Omwille van slijtage en een groter risico op vlekken, worden cementtegels in de keuken wel veelal afgeraden.

Cementtegels zijn wel relatief duur, maar kunnen honderden jaren meegaan en zijn combineerbaar met vloerverwarming. Voor de aankoop van de tegels mag je rekenen op een gemiddelde kostprijs van 65 euro per vierkante meter.

 

6. monocuissontegels

Monocuissontegels zijn een alternatief op cementtegels. Qua uitzicht zijn deze ongeveer hetzelfde, maar monocuissontegels zullen minder dik zijn en eenvoudiger om te onderhouden. Monocuissontegels hebben een lage slijtweerstand en zijn dus niet geschikt op plaatsen die veel belopen worden. Je zal deze dus het vaakst terugvinden in de badkamer.

 

7. faience tegels

Faience tegels worden vaak gebruikt als wandtegel, ze zijn in principe hetzelfde als terracotta maar dan afgewerkt met een toplaag van glazuur. Door de verglaasde toplaag zijn ze dan ook waterdicht en verkrijgbaar in vele kleuren.

Omwille van de krasgevoeligheid van deze tegel wordt ze in mindere mate gebruikt als vloerbedekking, maar het komt wel voor in ruimtes zoals het toilet.

 

 

Slijtklassen van keramische vloertegels

Keramische vloertegels worden ingedeeld in klassen om de slijtweerstand te kunnen vergelijken. Er bestaan vijf verschillende klassen waarop je moet letten bij het kopen van keramische tegels. Dit kan je helpen om te beslissen of jouw favoriete tegel geschikt is om te plaatsen in de ruimte die je voorzien hebt.

Overzicht hardheidsklassen / slijtklassen tegels:

 • PEI 1: deze tegels zijn het gevoeligst, ze worden dan ook best niet geplaatst op drukbelopen plaatsen. Ze worden het vaakst gebruikt in de slaapkamer of de badkamer: plaatsen waar je het minst met schoenen loopt of vuil kan meebrengen.
 • PEI 2: Tegels in deze klasse mogen iets intensiever gebruikt worden, maar dan nog moet je rekening houden met ruimtes waarbij vuiltjes krassen kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan ruimtes zoals een woonkamer.
 • PEI 3: In deze klasse zal je de meeste tegels terugvinden die voor normaal gebruik kunnen dienen. Deze tegels kunnen perfect standhouden aan alledaagse vuiltjes en zijn minder krasgevoelig. Keramische tegels in deze PEI 3-klasse kunnen daarom ook gebruikt worden in de keuken, een inkomhal, …
 • PEI 4: keramische tegels die onder deze slijtklasse vallen zijn zeer goed bestand tegen krassen en kunnen in ruimtes gebruikt worden waar veel vuil aanwezig is, en die druk belopen wordt. Vaak vindt men zulke tegels dan ook terug in showrooms, werkkamers, restaurants, …
 • PEI 5: Voor heel erg intensief gebruik moet je op zoek gaan naar een tegel die binnen deze slijtklasse valt. Deze tegels worden het vaakst gebruikt bij de aanleg van een terras.

 

Prijzen vergelijken? Vraag verschillende offertes aan!

Op zoek naar een vakman voor de plaatsing van een nieuwe tegelvloer? Vraag vrijblijvend offertes aan op maat via onze offertepagina en kom in contact met maximaal 3 tegelzetters uit uw regio.

Een tegelzetter vinden en prijzen vergelijken wordt op die manier heel eenvoudig. Alle aanvragen zijn gratis en vrijblijvend, er is geen aankoopverplichting. Start uw offerte aanvraag via het onderstaand formulier en bespaar ook tot 30% door tegelzetter prijzen te vergelijken!

 

Offertes voor tegelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers